Tanévkezdési támogatás rászorulóknak, önkormányzati segítséggel

A tankönyvek a kormány üdvözlendő döntésének értelmében már évek óta ingyenesek az alap- és középfokú, nappali rendszerű oktatásban részt vevő valamennyi tanuló számára, ám a tanévkezdés egyéb költségei is komoly terhet rónak a családokra, kiváltképp a hátrányos helyzetűekre. Nekik segít rendszerint az önkormányzat támogatásával a Székesfehérvári Szociális Alapítvány. Pénteken tanszervásárlásra felhasználható utalványokat adtak át a jogosultaknak az alapítvány irodájában, ahol Róth Péter alpolgármester és az alapítvány elnöke, Láng Györgyné adott tájékoztatást a témában a sajtó részére.

„Az elmúlt években eljutottunk odáig, hogy a tankönyvek lényegében nem kerülnek pénzbe a szülőknek, viszont maga az iskolakezdés így is nagyon komolyan megterheli a családi büdzséket. Nagy öröm az, hogy önkormányzatunk akár az intézményhálózatán, akár civil összefogásban tudja támogatni azokat az igazán rászoruló családokat, akikre enélkül nagyon nehéz teherként nehezedne az iskolakezdés. Most a Székesfehérvári Szociális Alapítvány 18 ezer forintot meghaladó utalvánnyal tudja támogatni a rászorulókat, így ezzel 40 gyermek iskolakezdését segíti az alapítvány.” – emelte ki Róth Péter alpolgármester.

A Székesfehérvári Szociális Alapítvány egész évben segíti a szociálisan hátrányos helyzetben élő fehérvári családokat, időseket, egyedülállókat. Az alapítvány többek között élelmiszercsomagokkal, tisztítószerekkel és tisztálkodási eszközökkel, gyógyszerek megvásárlásával, elmaradt közüzemi számlák, lakbérek kifizetésével és az ünnepek közeledtével nagyszabású adományosztással is segíti a rászorulókat.

A teljes évet lefedő támogatási rendszer mellett az alapítvány 2019 óta minden évben iskolakezdési támogatásban részesíti a látókörébe került, hátrányos helyzetű, székesfehérvári gyermekes családokat. Az idei évben összesen 660.000 Ft értékben nyújtanak támogatást számukra. A 2024-es esztendőben összesen 40 gyermek iskolakezdéséhez járultak hozzá.

Láng Györgyné, a Székesfehérvári Szociális Alapítvány elnöke elmondta, hogy a keretösszegből gyermekenként 16.500 Ft értékben adnak át ajándékutalványt, melyet a családok a Gáz utca 11. szám alatt található írószerboltban vásárolhatnak le 2024. november 30-ig. Az üzlet felajánlott az alapítvány számára 10% kedvezményt, melynek felhasználási lehetőségét átadták a támogatottak részére, akik, így 18.150 Ft értékben vásárolhatnak gyermekeik számára. Láng Györgyné hozzátette, hogy a rászorulók felkutatásában és a kapcsolattartásban pótolhatatlan munkát végez Horváth Ildikó, az alapítvány szakmai vezetője és titkára.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a családok számára hatalmas segítséget jelentenek az utalványok, nagyban megkönnyítik számukra az iskolakezdéshez szükséges felszerelések beszerzését. Ez a segítség Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának segítsége nélkül nem jöhetett volna létre. Támogatásukat ezúton is köszönjük, támogatott családjaink nevében is.” – mondta el Láng Györgyné, a Székesfehérvári Szociális Alapítvány elnöke.

A tájékoztató előtt, alatt és után is folyamatosan érkeztek a támogatásban részesülő családok, közöttük egy hétgyermekes édesanya is öt fiával és két lányával. Az anyuka a támogatás átvételét követően elmondta, hogy bizony elkél a segítség népes családjának, s mivel hat gyermeke is érintett a sulikezdésben, ez az időszak minden tekintetben komoly próbatételt jelent számukra.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-23

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This