Menő Jövő: főszerepben a fenntarthatóság és az alternatív közlekedési eszközök

Szerző: Media24

2023-09-16

Többek között a legújabb elektromos autókkal, buszokkal és rollerekkel is megismerkedhettek az Európai Mobilitási Hét nyitórendezvényére, a Menő Jövőre kilátogató székesfehérváriak. A fenntarthatóságot, környezetvédelmet és alternatív közlekedési eszközöket bemutató rendezvényen olyan eszközökkel és megoldássokkal találkozhatnak az érdeklődők, melyek már nem a jövő, hanem a mindennapjaink részei is lehetnek.

Ötödik alkalommal ad otthont az Elektromos Járművek Napjának Székesfehérvár. A Jövő Mobilitása Szövetség és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében pedig idén is számos izgalmas, már most a mindennapok részévé tehető közlekedési, fenntarthatósági vagy környezetvédelmi megoldással ismerkedhetnek meg a látogatók. A Rákóczi utca – Várkörút lezárt szakaszán és a Prohászka ligetben szombaton egészen 18 óráig lehet kipróbálni a legújabb elektromos autókat, rollereket és közlekedési eszközöket. Érdekesség, hogy nem csak kipróbálni lehet őket, de a kiállítók segítségével magát a technológiát és annak működését is megismerhetik a résztvevők. Bejárható és megnézhető volt a Volánbusz Székesfehérváron is használt elektromos busza, a kisebbek játszhattak autószimulátorral, de volt akadálypálya és KRESZ tanpálya is. A rendezvényen az Ikarus elektromos busza egy próbakörre is elviszi a látogatókat, akik minden egész órában szállhatnak fel a városnéző buszra a Skála és a József Attila utca között.

A közlekedés egy hagyományos formáját, a gyaloglást helyezik előtérbe a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség nordic walking oktatásai. A Prohászka ligetben megtalálható a Gaja Környezetvédő Egyesület is, akik komposztálási, energiahatékonysági tanácsadással, valamint vízvizsgálattal és ökológialábnyom-számítással várják a látogatókat egészen 18 óráig.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a rendezvényen elmondta: évekkel ezelőtt azzal a céllal hívták életre a rendezvényt, hogy az akkor még gyerekcipőben járó elektromos autókat, buszokat, rollereket bemutathassák a székesfehérváriaknak. „Ezek az eszközök környezetvédelmi és közlekedési szempontból is fontosak, különösen egy városban, ahol a zaj- és légszennyezettséget is jelentősen csökkenthetjük velük.” – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, hogy a kezdetek óta sok minden változott, manapság például egyre több elektromos meghajtású közlekedési eszköz járja az utakat. A városvezető megköszönte a szervezők és a kiállítók munkáját, akik ezen alkalommal térítésmentesen biztosítják ezeket az eszközöket kipróbálásra.

Manapság már nem csak elektromos autók, de egyéb elektromos közlekedési eszközök is vannak, amik a közlekedés teljes szegmensét lefedik – nyilatkozott Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökségi tagja. Arról is beszélt, hogy manapság gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus és megfelelő elektromos közlekedési eszközt, hiszen az autókból is egyre nagyobb a kínálat, valamint a rollerek, biciklik, boardok, robogók is egyre fejlettebb technológiát képviselnek. Fontosnak tartja, hogy az esemény látogatói nem csak magukkal az eszközökkel, de azok fenntartásával, a velük járó kedvezményekkel és előnyökkel is megismerkedhetnek. Hozzátette: a gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen autószimulátoron és akadálypályán is kipróbálhatják magukat.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Media24

2023-09-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This