Eb selejtező: Szerbiában hátrányból nyert a magyar válogatott!

Szerző: Mátay Balázs

2023-09-07

Jól kezdett, mégis egy banális öngóllal hamar hátrányba került, hogy aztán az első játékrész hajrája előtt 3 perc alatt fordítson és végül nyerjen 2-1-re a magyar labdarúgó-válogatott Belgrádban, a Szerbia elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Ezzel a sikerrel a selejtezősorozat félidejében már nagyon közel került az Eb-re jutáshoz a magyar csapat.

Az elejétől kulturáltan, jól focizott a magyar válogatott a Crvena zvezda stadionjában, ám elég volt egy bűnrossz és fölösleges Dibusz kirúgás, ami pont középre és szerb játékoshoz jutott, aki egyből indított, amivel azonnal gólhelyzetbe került Tadics, de Vlahovics eltörte a labdát, ami elment volna keresztbe a magyar kapu előtt. Igen ám, de a kétségbeesetten visszarohanó Szalai lendületből a saját kapujába vágta azt… Ezzel a banális góllal jutott előnyhöz az egyébként addig semmit sem mutató hazai egylet.

A mieink nyugalmát nem zavarta meg ez a bekapott gól, játszotta tovább a maga játékát, ám két további kisebb védelmi kihagyás okán újabb szerb lehetőségek alakultak ki, miközben a mieinknél az utolsó passzok nem sikerültek, vagy alapvetően túlvariálták a játékot Sallaiék. Elérkezett aztán a 35. perc, amikor visszakaptunk valamit az öngólból, mert itt a szerb védelem mondott csütörtököt egy beadás után, Varga Barna elé került a labda, aki egyből a kapuba lőtt és egalizált!

Meg sem emésztették a bekapott gólt a hazaiak, kaptak még egyet! Itt is egy kapu előtti kavarodást követően került a labda Lang elé, aki balról keresztbe lőtt-ívelt, a berobbanó Willi Orban pedig közelről a hálóba bombázott, máris vezettünk! A szünetig semmi érdemleges már nem történt.

Fordulás után kicsit jobban csipkedték magukat a vendéglátók, ám nehezen találtak fogást a szervezett magyar csapaton. Voltak azért védelmi megingások és egy alkalommal Dibusz nagy védésére is szükség volt, amik jelezték, hogy messze sincs megnyerve még ez a mérkőzés. Ekkor eléggé leült a meccs, a szerbek mentek előre, de nagyobb veszély nélkül, közben a 70.percben a Vidi kapitánya, Fiola is beállt Kerkez helyére, így már fehérvári játékos is volt a pályán. Ekkor már volt három szerb csere, mutatva, hogy kapitányuk nem elégedett.

Hosszú idő után aztán jött egy nagy magyar ziccer, Nego törhetett kapura a jobb oldalon, de nem emelte át a kapust, a beadás pedig nem volt jó, Varga Barna a sűrűjében már nem talált kaput. Csordogált az idő, de nem nyugodhattunk meg, mert a védelmi könnyelműségek továbbra is jelen voltak, könnyelműen eladott labda, rossz labdakezelés okán jöttek hazai lehetőségek.

Aztán Adám Marti, majd az abszolút újonc, MTK-s Kata is pályára lépett. Az, hogy Rossi bátor, eddig is tudtuk, de ilyen kulcsmeccsen a hajrára éppen egy első bálost behozni? Hmm… A 75. perctől már nyomasztó volt a szerb fölény, de ez alapvetően csak labdabirtoklásban mutatkozott meg, ami átfordult a hazaiak javára, pedig volt 40-60 is ide.

Az utolsó 5 perre újabb két támadót cserélt be Sztojkovics kapitány, így már öt támadó szellemű játékossal rohamoztak a hazaiak. Már a 90. percen túl Gudelj tüzelt a bal alsó sarok mellé nem sokkal, majd jöhetett egy szöglet is, már a 92. minutumban. Aztán Lang kézzel kapott bele a labdába vétlenül, de a spanyol játékvezető szerint nem volt büntető (igaza volt), majd Szoboszlai zárhatta volna le a meccset, de az ellentámadás végén jobbal a jobb alsó mellé durrantott 17-18 méterről. A legvégén, már 96 percnyi játék után még egy majdnem félpályás átemeléssel is próbálkozott „Szobo” a kapujából messze kint kolbászoló Milinkovics-Szavics felett, de itt is elvétette a kaput kissé.

Ez azonban már semmit sem számított, mivel Munuera nagy nehezen lefújta a meccset, Magyarország 2-1-re nyert a nagy rivális otthonában! A mieinknek 10 pontjuk van 4 kör után, Szerbiának pedig 7. A 3. helyen álló Montenegrónak 5, mivel csak 2-2-re volt képes Litvániában. A G-csoport utolsó két helyén az egyaránt 2-2- pontos Bulgária és Litvánia áll.

A következő körben Magyarország szabadnapos lesz, majd október 17-én jönnek a szerbek. Amennyiben azon a meccsen is „pontos” lesz a magyar csapat, szinte biztosan Eb-résztvevőnek mondható, bár innen, ez után a meccs után sem illik már lemaradni a németországi kontinenstornáról, hiszen jelenleg 5 pont az előny a 3. helyezett Montenegróval szemben.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-09-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This