Választás 2024: elsöprő Fidesz-siker Fehérváron!

Szerző: Mátay Balázs

2024-06-10

Bár e sorok hajnali 3 órakor íródnak, sem az EP-választás végeredménye, sem pedig a budapesti főpolgármester személye nem dőlt el. Utóbbi olyannyira szoros eredményt hozott, hogy a több, mint 22 ezer (!!) érvénytelennek nyilvánított szavazat okán még több újra számlálás sem biztos, hogy jogerős eredménnyel zárul, így elképzelhető, hogy új szavazásra lesz szükség! Ami viszont egyértelmű és vitathatatlan: Székesfehérváron elsöprő Fidesz-győzelem született, dr. Cser-Palkovics András pedig az összes megyei jogú várost tekintve is a legnagyobb fölénnyel, különbséggel diadalmaskodott, csaknem 62%-ot vert rá a második helyezett Földi Juditra!

További bravúr, hogy a rendszerváltás óta először nyert Fideszes jelölt a 09. sz. választókerületben, Feketehegy-Szárazrét-Szedreskert vonatkozásában. Szontaghné Kovács Erika az 1994 óta regnáló független képviselőt, Szigli Istvánt maga mögé utasítva győzött, az összes voks 32,78% -át begyűjtve, míg a jelenleg még hivatalban lévő képviselő 23,13% -ot kapott.

Mindössze egy olyan körzet van a 14-ből, amiben nem dr. Cser-Palkovics András jelöltje nyert: az egyik palotavárosi körzet, a 07-es választókerület, amelyben az a Farkas  László nyert, aki 1990 óta nem talál legyőzőre, igaz, Balogh Gergely szoros csatára kényszerítette, hiszen kettejük között mindössze 230 szavazatnyi különbség alakult ki.

Az eredményváró esten a diadalmas „kapitány”, dr. Cser-Palkovics András csapata és segítőik kiváló munkáját, valamint a jelöltek elhivatottságát, alkalmasságát emelte ki, továbbá megköszönte a rengeteg segítséget a város országgyűlési képviselőjének, Vargha Tamásnak, aki szintén aktívan és eredményesen vett részt a helyi kampánymunkában.

Róth Péter alpolgármester – aki először indult egyéni körzetben és magabiztosan meg is nyerte a legmagasabb részvétel mellett zajló választást az Öreghegy déli részét és Kisfaludot magába foglaló 13-as választókerületben – szintén a csapatmunkát emelte ki, hozzátéve a diadal jelentőségét, mértékét. Mint fogalmazott: „Ekkora győzelmet ebben a városban ez a politikai közösség még nem aratott!”

Gyors megyei áttekintésben: Velencén Krausz György, a Fidesz jelöltje magabiztosan legyőzte (54,23%) a regnáló „regélős” polgármestert, Gerhard Ákost (37,83%), s a képviselőtestületben is komoly többsége lesz, 6 Fidesz-jelölt jutott be, két Regélő Egyesületet képviselő jelölt mellett, a polgármesterrel együtt tehát 7-2 az arány!

Móron a korábbi Fideszes polgármester, függetlenként is „megvédte címét”, Fenyves Péter marad újabb 4 és fél évig a városvezető, a képviselő-testületben pedig maradt a kényelmes kormánypárti többség.

Bicskén, Sárbogárdon, Polgárdiban és Dunaújvárosban maradt az eddigi polgármester, Gárdonyban viszont több ciklus után egy helyi egyesület jelöltje nyert a regnáló Fideszes Tóth István helyett. Martonvásárnak is új polgármestere lesz Horváth Bálint személyében, mivel a korábbi, Szabó Tibor nem indult, gyakorlatilag ellenfél nélkül húzta be a választást a Fidesz-KDNP által támogatott jelölt.

A Fejér Vármegyei Közgyűlés összetételét nézve maradt a Fidesz-KDNP fölény: a jelenleg is dr. Molnár Krisztián vezette testületbe a következő ciklusban 11 képviselőt ad a kormánypárt, a Mi Hazánk 3, a DK és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2,a  VÁLASZ és a Momentum 1-1 képviselője tehet majd esküt az alakuló ülésen.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Mátay Balázs

2024-06-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This