Pénteken búcsúzik a legendás bitumenes dühöngő a Mancz utcában

Szerző: Mátay Balázs

2024-05-23

Csaknem fél évszázad alatt generációk nőttek fel a Mancz János utcai bitumenes focipálya környékén, s rúgták a bőrt sulin kívül szinte mindig az ikonikus létesítményben. A pálya hagyományait őrző, évről-évre itt emlékfocit szervező baráti társaság pénteken (május 24.) 17.00 órakor búcsút vesz a kedvelt, ám az utóbbi években már sajnos alig használt játéktértől, amelynek a helyén parkolót létesítenek. A búcsúfocin részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester, a körzet önkormányzati képviselője, Dr. Kovács Zsoltné, valamint Östör Annamária önkormányzati képviselő, egészségügyi és sporttanácsnok is.

Tekintettel arra, hogy ezen a környéken, a Mancz, a Kígyó (egykor Velinszky), a Rákóczi, a Szekfű Gyula, a Semmelweis (régen Kovács Sándor), a Mikes Kelemen és az Ősz (korábban Kun Béla) utcákban számos kiváló labdarúgó és családja élt, illetve kapott lakást a 70-es, 80-as években az egyre sokasodó panelrengetegben, az ő gyermekeik már ott nőttek fel, így a fociban veretes névnek számító Tiber, Karsai, Fejes, Kerecsényi, Bobory és Szabó családok sarjai is otthon voltak a Mancz utcai pályán. Mellettük még több olyan srác is sokat járt oda focizni, akik később velük együtt NB I-es és alacsonyabb osztályú csapatokban szereplő játékosok lettek.

Az 1980-as, 90-es években felnőtt, legnagyobb létszámú és talán legelhivatottabb „Manczos banda” (hiába, akkor még sem okoseszközök, sem internet nem létezett, a gyerekek az udvaron és a sportpályákon töltötték idejüket iskolán kívül leginkább) az egykori válogatott Vidi-legenda, Tiber László és fia, az NB I-es gólkirályságig jutó Krisztián kezdeményezésére az elmúlt másfél évtizedben minden júniusban, a tanévzárás utáni hetekben összejött egy kis focival összekötött múltidézésre.

Ezúttal a kezdődő parkolókialakítás okán kicsit előrébb kellett hozni a retro-foci időpontját, de mindenképpen méltó búcsút szeretnének venni a kedvelt játéktrétől a ma már 40-es, 50-es éveikben járó örökifjak és családtagjaik, barátaik. A kezdőrúgást dr. Cser-Palkovics András polgármester végzi majd el.

Az esemény nyílt, olyannyira, hogy a „Mancz utcai örökifjak” kifejezetten kérnek mindenkit, akik a környéken nőttek fel, vagy valaha játszottak a bitumenes pályán, jöjjenek el és búcsúztassák velük együtt az egykori „szentélyüket. Bárki játszhat is, aki szeretne és sportfelszerelésben érkezik, de annak is örülnek, ha csak nézőként érkeznek az eseményre, amely tehát pénteken (május 24.) 17.00 órakor kezdődik.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-05-23

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This