Névszponzora lesz az Alba Arénának – számos fontos témában döntött a cikluszáró közgyűlés Székesfehérváron

Ma tartotta utolsó ülését Székesfehérvár 2019. október 13-án megválasztott képviselőtestülete. A cikluszáró közgyűlésen a képviselők többek között döntöttek arról, hogy átlagosan 10%-al emelkednek a parkolási díjak, ugyanakkor az NFC-kártyával történő napi díjmentes parkolási idő a jelenlegi 60 percről 90 percre emelkedik. Zárt ülésen tárgyaltak az Alba Aréna névadó szponzoráról, két komoly cég is erős pályázatot nyújtott be.

A közgyűlés eredményes közmeghallgatással kezdődött, 18 fő képviselő volt jelen a testületből. Dr. Pásztor László felszólalásában arról érdeklődött, hogy sikerült-e névadó szponzort találni az Alba Arénának, illetve arról is kérdezett, hogy a közgyűlés napirendi pontjainak előterjesztései miért csak az ülés előtt négy-öt nappal kerülnek fel az internetre. Válaszában dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az SZMSZ-nek megfelelően küldik ki az anyagokat, a megválasztott 21 képviselőnek pedig van joga döntéseket hozni, a képviselői felelősség nem átvállalható, erről egyértelmű döntést hoztak a fehérváriak a nyári önkormányzati választáson. Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a város költségvetéséről folyamatosan tájékoztatja a lakosságot az önkormányzat, az Alba Aréna névszponzori pályázatáról pedig éppen ma, zárt ülésen tárgyaltak a képviselők (erről lentebb olvasható még infó).

A közmeghallgatást követően a képviselőtestület elfogadta a parkolás rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítását. Az NFC-kártyával történő napi díjmentes parkolási időt a jelenlegi 60percről 90 percre emelik meg, ezzel segítve az ügyintézésre vagy orvosi ellátásra érkezőket a II. díjfizetési zónában. A parkolási díjak emelkednek, az indoklás szerint a városüzemeltetés megszokott színvonala csak úgy biztosítható, ha az infláció következtében növekvő költségeket a bevételek növekedése kompenzálja, ezért átlagosan 10 %-os díjemelést alkalmaznak.

A várakozási díj mértéke parkolójegy váltása esetén a kiemelt várakozási övezetben 990 Ft/óra, az I. várakozási övezetben 590 Ft/óra, a II. várakozási övezetben 440 Ft/óra, míg a III. várakozási övezetben – autóbuszok kivételével – 300 Ft/óra lesz. A közterület-használati díj átlagosan 18%-al emelkedik. Az Önkormányzat a közterület-használatáért minimálisan fizetendő díj mértékét korábban még egyetlen alkalommal sem emelte. A jelenlegi módosítással a közterület-használatáért fizetendő minimális díj összegét az eddigi 1 000 forintról 2000 forintra emelik fel.

A közgyűlés döntött arról is, hogy az Egészségfejlesztési Terv időszakát, amely eredetileg 2019-től 2024-ig szól, meghosszabbítja 2025-ig és az Egészségfejlesztési Iroda működését is biztosítják a jövőben. Az Önkormányzat segítségével újítják fel a KÖFÉM Teke Szakosztálya által használt elavult tekepálya kiszolgáló helyiségeket, a munkálatokat a Városgondnokság Kft végzi majd el bruttó 69 millió forint értékben. A felújítást követően az helyiségek alkalmasak lesznek a versenyzők fogadására.

Az Alba Ipari Zóna Kft.-től és az Aranybulla Zrt-től az Önkormányzat tulajdonába kerülnek utak, járdák és csapadékvíz csatornák. Az ALBA IPARI ZÓNA Ipari és Szolgáltató Kft. és az Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. beruházásában, a tulajdonukat képező ingatlanokon fejlesztések valósultak meg, amelynek keretében utak és azokhoz kapcsolódó létesítmények épültek. A gazdasági társaságok az utakat és az azokhoz kapcsolódó létesítményeket térítésmentesen, tehermentesen az Önkormányzat tulajdonába adják, amelynek célja az ipari park úthálózatának a városi közúthálózatba történő integrálása.

A közgyűlés döntött arról is, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata eszközök beszerzésével segíti az épület felújítás után a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium munkáját. Függöny kiegészítőkkel, PVC mennyezeti sín előlapokkal, nagy teherbírású, üvegszállal erősített műanyag kültéri székekkel és elektromos tűzhely vásárlásával segíti az Önkormányzat az épület komfortosabbá tételét.

A képviselők pénteken döntöttek arról is, hogy miután a Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulás idén tavasszal megszűnt, Székesfehérvár kezdeményezi „Agglomerációs Tanács” elnevezéssel egy olyan fórum megalakítását, amely konzultatív jelleggel, önkéntes alapon működik. Összesen 24 települést kértek fel a csatlakozásra, köztük Aba, Bakonykúti, Csór, Csősz, Füle, Iszkaszentgyörgy, Jenő, Kőszárhegy, Lovasberény, Moha, Nádasdladány, Pákozd, Pátka, Polgárdi, Sárkeresztes, Sárkeszi, Sárszentmihály, Seregélyes, Soponya, Sukoró, Szabadbattyán, Tác, Úrhida, és Zámoly településeket. A Szent István Király Múzeum igazgatói pályázatával kapcsolatban az a döntés született, hogy 5 év helyett 3 évre választják majd a múzeumigazgatót, akinek megbízása 2027-ig szól majd.

Közvetlen uniós forrásokra is pályázik majd a város a Town Twinning keretében. A „Forever Young” International Street Festival of Performing Arts–nemzetközi táncfesztivál programra, ami a Királyi napok keretében valósul majd meg, mintegy 12.690 euró támogatás nyerhető el. Rendhagyó formában újítják fel a Keszegfalvi közt Öreghegyen, a lakók jelentős összeggel, több mint 10 millió forinttal járulnak hozzá az útfelújításhoz.

A közgyűlést követően dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a 2019 és 2024 közötti ciklus utolsó testületi ülésére került sor és több mint 30 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Többek között fejlesztésekről, önkormányzati vagyont növelő beruházásokról esett szó a testületi ülésen, emellett módosították a költségvetést, ami hagyományosan ősszel szokott megtörténni, és majd decemberben fog legközelebb az új testület elé kerülni. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy komoly bevételt tudott tartalékba helyezni az Önkormányzat, miközben sok szervezetnek adtak működési és fejlesztési forrásokat.

Dr. Cser-Palkovics András polgármestere köszönetet mondott a ciklus végén a képviselőtestületnek, hiszen nagyon nehéz időszakban kellett helytállni a pandémia, és az ukrán háború és energiaválság árnyékában. „Nagyon nehéz, de sikeres 5 esztendőt zártunk és szeptember 30-ával ez a ciklus elköszön és október 1-jével egy új testület kezdi meg a munkáját az alakuló közgyűlést követően” – tette hozzá.

A zárt ülésen meghozott döntésekkel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy az önkormányzati vagyon gyarapításával kapcsolatos döntéseket, és vagyonátadással kapcsolatos döntéseket hoztak. A testület több napirendi pont keretében is foglalkozott eszközátadásokkal, amelyeket többek között iskolák fenntartói számára adtak át. A zárt ülésen megtárgyalták az Alba Aréna névadó szponzori pályázatával kapcsolatos előterjesztést is, ennek eredményét hamarosan nyilvánosságra is fogják hozni.

„Mindenképpen nagyon pozitív és mutatja az Alba Arénában rejlő lehetőségeket, hogy két nagyon komoly cég is erős pályázatot nyújtott be. Nehéz, de kellemes döntés volt, az eredményt pedig hamarosan megismerhetik a fehérváriak. Jelentős bevételre tud szert tenni a város ennek köszönhetően, és ez nagyban segíti majd az Alba Aréna működtetését. A befolyt bevétel mintegy 30%-a pedig a Volán jégkorongcsapatát illeti, hiszen a csapat teljesítménye összefügg az Alba Aréna reklámértékével” – fogalmazott a témával kapcsolatban Székesfehérvár polgármestere.

(ÖKK/Media24, fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-09-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This