Munkácsy Székesfehérváron – „gyógyír a kultúrasóvárgásra”

Szerző: Media24

2023-09-15

A világhírű művész, Munkácsy Mihály hetvenhét alkotása kerül bemutatásra, tizenegy kiállítóteremben a Szent István Király Múzeum Rendház Látogatóközpontjában. A kiállításon Pákh Imre magángyűjteményének válogatott műalkotásai közül hatvannégy festményt és nyolc grafikai munkát láthatnak az érdeklődők a Munkácsy-életműből, illetve más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobra is bemutatásra kerül. A kuriózumnak számító eseményt Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nyitotta meg, köszöntőt mondott Vargha Tamás országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszterhelyettes, valamint Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke és Dr. Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója.

A kiállítótermek mellett impozáns tablókiállítás reprezentálja Munkácsy Mihály életútját, művészi pályájának legfontosabb mérföldköveit, valamint archív fotográfiák villantanak fel egy-egy epizódot a festőművész kalandos életútjáról.

Az amerikai-magyar üzletember, Pákh Imre az 1970-es években kezdte megalapozni magángyűjteményét, eleinte holland és olasz festők munkáinak vásárlásával. Munkácson született, így amikor a műgyűjtő érdeklődése a magyar festők munkái felé fordult, első vásárlásai egyikeként egy Munkácsy-festményt szerzett, ez adott inspirációt számára a többihez. Pákh Imre gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. Az első kiállítást a Pákh-gyűjteményből 17 évvel ezelőtt a Budai Várban rendezték meg, s a tárlat eddig már több, mint 5 millió látogatót fogadott. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményt 2005 óta világszerte közel ötven kiállításon láthatta a közönség. Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. Kétségtelen, hogy Pákh Imre Munkácsy-kollekciója nélkül az életmű teljességre törekvő bemutatása ma már nem lehetséges.

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon a festmények egy távoli kor képét tárják a látogatók elé: a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig és a késői, álomszerű tájképekig. A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A műfaji csoportok szerint rendezett kiállítás monografikus, rálátást kínálva Munkácsy festészetének időbeni alakulására.

Az ünnepélyes megnyitón Lakatos György hegedűművész előadásában a székesfehérvári Munkácsy-kiállítás alkotásaira reflektáló zeneművek interpretációit hallhatta a közönség, többek között Liszt Ferenc szerzeményeivel.

Hosszú évekkel ezelőtt kezdtük meg azt a programot, aminek köszönhetően ma itt lehet a kiállítás ebben a gyönyörű épületben – kezdte megnyitó beszédét Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Arról szólt, hogy a művészet sok válfajának kapcsolódását élhetjük át a mai megnyitón: Munkácsy alkotásai, Liszt Ferenc zenéje és a Rendház épület építészete fonódik össze ezen a különleges alkalmon. Az országgyűlési képviselő megköszönte a Munkácsy Alapítványnak, hogy elhozták ide a kiállítást, és megosztják azt az emberekkel.

Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke örömének adott hangot, hogy Székesfehérváron is bemutathatják a gyűjteményt. Felidézte, hogy 18 éve kezdték el utaztatni a kiállítást egyfajta misszióként. „Nagy öröm, hogy ez a sok ember átéli ezt a missziót. Munkácsy csodákat alkotott, és büszkék lehetünk, hogy olyan történelmi személyiségek művei hordozzák a magyarságot, mint ő.” – fogalmazott Fásy Ádám, majd hozzátette: a kiállításon éppen nemrég köszönthették az ötmilliomodik látogatót. Átadta a jelenlévőknek Pákh Imre üdvözletét is, akinek a magángyűjteményéből létrejöhetett a tárlat.

„Nagy élmény Székesfehérváron látni ezt a kiállítást.” – mondta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki arról beszélt, mennyire fontos egy város mindennapjaiban a kultúra. „Az életnek vannak olyan gyönyörű dolgai, melyek szebbé teszik a Földet. Ez az érték ünnepe, és óriási öröm, hogy több tízezer embernek megmutathatjuk ezeket az alkotásokat.” – méltatta a Munkácsy Székesfehérváron kiállítást a városvezető, majd hozzátette: büszkék lehetünk a magyar kulturális értékekre, hiszen azok a világ bármely más országéval kiállják az összevetést.

Megköszönte a neves műgyűjtő, Pákh Imre példamutató hozzáállását is, aki nem elzárta ezt a magángyűjteményt, hanem alapítványának segítségével létrehozta ezt a kiállítást. A polgármester arra ösztönzött mindenkit, hogy jöjjenek el a január közepéig látogatható tárlatra, hiszen nem mindennapi alkalom, hogy ezekkel a művekkel egy helyen találkozhatnak.

A Szent István Király Múzeum nevében Dr. Belényesy Károly szakmai igazgató elmondta, hogy büszkén fogadták a kiállítást, és örömmel dolgoztak az elmúlt napokban a termek berendezésén. Egészen ihletett pillanatként emlékszik vissza a megnyitó előtti estére, amikor az utolsó simításokat végezték. Mint fogalmazott: a Munkácsy-kiállítás gyógyír a kultúrasóvárgásra.

Boros Judit művészettörténész tárlatvezetése előtt Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója mondott pohárköszöntőt: pár évvel ezelőtt ez a kiállítás egy álom volt, azonban az Árpád-ház programnak köszönhetően ma ez az álom beteljesült – fogalmazott a főigazgató, akit személyes élmények is kötnek a tárlathoz, miután 2005-ben részt vett az első kiállítás megnyitóján is.

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállítás anyaga Szarvasról érkezett a koronázóvárosba, ahol  a tervek szerint a Rendházépület emeleti termeiben 2024. január 14-ig látható.

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Media24

2023-09-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This