Ismét megnyílt a csontkamra – újra látogatható az Osszárium

Kedd este ünnepélyes keretek között nyitották meg a hajdani uralkodóink földi maradványait őrző Osszáriumot a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertben. A hagyományos esemény keretében tiszteletadás mellett a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait is. A Nemzeti Emlékhelyen ingyenesen látogatható az Osszárium augusztus 20-ig, mindennap 9 és 20 óra között.

Városunk szép hagyományaként a Szent István Király Múzeum minden évben a Székesfehérvári Királyi Napok keretében nyitja meg a királyaink és nemzeti nagyjaink földi maradványait őrző csontkamrát a nagyközönség számára. Az ünnepélyes megnyitó kezdetén az emlékező fehérváriak a Szent Efrém Férfikar előadásában hallhatták Liszt Ferenc: Mihi autem adhaerere című művét. Az idei évben dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem megbízott rektora mondott ünnepi beszédet, amelyet egy idézettel kezdett az 1938. augusztus 13-án felvett jegyzőkönyvből, amely a a székesfehérvári Bazilika téri ásatások területén, az itt feltárt sírok csontvázleleteinek végleges sírba helyezése alkalmából készült.

„Amikor megnyitjuk az ország legszentebb nemzeti emlékhelyén az Osszáriumot, a hely szelleme arra kötelez bennünket, hogy emlékezzünk. Fejet hajtsunk őseink dicső tettei, nemzetünk, városunk történelmi emléke előtt. Emlékezzünk első szent királyunkra, aki népünket a kereszténység útjára vezette. Emlékezzünk a magyarság azon félezer éves történelmére, amely Székesfehérvárt a nemzet szakrális fővárosává emelte, mert ehhez a városhoz kötődik az uralkodás alfája és az emberi lét omegája, egyben annak teljessége is.” Dr. Vizi László Tamás hozzátette, az Osszárium a hely szellemét idézve a múltat összekapcsolja a jelennel és üzen a jövőnek. Emlékeztet a magyar múlt dicső évszázadaira, de arra is, hogy nemzeti történelmünket, városunk nemzeti küldetését ismernünk kell. A jövő nemzedéket a múlt sikereire, eredményeire, de hibáira is emlékeztetni kell, fel kell vértezni őket a tapasztalatokkal, mert csak így lesznek képesek megérteni és megfontoltan a nemzeti érdekeket mindenek fölé helyezni és alakítani a jelent. „Merítsünk erőt itt nyugvó királyaink cselekedeteiből, államszervező munkásságukból! Becsüljük meg és legyünk büszkék arra, hogy magyarok és fehérváriak vagyunk! Bíztassuk arra honfitársainkat, hogy legyen Székesfehérvár immáron a nemzet történelmi fővárosa, az itt koronázott és eltemetett királyok nyughelye, nemzeti zarándokhely, ahova minden magyarnak legalább egyszer el kell zarándokolnia.” – hangsúlyozta a történész.

Az ünnepi gondolatokat követően a Szent Efrém Férfikar előadásában a Laudemus virginem című középkori himnusz hangzott el, majd a hagyományokhoz híven a vármegye és a város vezetői, tisztségviselői, a fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői, valamint civil szervezetek és a fehérváriak idén is egy-egy szál virággal tisztelegtek királyaink emléke előtt a Nemzeti Emlékhelyen az Osszárium megnyitásán.

(Media24/ÖKK, fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This