Olimpia 2024: Kós Hubert az első párizsi bajnokunk!

Szerző: Mátay Balázs

2024-08-01

Két ezüst és egy bronzérem után Kós Hubert révén megszületett a magyar csapat első aranyérme a párizsi olimpián! Az első sikereit vegyesúszóként elérő 21 éves versenyző 200 méteres hátúszásban utasította maga mögé a finálé mezőnyét 1:54.26-os időeredményével, a görög Aposztolosz Krisztu és a svájci Roman Mityukov előtt célba érve. Szép siker volt még a medencében a női 4 x 200-as gyorsváltó 6. helye is. Legutóbbi sikertelen meccseiket javítva nyertek női kéziseink és férfi vízilabdázóink, előbbiek ezzel már biztosan továbbjutók a csoportjukból, de a pólósok is nagyon közel vannak ehhez.

Kós „Hubi” aranyfutamán a görög versenyző, Krisztu kamikaze taktikával nagyon ellépett a többiektől az elején, és majdnem a végéig ki is tartott előnye. De csak majdnem, mert a saját ritmusában és felépített taktikájával úszó Kós 20 méterrel a cél előtt utolérte és megelőzte. Remélhetőleg ez az arany megadja a löketet a magyar sportolóknak, s a további, már megszerzett két ezüst és egy bronzérmünk után beindul az aranygyártás is.

A női 4×200-as gyorsváltó a második legjobb idővel került a döntőbe, nem kis meglepetésre, bár az ennek ellenére sejthető volt, hogy a fináléban nem lesz komoly esélye a dobogóra. Ez valóban így volt, de a 6, helyezés is remek eredmény.

Az ökölvívóknál férfi 63,5 kg-ban Kovács Richárd kikapott egy hazai versenyzőtől, így nem jutott a 4 közé, viszont az 5. helyezése így is szép siker. Mint ahogy az egyetlen női öklözőnk, Hámori Luca eddigi remeklése: 66 kg-ban ausztrál riválist vert simán, így szombaton ő is éremért küzdhet, mégpedig egy olyan meccsen, amire az egész világ fokozottan figyel, lévén az algériai Helif ellen lép ringbe, az ellen a Helif ellen, akiről kiderült, hogy lényegében férfi és semmi keresnivalója női ökölvívók között, ki is zárták a tavalyi vb-ről, csakhogy az ötkarikás versenyeket a NOB rendezi, és az orvosi eredmények, valamint a szakszövetségi kizárás ellenére engedélyezte az algériai „úrhölgynek” az indulást!

Mai ellenfele, egy olasz sportoló 40 másodperc után levonult ellene és feladta a meccset, miután azt mondta, olyan ütések érték, amit egy nőtől nem kaphatna, majd térdre borulva, sírva tiltakozott és nem fogott kezet ellenfelével. Ezek után a magyar szövetség már kettejük meccse előtt tiltakozást nyújt be a NOB-hoz, amely sietve kijelentette, akármi is lesz, a verseny végéig nem fog változtatni szabályain…

Női kézilabdázóink az Angola elleni bosszantó döntetlent követően 27-24-re legyőzték a nyeretlen spanyolokat, ezzel pedig 4 forduló után 5 ponttal állnak csoportjukban és már biztosan továbbjutók a legjobb 8 közé. Férfi vízilabdázóink a furcsa stílusban pólózó, akcióikat gyorsan lövésekkel befejező japánokkal csapott össze és simán, 17-10-re verte. Amennyiben Ausztrália és Szerbia ellen szerez még 1 pontot a magyar válogatott, biztosan továbbjutó, bár már most annak tekinthető…

Pénteken újabb magyar éremmel kecsegtető nap kezdődik az ötkarikás játékokon: férfi párbajtőr csapatunk a negyeddöntővel kezd Kazahsztán ellen kora délután, ha nyer, máris a dobogóért csatázhat. Az úszóknál a 200 háton újdonsült bajnok Kós Hubert és a 200-as ezüst után újra éremre pályázó Milák Kristóf 100 pillangón csobban medencében. Délelőtt az előfutamokban, este pedig a középdöntőkben. A székesfehérvári Sebestyén Dalma a női 200-as vegyesúszásban próbál szerencsét, hasonló beosztással. Az atlétika versenyek során a szintén fehérvári, ARAK-os nevelésű Takács Boglárka 100 méteren az előselejtezőből próbál továbblépni, reális eséllyel.

A labdás csapataink közül férfi kéziseink már reggel 9-kor pályán lesznek a hibátlan Dánia ellen, női vízilabdázóink pedig este 8 után kezdenek Kína ellen, abszolút esélyesként.

(Fotó: MTV)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This