Megújul a Rózsaliget, indulnak a munkálatok

A napokban elkezdődik a „savanyúvizes” Csitáry-kutat is magában foglaló Rózsaliget rekonstrukciója. Székesfehérvár egyik legnépszerűbb pihenőparkja teljesen megújul a következő hónapokban. A terület struktúrája megmarad, azonban eltávolítják az elöregedett, beteg rózsákat, helyettük pedig közel 6000 új, ellenálló tövet ültetnek, miként levendulát és fákat is. Emellett megújítják a sétányokat, a területen található padokat, pergolákat és nagy területen füvesítenek is. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő és Bozai István városgondnok.

Székesfehérvár egyik kiemelt, igen népszerű területe a Rózsaliget, melyet rengetegen használnak pihenésre, sportolásra, és az átmenő gyalogos forgalom is nagy a területen. A park rózsaágyásai azonban elöregedtek, elgazosodtak, így szükségessé vált a terület teljes rekonstrukciója.

„Jól látható, hogy a liget rózsái teljesen tönkrementek, gombafertőzés is megtámadta a növényeket, és komoly gazmennyiség lepte el az ágyásokat. Néhány hónapja egyeztettünk a felújítás megtervezéséről, ami elkészült. A Városgondnoksággal abban állapodtunk meg, hogy a munka elkezdhető, és nagy valószínűséggel még ebben az évben be fog fejeződni. Az igazi, jól látható eredményeket jövő tavasszal-nyáron már láthatjuk.” – emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, hogy a park visszakapja régi, szép fényét, aminek nagyon fognak örülni a fehérváriak és az ide vagy a közeli Csónakázó-tóhoz és a Koronás Parkba érkező vendégek. A Rózsa liget nem csak a környék lakóinak, de az egész városnak is ékköve lesz. A felújítás teljes egészében önkormányzati beruházás, a terveket a Városgondnokság munkatársai készítették és kivitelezik.

Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő örömét fejezte ki a beruházás kapcsán. Mint mondta, az évek óta várt felújításra több terv készült, melyeket többször egyeztettek, és komoly feladat volt a pénzügyi forrás megteremtése. Várják a rekonstrukciót, melyben több, kifejezetten a kényelmet szolgáló elem is helyet kapott. Többek között térköveznek olyan területeket, melyek eddig a csapadékos időben nehezen voltak járhatóak. Fontos, hogy a felújított park minden korosztályt ki fog szolgálni.

Bozai István városgondnok kiemelte, hogy szinte teljes egészében megtartják a liget mostani struktúráját, és egy sokkal kényelmesebb, áttekinthetőbb, korszerűbb, könnyebben fenntartható területet alakítanak ki. A virágágyások a helyükön maradnak, azonban az összes rózsát kicserélik, és 5.770 darab új, ellenálló rózsatövet ültetnek 1.400 négyzetméteren. A sokat használt sétányokat térkövezik, a kevésbé használt, murvás sétányokat azonban befüvesítik összesen mintegy 2.000 négyzetméteren.

Megszüntetik a lépcsőket, helyettük rámpákat építenek az akadálymentesítés érdekében. 96 levendulát ültetnek, ami kedvező a rózsáknak, mivel elriasztja a kártevőket. Emellett lesz 12 új fa – mocsári ciprus – és megújítják az utcabútorokat is. A kút körüli és a park közepén található pergolákat teljes egészében acélszerkezetűre cserélik és rózsával futtatják be.

(ÖKK / Media24)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-08-08

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This