Vidi: 40 éve kezdődött a csodamenetelés – rendezvénysorozattal emlékezik rá Fehérvár

Szerző: Mátay Balázs

2024-09-18

Tinédzserként, aktív ifjúsági labdarúgóként intenzíven éltem meg a Vidi fantasztikus, máig egyedülálló UEFA-kupa menetelését, mégis gyakran érzem úgy, mintha ez csak egy szép álom lett lenne, annyira meseszerű volt az egész. Egy vidéki magyar csapat 1984 őszén elindult az első körben, a kontinens országainak 63 csapatának társaságában, hogy valóban csodálatos menetelést produkálva eljusson a fináléig, ahová csak a leghíresebb, legnagyobb klub követte, a Real Madrid. A Videoton SC egykori hőseire emlékezik október 3-tól jövő tavaszig, összesen hat alkalommal Székesfehérvár városa és a sportklub, a mai Fehérvár FC. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek.

A tájékoztató időpontja nem volt véletlen, ugyanis éppen napra pontosan 40 évvel ezelőtt, 1984. szeptember 18-án indult meg a Vidi szekere a döntő felé vezető úton a korszak kiemelkedő csehszlovák kirakatcsapata, a Dukla Praha ellen. Annak a találkozónak a győztes – végül továbbjutást érő – gólját az a Szabó József szerezte, aki végül az egész UEFA-sorozat gólirálya is lett abban az idényben. Ő is jelen volt a Sóstói Stadion előtti Kovács Ferenc szobornál tartott tájékoztatón, miként az akkori Vidi csapatkapitánya, Csongrádi Ferenc, Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András, a Fehérvár FC sajtófőnöke, Óházy Bálint, valamint Szegő Krisztina, az eseménysorozat legfőbb szervezője, a Vidi Múzeumot is működtető Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Elsőként dr. Cser-Palkovics András idézte fel gyermekkori élményeit, melyek a Vidi nagy meneteléséhez fűződnek. „Mindannyian, akik Videoton-szurkolók vagyunk, pontosan tudjuk, hogy 40 éve ezen a napon játszotta első meccsét az UEFA-kupában a fehérvári futballcsapat a Dukla Prága ellen. Székesfehérvár 1050 éves történelemkönyvébe nagyon nehéz bekerülni, ám Kovács Feri bácsi vezetésével Csongrádi Ferencéknek, Szabó Józseféknek és társaiknak a kupadöntőig tartó fantasztikus meneteléssel ez bizonyosan sikerült!”

Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, a kupadöntő, az ezüstérem és persze a Real Madrid legyőzése Májer Lajos góljával a kupadöntő visszavágóján az összmagyar labdarúgás szempontjából is világraszóló siker volt. Ezért érezte fontosnak a székesfehérvári önkormányzat, hogy a Fehérvár FC-vel közösen méltó emlékévvel tisztelegjen a csapat teljesítménye, a Paris Saint-Germain, vagy éppen a Manchester United legyőzése előtt.

Dr. Cser-Palkovics András egy különleges, az akkori Vidi edzője, Kovács Ferenc eredeti aláírásával ellátott dedikálókártyát adott át Szegő Krisztinának, a Vidi Múzeumot januártól működtető Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének. A kártya korábban az interneten tűnt fel, s azt Székesfehérvár főjegyzője, Bóka Viktor magánszemélyként vásárolta meg, hogy ezzel a relikviával is gazdagodjon a futballtörténeti múzeum. A főjegyző és a polgármester ezzel arra is bíztatja a székesfehérváriakat, hogy akinek van olyan kordokumentuma, tárgya, amit ideiglenesen vagy véglegesen odaajándékozna az egyre szépülő, bővülő múzeumnak, akkor tegye meg ezt, hiszen erre a mostani évforduló a legjobb alkalom!

A Fehérvár FC képviseletében Óházy Bálint sajtófőnök arról beszélt, hogy a klub az első perctől a nemes kezdeményezés mellé állt, hiszen az UEFA-kupa ezüstérem a klub eddig legnagyobb sikere. A várossal közös, gyümölcsöző együttműködés részeként az októbertől kezdődő ünnepi rendezvényeknek a Sóstói Stadion ad majd helyet, s abban bíznak, hogy nemcsak a Vidi-család tagjai jönnek el, hanem mindenki, aki átélte ezt a csodálatos időszakot, vagy fiatalsága okán csak hallott a hihetetlen sikerről.

„Most megpróbálunk egy kicsit visszafiatalodni, s így átélhetővé tenni az élményt, az elképesztő feszültséget, a hihetetlen örömöket azok számára is, akik még meg sem születtek 1985-ben. Amikor kimentünk a pályára, egyetlen dolog létezett: hogy azok, aki kijöttek a stadionba, elégedettek legyenek! Csodálatos közönségünk volt, az első meccset kivéve végig telt ház, a döntőben negyvenezer néző előtt játszottunk, volt, aki a lámpaoszlopokra felmászva” – emelte ki Csongrádi Ferenc, a Vidi élő legendája, egykori csapatkapitánya.

„Nem mi számítottunk esélyesnek, hatalmas volt az izgalom, a feszültség a csapatban, s valójában nüanszokon múlt a győzelem. Mindig csak egy meccsben gondolkodtunk, arról álmodni sem mertünk, hogy a döntőig is eljutunk” – idézte fel az 1984. szeptember 18-án lejátszott első meccsel kapcsolatos emlékeit Szabó József, aki a Dukla Prágának a győztes gólt rúgta. Az egykori NB I-es és UEFA-kupa gólkirály az akkori játékosok nevében köszönetét fejezte ki a klubnak és a városnak, hogy méltó megemlékezéssel készülnek az évfordulóra.

 

Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy amikor ez év elején átvették a Vidi Múzeum szakmai üzemeltetését, már tudták, ez egy különleges, munkás év lesz. „Október 3-án, az első forduló visszavágó mérkőzéséhez kapcsolódva egy olyan, hat alkalomból álló programsorozatot indítunk el, amely méltó lehetőséget biztosít a visszaemlékezésre és az ünneplésre. A hazai vagy idegenben lejátszott kupameccsek napjához igazodva, vetítéssel egybekötött beszélgetésre invitálunk szurkolókat és érdeklődőket a Sóstói Stadionba, ahol, reméljük, minél többen újra át tudjuk élni a 40 évvel ezelőtti siker hangulatát. Velünk lesznek a sikersorozat főhősei, a fehérvári futball legendák, és sokan, akik támogatták őket, akik folytatták a pályán a küzdelmeket, vagy később példaképként tekintettek rájuk. A záróeseményt pedig jövő májusban, a kupadöntő utolsó mérkőzésének időpontjában tartjuk.” – emelte ki az ügyvezető.

Szegő Krisztina hangsúlyozta, a programsorozat alkalmából átalakul, megújul a Vidi Múzeum is, még inkább középpontba kerül az 1984-85-ös szereplés. A mai nappal szurkolói gyűjtést is indítanak, hogy minél több és érdekesebb relikviát tudjanak majd bemutatni egy későbbiekben megnyíló időszaki kiállítás keretében. Azok felajánlását is várják, akik nem szeretnének örökre megválni ereklyéiktől, csak a közös visszaemlékezéshez járulnának hozzá a programsorozat idején. A felajánlók a vidimuzeum@szekesfehervar.hu e-mail címen jelezhetik szándékukat. Közöttük értékes nyereményt sorsolnak majd ki, ami nem más, mint egy kezdőrúgás a 2024/25-ös bajnoki szezonban.

Az 1984-85-ös UEFA-kupa menetelés során a Videoton SC olyan sztárcsapatokat ejtett ki a sorozatból, mint a PSG, a Manchester United, az akkoriban igen erősnek számító Dukla Praha, Partizan Beograd, valamint Zeljeznicar. Bár a döntőt összességében elvesztette a Real Madriddal szemben, de a visszavágón saját otthonában győzte le a spanyol gigászt 1-0-ra. Ennek a máig csodaszámba menő híres menetelésnek állít emléket az október 3-án induló rendezvénysorozat.

(Fotó: Mátay Balázs, Videoton SC archív)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-09-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This