Eb 2024: őrület!! Győztes gól a skótok ellen a 100. percben!!!

Szerző: Mátay Balázs

2024-06-23

A magyar válogatott az utolsó percekre becserélt Csoboth Kevin góljával a 100. (!!) minutumban nyerte meg a Skócia elleniösszecsapást, ezzel pedig 3 ponttal fejezte be a csoportkört a 17. labdarúgó Európa-bajnokságon. A következő három napban a másik öt csoport meccseinek eredményeitől függ, hogy továbbjut-e a négy legjobb csoportharmadik között Marco Rossi csapata, avagy sem. Erre jelenleg minden esélye adott, ám a sorsa mások kezében van.

A meccs első 15-20 percében a skótoknál volt leginkább a labda, ők tűntek élesebbnek, frissebbnek, de a kezdeti fölényük nem mutatkozott meg helyzetekben. A mieink szűk félóra után tekertek egyet a fordulatszámon, Bolla átlövését a kapus védte, Szoboszlai első szabadrúgását blokkolta a sorfal, a másodiknál viszont a védők mögé befutó Willi Orban stukkolta a felső lécre az elé löbbölt játékszert, majd volt még egy fölé szálló Szoboszlai löket is, összességében ötször lőttek kapu felé a mi fiaink, míg a skótok tartották nullás átlagukat, ezúttal sem volt kapura tartó lövésük az első félidőt követően.

A fordulás után is inkább a mezőnyben zajlott a játék, a skótok továbbra sem voltak veszélyesek, a magyar egylet pedig nagyon vigyázott arra, hogy ne nyíljon ki hátul, úgy próbált gólt szerezni, hogy közben nem kockáztatott sokat. Ennek ellenére sokkal többet próbálkoztak Marco Rossi legényei: Sallai lőtt, de gyengén, majd Bolla jobb oldali beadását Dárdai fejelte fölé kecsegtető helyzetben. Ekkor még csak a 65. percél jártunk. Az, hogy végül ebből 111 lett a végső sípszóig, hozzájárult az az ijesztő eset, ami a 68. minutumban történt. Egy Szoboszlai felívelésnél Gunn kapus úgy rontott ki a labdára, hogy közben letarolta Varga Barnabást és az egyik saját védőjét is. Utóbbi hamar rendbejött, ám Varga nem állt fel, nem véletlenül. A többiek rögtön körbe állták, az egészségügyi stáb berohant a pályára, majd percekig tartó feszült várakozás után levitték a pályáról a mentők, miközben a közel álló stábtagok jelezték, hogy magához tért a center. Később kiderült, hogy Varga arccsont-törést szenvedett és műteni kell, tehát ezen az Eb-n, ha végül továbbjutunk, már nem játszhat.

Jó 5-6 percnyi leállást követően mehetett tovább a találkozó, a mieinknek pedig egyre többet kellett kockáztatniuk, ami hozott újabb lehetőségeket. Ekkor már a pályán volt Varga helyén Ádám Martin, és Szalai is Dárdai cseréjeként, hogy aztán Kerkez, illetve Bolla váltásaként a 87. perctől Nagy Zsolt és Csoboth is lehetőséget kapott. Utóbbi alig volt a pályán 5 perce, amikor az ötös jobb sarkáról a jobb oldali lécre lőtte a meccs legnagyobb ziccerét. Mindezt azt követően, hogy Schafer lövését védte Gunn, majd Szoboszlai is elpazarolt egy nagy helyzetet, miközben a másik oldalon volt egy komoly a birkózás a mi kapunk előtt Orban és Armstrong között, kölcsönösen fogták, lökdösték egymást, majd elesett a skót, de nem járt érte büntető.

Aztán jött az eufória! A 10 perces hosszabbítás utolsó pillanataiban egy skót szöglet után gyorsan felvitték a mieink a labdát, Csoboth passzolt a jobb oldalon kirobbanó Sallaihoz, aki kicsit rosszul vette át a labdát, de az alapvonaltól laposan középre gurított, Szoboszlainak nem volt jó a labda, de az érkező Csobothnak igen, aki jobbal, a jobb alsó sarokba lőtt! Ekkor mindenkiből minden kirobbant, önfeledt ünneplés, majd az örökkévalóság a lefújásig, amire 103 percnyi játék után került sor.

Megvan a vágyott 3 pont, adott a sansz a továbblépésre, amire minimum kedd éjjelig, de valószínűbb, hogy szerda késő estig várni kell. Addig lehet szurkolni hétfőn Spanyolországnak és Olaszországnak, hogy ne kapjanak ki Albániától, illetve Horvátországtól – mindkettőre van is esély -, majd aztán kedden Angliának, hogy legyőzze Szlovéniát, ami ugyancsak sanszos, hiszen az angoloknak a csoportelsőséghez kell a 3 pont. Végül pedig – ha még szükség lesz rá – azt is ki kell szurkolni, hogy vagy Hollandia nagyon verje meg az osztrákokat (legalább 5 góllal, aminek nincs sok realitása), vagy szerdán Szlovákia és Romániak közül az egyik ugyancsak 4-5 góllal verje meg a másikat, úgy, hogy Ukrajna is legalább két találattal maradjon alul Belgiummal szemben, de biztosabb a három… Az utolsó reménysugár – ha a felsoroltak közül egy verzió legalább bejön -, hogy Portugália és Törökország nem kap ki Grúziától, illetve Csehországtól. Szóval, lehet matekozni és izgulni!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Mátay Balázs

2024-06-23

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This