Indul a közterületi szelektív hulladékgyűjtés Fehérváron

Szerző: Mátay Balázs

2023-10-16

A Városgondnokság idén ősztől megkezdi a szelektív hulladékgyűjtő szemetesek fokozatos bevezetését a közterületeken. Az elkülönített gyűjtés célja, hogy a székesfehérvári közterületeken is kevesebb, hasznosíthatatlan, így lerakásra kerülő települési vegyes (kommunális) hulladék keletkezzen. A részletekről ma sajtótájékoztató keretében számolt be dr. Cser Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok és a Városgondnokság köztisztaságért felelős divízióvezetője, Keresztes Gábor.

Októbertől első ütemben mintegy 300 köztéri szemeteskosár kerül be az elkülönítetten történő gyűjtés rendszerébe. A változás azért is kézenfekvő, mert az utcai hulladék a legtöbb esetben jelenleg is papír, vagy műanyag csomagolási hulladékból, fém italosdobozokból, PET palackokból áll.

A szelektív kukává alakított 300 gyűjtőedény helyét igyekeztek úgy kiválasztani a Városgondnokság köztisztasággal foglalkozó szakemberei, hogy elérhető közelségben legyen tőlük egy-egy hagyományos hulladékgyűjtő is.A szelektíves szemeteseket tájékoztató táblával jelölik meg, melyen jól láthatóan jelzik, hogy milyen típusú hulladékok kerülhetnek bele, ezen kívül a beletett zsákok színe is eltér a hagyományostól, feltűnő sárga színük lesz.

A kijelölt szemétgyűjtőkbe kizárólag műanyag, papír, vagy fém csomagolási hulladék kerülhet, amely a járókelőknél keletkezik gyalogos-, vagy tömegközlekedés közben. A Városgondnokság felhívja a figyelmet arra, hogy a szelektív közterületi szemetesekbe nem lehet a háztartásokban gyűjtött hulladékot elhelyezni! Az utcán keletkező kommunális hulladékokat (ételmaradék, papírzsebkendő, cigarettacsikk, kutyasétáltatás közben keletkezett állati eredetű hulladék) továbbra is a hagyományos, nem jelölt és fekete zsákkal bélelt kukákba kell dobni!

A szemetesekre a táblákat szeptember utolsó hetében kezdi felszerelni a Városgondnokság és az új rendszer várhatóan október első hetében indul.

Ahol táblával ellátott és sárga zsákkal bélelt szemetes található, abba kizárólag papír, műanyag és fém helyezhető!

A program elindulása után a tapasztalatok birtokában további helyszíneken is bővíteni szeretnék a közterületi szelektív hulladékgyűjtést, hogy környezetbarátabb és fenntarthatóbb legyen a  közterületi hulladékgyűjtési rendszer Székesfehérváron.

„A szelektív gyűjtés egyre elterjedtebb módszer, és ez követendő irány a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjából. Örvendetes, hogy a módszer elkezdődik a székesfehérvári közterületeken is.” – fogalmazott az új rendszert ismertető sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, ez egy fontos előrelépés, és az emberekkel közösen így tudunk tenni a város tisztaságáért.

„Fontos, hogy a Városgondnokság csatlakozott a Depónia Nonprofit Kft. hulladékgyűjtési rendszeréhez. Ugyanazt a módszert kérjük most a közterületeken, amit a lakók otthon már alkalmaznak.” – emelte ki Bozai István.

A városgondnok elmondta, hogy nem új kukákat helyeztek ki, hanem a mintegy 1.500 közterületi kukából 300-at alakítottak át szelektívvé, hiszen több hulladék nem keletkezik, csak elkülönített gyűjtésre kérik a lakosságot. Ha az új rendszer beválik, igény szerint növelik a szelektív edények számát.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2023-10-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This