Eb 2024: a legjobb nyert – Spanyolország az Európa-bajnok!

Szerző: Mátay Balázs

2024-07-14

Ahogy a korábbi hatot, a hetedik mérkőzését, a döntőt is megnyerte Spanyolország a 17. labdarúgó Európa-bajnokságon! Luis de la Fuente alakulata Angliát verte a fináléban Williams és Oyarzabal találataival 2-1-re. A britek gólját Palmer szerezte. A hispánok minden tekintetben jobbak voltak: labdabirtoklásban, helyzetkialakításban, szögletek és gólok tekintetében is, mindezt úgy, hogy a szünetben újabb ászuk, a csapat fazonszabásza, Rodri is kivált sérülés miatt.

Anglia az egész Eb-t úgy vergődte végig, hogy a hét meccse során jó, ha összesen egy találkozóra elegendő játékpercet focizott úgy igazán, amikor nem érhette kritika a produkcióját, de egy-egy klasszis villanás és Fortuna segítsége elegendő volt számára, hogy eljusson a döntőig, miközben a spanyolok sokkal nehezebb ágon és minden komoly esélyest legyőzve hódították el a trófeát.

Rodriék megverték a legutóbbi két vb-n dobogós horvátokat, a címvédő olaszokat, a hazai pályán játszó németeket, a legutóbbi két vb-n arany és ezüstérmet nyerő franciákat, valamint az előző Eb-n is ezüstös angolokat, úgy, hogy legnagyobb klasszisai közül Gavi már eleve hiányzott sérülése miatt, közben Pedri is kivált, miután Kroos a negyeddöntőben a meccs elején agyonrúgta, most pedig a döntőben Rodri és Le Normand sérült meg. Egyszerűen nem volt olyan tényező, ami kibillenthette volna az ibériai alakulatot arról a pályáról, amelyen végig masírozott ezen a tornán.

Ez Spanyolország negyedik Eb-címe, ezzel rekorder, miként azzal is, hogy a 15 gólt szerzett, amit 10 különböző játékos jegyzett! A különdíjak tekintetében is spanyol fölény volt: a finálé előtti napon 17. születésnapját ünneplő Lamine Yamal lett az Eb legjobb fiatal játékosa, egyben gólpasszkirálya 4 assziszttal, Rodrié lett a legjobb játékosnak járó trófea, a gólkirályi címen pedig hatan osztoznak, ami önmagában rekord: a spanyol Olmo, az angol Kane, a német Musiala, a grúz Mikautadze, a szlovák Schranz és a holland Gakpo.

Most pihenhetünk másfél hetet, aztán július 26-án startol az olimpia Párizsban!

(Fotó: UEFA)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-07-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This