Eb 2024: a spanyolok a házigazdát, a franciák a portugálokat búcsúztatták drámai csatában

Szerző: Mátay Balázs

2024-07-05

Két nagy rangadóval, az Eb-mezőny négy legeredményesebb válogatottjának összecsapásaival folytatódott a 17. labdarúgó Európa-bajnokság. A kora esti meccsen a torna egyetlen százszázalékos alakulata, Spanyolország hatalmas meccsen, hosszabbításban verte 2-1-re a házigazda Németországot, míg az éjszakába nyúló másik negyeddöntőn a franciák 11-es párbajban jutottak túl az elmúlt körben Szlovénia ellen éppen büntetőkkel továbblépő portugálok ellen. Érdekesség, hogy a sztárcsatároktól hemzsegő gallok úgy jutottak el az elődöntőig, hogy egyetlen akciógólt sem szereztek, csak öngólok és egy 11-es által tudtak eredményesek lenni, mindösszesen három találatig jutottak 5 mérkőzésen!

A Németország – Spanyolország ütközet hatalmas iramot, nagy csatát, kemény belépőket (Kroos 5 perc alatt kétszer úgy vágta fel Pedrit, hogy a második után, amikor szó szerint térden rúgta a Barcelona ifjú klasszisát, úgy kellett letámogatni a pályáról és már nem játszhat ezen az Eb-n…) helyzeteket és két utolsó pillanatos gólt hozott.

A Pedri helyére becserélt Olmo szerzett vezetést a 16 éves Yamal harmadik gólpasszát követően az 51. percben, ám a 89. minutumban Kimmich előkészítését követően Wirzt hosszabbításra mentette a mérkőzést! Aztán a hosszabbítás legvégén jött az újabb fordulat és dráma: a 119. percben a nem sokkal korábban csereként beállt spanyol támadó, Merino emelkedett a felhők közé Olmo bal oldali beadása után és a labdát be is fejelte a jobb sarokba!

A hosszabbítás hosszabbítása elvileg 3 perc lett volna, ám a játékvezető hét percig elhúzta a végét, miközben a németek kihagytak egy nagy ziccert, majd Nachót kiállította, de már nem tudott betalálni a házigazda, amely ezzel kiesett, miután a spanyolok 2-1-re legyőzték őket. Megérdemelten.

A spanyol – portugál meccs sem volt rossz, de akármennyire is erőlködött Cristiano Ronaldo, nem sikerült megszereznie az első Eb-találatát, mint ahogy társainak sem, így hiába akadtak ziccerek, mindkét oldalon pedig sztárcsatárok, a lényeg, a gól nem jött össze.

A büntetőpárbajban viszont minden francia rendkívül pontosan célzott, míg a másik oldalon Joao Felix a 3. párban a jobb oldali kapufát találta telibe, így a 2016-os Eb-győztes kiesett, a franciák ellenben az elődöntőben folytathatják Spanyolország ellen. Aligha kérdéses, hogy az a meccs lesz az újabb előrehozott döntő.

(Fotó: UEFA)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-07-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This