Olimpia 2024: három éremmel búcsúztak a kajakosok

Szerző: Mátay Balázs

2024-08-10

A párizsi ötkarikás játékok kajak-kenu fináléinak utolsó napján reménykedhettünk abban, hogy négy dobogós helyezést követően összejön az első aranyérmük is a mieinknek, azonban ez nem sikerült. Ennek ellenére elégedettek lehetünk a szombati produkcióval, mert két ezüst és egy bronzérem jutott sportolóinknak, amivel a kajak-kenus medáliák számát tekintve héttel az első helyen zártuk ezt az ötkarikás megmérettetést. Csipes Tamara és Varga Ádám második, Kopasz Bálint harmadik lett számában. 

Csipes Tamara 500 egyéniben a rajt után gyorsan az élre állt, majd féltávig vezetett is, ám a rendkívül magabiztos Carrington begyújtotta a rakétákat és simán nyert. Az új-zélandi és a magyar klasszis után már jelentősebb lemaradással érkeztek a többiek, köztük a 6. helyen a másik magyar, Gazsó Alida Dóra.

A férfiaknál ugyancsak két honfitársunk jutott fináléba 1000 méteren, ráadásul ők az előző olimpia első két helyezettjeként érkeztek, hasonló céllal. Kopasz Bálint és Varga Ádám egymás mellől rajtolt el az 5-ös és a 4-es pályáról. Az ezer métert Tokióban világcsúcs idővel megnyerő Kopasz féltávnál harmadik volt, de úgy tűnt, jó hajrával címet védhet. Csakhogy az elejétől nagyot hajtó cseh Josef Dostál végig ott volt az elején, majd nyert is, mert bár Varga óriásit hajrázva a középmezőnyből a 2. helyre jött fel, nyerni nem tudott, mert Dostál túlságosan messze volt. Mindazonáltal, ha van még 50 méter, alighanem Varga megverte volna. Kopasz nem tudott újítani, de a dobogós pozíciót megtartotta, harmadikként szelte át a célvonalat.

A birkózóknál a szabadfogásúak között a 65 kg-ban vb-címvédő Muszukajev Iszmail az első két meccsét rendkívül magabiztosan behúzta, de az elődöntőben egyszerűen nem találta iráni ellefele meglepő taktikájának ellenszerét, kikapott, így vasárnap a bronzéremért küzdhet.

Férfi öttusázónknak, Szép Balázsnak és Böhm Csabának nem sikerült túl jól az elődöntő, s bár bejutottak a fináléba, ahol nem is teljesítettek rosszul, nem tudtak beleszólni a dobogóért folyó küzdelmekbe korábbi gyengébb vívásuk okán. Szép végül a 10., az aktuális vb-győztes Böhm a 13. helyen zárt. Az egyiptomi Ahmed Elgendi magabiztosan győzött. Vasárnap a lányok javíthatnak, kiváltképp Gulyás Michelle, miután ő jól vívott, remekelt ezzel az elődöntőben, amit gyakorlatilag meg is nyert, így jogos önbizalommal kezdheti a vasárnap 11.00 órakor kezdődő döntőt, Guzi Blanka az ugyancsak kecsegtető 4. pozícióban végzett az előcsatározások végén, ő is ott lehet a dobogóért zajló csatában, ha fejben és fizikálisan egyaránt  a maximumot hozza ki magából a fináléban, s a lovakkal is szerencséje lesz.

A zárónapon férfi vízilabdázóink a bronzmeccsen vigasztalódhatnak az elszalasztott döntőért. Varga Dénesék már délelőtt 10.35-kor kezdenek az Egyesült Államok ellen.

(Fotó: MOB)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This