Páratlan koncerttel ünnepelte 60 éves fennállását a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar

Szerző: Media24

2024-10-22

Különleges, kétfelvonásos koncerttel ünnepelte 60 éves fennállását a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar kedden este a Vörösmarty Színházban. A klasszikus katonazenekari és könnyűzenei darabokat, koncertműveket felvonultató esten Vargha Tamás miniszterhelyettes, Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, valamint Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötték a jubiláló együttest.

A felejthetetlen, jubileumi koncertet Ruff Tamás őrnagy, a Zenekar karnagya által komponált Kuruc Díszinduló nyitotta a székesfehérvári teátrumban.

„A művészet egyetemes nyelv, azonban minden művészeti ág közül a zene az, amely a legközelebb hozza a teljességet és leginkább összeköt embereket, közösségeket, kultúrákat és nemzeteket. Az ütemekben és a dallamokban eggyé válik a múlt, a jelen, a jövendő, és megmutatkozik benne a kultúra sokszínűsége, nyitottsága és időtállósága.” –  ezen gondolatokkal nyitotta ünnepi köszöntőjét Vargha Tamás miniszterhelyettes. Úgy fogalmazott, a katonazene a katonaélettel egyidős. A zene különböző módokon kísérte el a honvédeket, a csatákban buzdított, lelkesített, a veszteségben vigaszt nyújtott, és emléket állított az elesett hősöknek. A modern korban a katonazene a magyar honvédség kulturális és eszmei értékeinek kihagyhatatlan része, repertoárjában a múlt és a jelen legszebb darabjai is megtalálhatóak.

„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egy ilyen nagy múltú, tradicionális katonavárosban, mint Székesfehérvár, immáron 120 éves múltra tekint vissza a katonazene. Elismeréssel és hálával emlékezünk meg Fricsay Richárd nemzetközi hírű katonakarmesterről, akinek a keze alatt 1897-től egészen 1913-ig virágzott városunkban a zenei élet. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar 60 évvel ezelőtti újjáalapítása óta a katonazenekari előadások ismét nagy népszerűségnek örvendenek. A katonazene már nem csupán a katonakultúra része, hanem hidat képez a honvédség és a társadalom között.” – hangsúlyozta beszédében a miniszterhelyettes.

Az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár több jeles évfordulót is ünnepelt ebben az évben. Márciusban volt a jogelőd katonaszervezet megalakulásának 75 éves jubileuma, augusztusban, a Székesfehérvári Királyi Napok keretében tartották a 10. Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivált, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar újjáalapításának 60. évfordulója pedig egy igazán különleges alkalom – mondta ünnepi beszédében Somogyi Zoltán vezérőrnagy, az MH HVK törzsigazgatója.

„Hat évtized hosszú idő, tele történetekkel, emberi sorsokkal, sikerekkel, kihívásokkal, verejtékkel, néha könnyekkel és természetesen nagyon sok boldog pillanattal is. A hat évtized alatt a Zenekar a katonai hagyományok ápolásával egyidejűleg mélyen beágyazódott a város kulturális életébe. Az évek során sokkal többé vált, mint egy katonazenekar a sok körül. Székesfehérvár közösségi életének meghatározó része, legyen szó nemzeti ünnepről, katonai tiszteletadásról vagy akár jótékonysági rendezvényekről.” –fogalmazott, majd hozzátette, a katonazenészek részei a közösségi kultúrának és ma is fontos szerepet játszanak a Magyar Honvédség moráljának emelésében, a közösség katonai öntudatának erősítésében és a hazafias nevelésben.

„A korabeli iratok már az 1700-as évektől megemlékeznek a Székesfehérváron állomásozó ezredek zenekarainak tevékenységéről. A város életének zenei fejlődését is egy katonakarmester, Fricsay Richárd lendítette fel az 1900-as évek elején. A ma városunkban működő zenekar jogelődjét pedig egy 1964. február 17-én kiadott parancsban alakították meg. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar 60 éve szerves része a város életének.” – hangsúlyozta Lehrner Zsolt alpolgármester, aki Székesfehérvár Önkormányzata és közössége nevében köszöntötte a jubiláló honvédegyüttest. Emlékeztetett arra, hogy a „Pro Urbe” és „Székesfehérvárért” címmel, valamint Fricsay Richárd Zenei Díjjal kitüntetett zenekar meghatározó szereplője Fehérvár művészeti életének, zenei repertoárja pedig rendkívül színes. Székesfehérváron a katonazenekart és a szimfonikus zenekart az országban egyedülálló módon egyazon személy, Ruff Tamás vezeti, ami erősíti az együttműködés lehetőségét.

„A katonazenekar Székesfehérvár művészeti életének egyik fő meghatározó zenei együttese, amelyre méltán büszkék mind a katonák, mind pedig a fehérvári polgárok. Valamennyiünk nevében azt kívánom, hogy még sok-sok évig, évtizedig folytathassák ezt a kulturális szolgálatot mindannyiunk örömére. – zárta köszöntőjét a város alpolgármestere.

Az est első felvonása a klasszikus fúvószene és a történeti megemlékezés jegyében telt, melynek keretében koncertindulók és fúvószenekari koncertdarabok csendültek fel. Közreműködött a Zenekar két korábbi karmestere, Faidh Tibor nyugállományú őrnagy és Gede László nyugállományú alezredes, akik régi korok emlékét idézték meg autentikus módon. A koncerten Gede László dirigálásával egy orosz induló ősbemutatója hangzott fel, melyet még nem játszottak Magyarországon. A zeneművekkel egyben megemlékeztek a Zenekar korábbi, elhunyt karmestereiről és katonazenészeiről is.

A könnyűzenére épült második felvonás Székesfehérvár zenei sokszínűségét mutatta be, azt, hogy a különféle műfajokat képviselő előadóművészek és együttesek közös munkája nyomán milyen egyedülálló, különleges produkciók születnek. Együtt muzsikált a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Stúdió Zenekar és több olyan ismert előadóművész, akikkel a szakmai, baráti kapcsolatok évtizedekre nyúlnak vissza. Meglepetésként a Fricsay Díjjal 2011-ben kitüntetett Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarral együtt lépett színpadra a Hungarikum Együttes, amely idén kapta meg városunk legrangosabb zenei elismerését.

A koncerten mesélőként közreműködött Szabó Miklós nyugállományú alezredes, a Szabad Színház művésze.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Written by Media24

2024-10-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This