Keddtől javul az időjárás, addig marad az eső, jön az árhullám

Szerző: Media24

2024-09-15

Az elmúlt 24 órában több mint 30 mm csapadék hullott Székesfehérváron, az elmúlt három napban pedig a város egyes részein összességében 70 mm-nél is több eső esett. A következő napokban is sok csapadék várható, ráadásul az országba rendkívüli árhullám is érkezik. A Városgondnokság belvízrendező kollégái készenlétben állnak, ha valahol probléma lenne a csapadékvíz elvezetéssel Fehérváron.

A Városgondnokság továbbá felállított egy 30 fős csapatot, gépjárművekkel és felszereléssel arra az esetre, ha szükség lenne erre az országos védekezés során. Kérjük Önöket, hogy az időjárási körülményeknek megfelelően, óvatosan közlekedjenek a vizes, csúszós burkolaton.

Székesfehérvár alatt hatalmas, esetenként 3-4 méter magas csapadékgyűjtő csatornák is vannak, melyek egykor nyílt vízfolyások voltak. Ezek ellenőrzése heti rendszerességgel történik, illetve minden nagyobb esőzés után végigjárják a nagyobb zárt csatornaszakaszokat. Ilyenkor az összes víznyelőt is végignézik a Városgondnokság munkatársai és a behordott hulladékot is kitakarítják. Érdekesség, hogy a város területén mintegy húszezer víznyelő található.

Ami a várható időjárást illeti: az Időkép prognózisa szerint hétfőn még mindig erősen felhős, borongós időben lesz részünk, többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Nyugaton, délnyugaton ismét jelentős mennyiségű csapadék eshet. A Dunántúl középső és északi felén erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, csak estére fog csendesedni a légmozgás. A nappali hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul, ismét északkeleten lesz a melegebb.

Kedden már többfelé számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de helyenként kisebb eső, zápor, esetleg zivatar még kialakulhat. Egyes tájainkon élénk lesz az északkeleti szél. Hajnalra, reggelre sokfelé pára, köd képződik. A csúcshőmérséklet 17 és 24 fok között alakul.

Szerdán a változóan felhős-napos időben helyenként – elsősorban délnyugaton -még számíthatunk kisebb esőre, záporra. Többfelé élénk lesz a keleti, északkeleti szél. Reggelre pára- és ködfoltok képződhetnek. A legmagasabb hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul.

Csütörtökön már több órás napsütésben bízhatunk, csak néhol, nagyobb eséllyel északkeleten alakulhat ki futó zápor. Az élénk, erős keleties szélben 21-26 fokot mutathatnak a hőmérők. Pénteken az ország túlnyomó részén száraz, napos idő várható, legfeljebb délnyugaton alakulhat ki futó zápor. Az élénk szélben 20-25 fok közé melegedhet a levegő.

Jelen állás szerint szombaton lesz a legjobb időjárás, sem csapadék, sem szél nem várható, 21-22 fokos délutáni csúcshőmérséklettel, azaz a Székesfehérvári Lecsófőző Vigasságot – most úgy tűnik – ideális körülmények között lehet lebonyolítani.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Media24

2024-09-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This