F1: Leclerc és Ferrari eufória Monzában

Szerző: Mátay Balázs

2024-09-01

A Ferrarival versenyző Charles Leclerc nyerte a csapata számára hazai pályának számító Formula-1-es Olasz Nagydíjat Monzában. A meglepetésgyőztes mögött Piastri, Norris sorrendben a két McLaren futott be még dobogós helyen, majd sorrendben érkezett és pontot, pontokat szerzett még Sainz (Ferrari), Hamilton (Mercedes), Verstappen (Red Bull), Russell (Mercedes) Pérez (Red Bull), Albon (Williams), Magnussen (Haas).

Az elmúlt futamon mutatott tempója alapján látható volt, hogy valamit találta Ferrari, nem volt véletlen, hogy Leclerc úgy állhatott dobogóra, hogy a hajrában csaknem 20 körön keresztül maga mögött tudta tartani Piastrit. Azt maguk sem tudták – legalábbi ezt mondták -, hogy mitől lettek újra versenyképesek 3-4 gyengébb futam után.

Akárhogy is történt, az időmérő alapján csak az tűnt biztosnak, hogy a McLaren, Red Bull, Mercedes, Ferrari négyes elég közel van egymáshoz, minimális McLaren előnnyel.

A startnál Norris megint nem tudta megtartani elsőségét, csapattársa, Piastri állt az élre, de a 4. helyről induló Leclerc is megelőzte, bár ekkor még a legtöbben úgy voltak vele, nem baj, majd jön erőből és „megeszi” a Ferrarit. Nos, ez nem igazán ment, mert az olasz istálló mindkét versenyzője, Leclerc és Sainz is tudta nagyjából azt a tempót, mint a „Papayások”.

Az első kerékcserénél azonban Norrisék előbb mentek ki és elévágtak Leclercnek, aki mérgelődött is, hogy miért kellett ilyen korán kihívni, holott jók voltak még bőven az abroncsai. Ettől kezdve – mivel a kemény keveréken is jól hasított és többnyire tudta tartani a McLarenek tempóját -, nem igazán foglalkozott a csapattól érkező információkkal, taktikai utasításokkal, ment a saját elképzelése szerint a monacói.

Ez végül kifizetődőnek bizonyult, mivel a McLarenek a táv kétharmadánál kimentek újabb kerékcserére, Leclerc pedig az élen komoly előnnyel autózva nem kellett, hogy nagyon „nyírja” a gumijait, nem ment ki újabb cserére, megóvta a végéig úgy az abroncsait, hogy futamgyőztesként intették le a végén! Hiába próbált a friss gumikon felzárkózni és előzni a McLaren, csak közelíteni tudott a fő üldöző, Piastri, előzési, így győzelmi esélye nem volt. A Ferrari és Leclerc jól kalkulált ezzel hatalmas boldogságot okozott szurkolóinak, akik azonnal ellepték a pályát és még most is ünnepelnek. Miközben a McLaren még most sem érti, hogyan nem tudott nyerni az első két helyről rajtolva…

A vb-címvédő Verstappen ezen a futamon talán a korábbiaknál is reménytelenebb helyzetben találta magát, immár nemhogy a sikerre, de a dobogóra sem volt sansza. Isteni szerencséje, hogy az idény eleje jól sikerült számára és olyan jelentős az előnye még összetettben, hogy az újabb címvédéshez csak ott kell lennie a 3.-4. helyen a hátralévő nyolc futamon. Ez azért valószínűsíthetően össze is jöhet.

Összetettben Norris a második, Leclerc a harmadik, Piastri a negyedik, Sainz az ötödik. A következő futamra szeptember 15-én, Bakuban kerül sor, az Azerbajdzsáni Nagydíjon.

(Fotó: M1)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-09-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This