Helyi médiatörténelem – 40 éves a Fehérvár Tv, 30 a Vörösmarty Rádió

Szerző: Mátay Balázs

2024-09-24

Az évek, sőt, az évtizedek is gyorsan elrepülnek. Mintha csak néhány esztendővel ezelőtt lett volna, amikor a 90-es évek elején a helyi televízió épületéből sugárzott kísérleti rádióműsor tesztműsorának befejezését követően – mivel a rádió végleges indulására még várni kellett – elszegődtem televíziós szerkesztő-riporternek az akkori főszerkesztő, Bella István Kossuth- és József Attila-díjas költő invitálására. Ennek immár több, mint 3 évtizede, ma pedig már azt ünnepeltük sok „régebb óta fiatal” és még több valóban ifjú kollégával a Városháza Dísztermében, hogy éppen 40 éve tette meg első gyermeklépéseit Fehérváron a Városi Televízió, s napra pontosan 30 esztendővel ezelőtt indult meg a Vörösmarty Rádió állandó adása. 

Gergely Róbert a Jókai utcai stúdióban nyilatkozik 1993-ban

A Városi Televízió 1984. március 19-én kezdte meg működését az ország első vidéki stúdiójaként Székesfehérváron, míg a Vörösmarty Rádió napra pontosan harminc évvel ezelőtt szólalt meg az akkori 66,14 MHz-es keleti URH-frekvencián, az első időszakban megosztott adásidőben, váltva az élesben két héttel később startoló Fehérvár Rádióval. Én abban a kiváltságos helyzetben voltam, hogy a Fehérvár Tv-ben a 90-es és a 2000-es években bő másfél évtizedet lehúzhattam főmunkatársként, felelős, majd vezető szerkesztőként, illetve ma is kibeszélhetem magam a Kezdőkör sportos műsorában. A Vörösmarty Rádióban szintén egy sportos riport sorozatom okán tevékenykedem jelenleg, a kezdetekkor, 30 évvel ezelőtt pedig a már említett Fehérvár Rádió alapító felelős, majd főszerkesztője, később hírigazgatója és műsorvezetője voltam, ezen idő alatt évekig együtt dolgozva szinte mindenkivel, aki a kezdetekkor megfordult a helyi médiában.

A keddi jubileumi eseményen örömteli, nosztalgikus pillanatok, visszaemlékezések, egymást rég nem látott kollégák megható találkozásainak helyszíne volt a Városháza Díszterme. Az egykori alapítók, korábbi és jelenlegi munkatársak, szerkesztő-műsorvezetők, riporterek, technikai munkatársak ünnepelték együtt a magyar médiatörténet számára is jeles évfordulókat.

„Ez nem csak a város médiatörténete vonatkozásában kiemelten fontos, két születésnap, hanem a magyar nyilvánosság átalakulásának is egy meghatározó eseménysorozata.” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester, hozzátéve, hogy a sugárzott adások, a nyilvánosság és a tájékoztatás jelen vannak a város és egy egész agglomeráció mindennapjaiban. Egy érték jön létre, amit meg lehet őrizni az utókor számára. A polgármester megköszönte a két médium valamennyi kollégájának munkáját, kiemelten azokét, akik már eltávoztak. „Önök nélkül a tájékoztatás, az értékképzés és az értékmegőrzés nem létezne (…) A múlt értékei itt lehetnek velünk, gyakorlatilag bármelyik pillanatban, és ez kiemelten fontos Székesfehérvár közössége számára!” – fogalmazott a város vezetője.

Ugyancsak köszöntötte az ünneplő munkatársakat Meszleny László, a Médiatanács tagja. Többek között hangsúlyozta: „Senki más nem fogja Fehérvár krónikáját hitelesen megírni, elkészíteni, megfilmesíteni és hangban továbbadni. A Fehérvár Televízió és a Vörösmarty Rádió szerepe kifejezetten nélkülözhetetlen.” Mint mondta, a műsoraik színvonalasak, és érdemes ezt a minőséget megtartani a jövőben, a változó fogyasztói szokások mellett is.

„A helyi média ott van minden fehérvári és a legtöbb vármegyei család otthonában. Velük van jóban, rosszban, segítő kezet nyújt hóviharban, hőségriadóban vagy éppen járványidőszakban! Együtt örül a Szent Jupát történelmi útjának, Vörös Zsuzsanna aranyának. A világ túlsó felén koncentrálódó, kiszámíthatatlan üzleti vagy politikai szándékokat kiküszöbölve garantálja a város polgárai közötti szabad és őszinte kommunikáció lehetőségét, hozzájárulva ezzel Székesfehérvár szuverenitásának megőrzéséhez.” – fogalmazott Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója. Hozzátette, nem algoritmusok döntik el, hogy ki, mikor és mit üzenhet, és kikhez juttathatja el üzenetét, hanem látható, hallható, az utcán járó, a boltban vásárló, köztünk élő emberek szakmaisága, önzetlensége és odaadó szorgalma üzeni azt a mában és a jövőben a nézőnek, hallgatónak, olvasónak egyaránt, hogy az emberi szó mindennél fontosabb! A televízió, a rádió, a város hetilapja és az online hírportálok jelentik a város közösségének összetartó erejét, kovászát.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a Fehérvár Médiacentrum, a Fehérvár Televízió és a Vörösmarty Rádió munkatársai hetek óta készültek a jeles alkalomra kisfilmmel, múltidéző összeállításokkal, beszélgetésekkel és játékkal. Egyik kollégájuk, Somos Zoltán verset is írt a jubileumra Mozaik címmel, a költeményt Farkas Angéla, a Fehérvári Versünnep tavalyi győztese, a Fehérvár Televízió gyakornoka tolmácsolásában hallhatták a résztvevők.

Az ünnepi szavalatot elismerések átadása követte. Dr. Cser-Palkovics András Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel köszönte meg a helyi rádiózás és televíziózás két kiemelkedő személyiségének munkásságát, elkötelezettségét és kiemelkedő szakmaiságát.

Az egyik díjazott Virágh Ildikó, a Vörösmarty Rádió egykori főszerkesztője. A Penna Regia és Pro Civitate díjas, Magyar Ezüst érdemkereszttel kitüntetett újságíró, több könyv szerzője 1995-től 2012-ig volt a rádió főszerkesztője, pályája során számtalan újságíró és rádiós került ki a kezei közül. Magyar-orosz szakos bölcsészként szerezte meg első diplomáját, de az írás vonzotta őt igazán. Kezdetben napilapoknál dolgozott, először a Fejér Megyei Hírlapnál, kedvenc műfaja az interjúkészítés. Érdeklik az emberek, szeret a dolgok mélyére ásni, megismerni és megismertetni embereket. Az egyének, a sorsok, a lelki folyamatok mindennél fontosabbak számára.

Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át Szentgyörgyi Tamás, a Fehérvár Televízió első munkatársainak egyike. Már az 1970-es években foglalkoztatta a filmkészítés. Barátja, Baranyi Pál újságíró, a Fejér Megyei Hírlap akkori rovatvezetője kérte meg, hogy segítsen létrehozni egy új helyi műsorszóró rendszert, vagyis televíziót. Kollégáival együtt elsőként a Horvát István és a Széchenyi utca kereszteződésében lévő tízemeletes ház pincéjében alakítottak ki egy kisebb stúdiót, ahonnan kísérleti jelleggel először monoszkópot és néha állóképet adtak. 1984. május elsejére a stúdiót átköltöztették az Egészségügyi Szakközépiskolába, ahol Szentgyörgyi Tamás műszaki tanárként dolgozott. A munka ünnepén a városi kábelhálózat jóvoltából több mint húszezer háztartásban látható első kísérleti adás kazettáját Szentgyörgyi Tamás helyezte be a lejátszóba, útjára indítva a székesfehérvári televíziózást. A stúdió később a Koch László utcába, majd innen a Jókai utcába költözött. Szentgyörgyi Tamás óriási szerepet vállalt a stúdió megtervezésében, majd a stafétát átadva Várpalotára ment egy új televíziót megalapítani.

A díjátadás ünnepi percei után a résztvevők együtt nézték meg a televízió és a rádió múltjára visszaemlékező kisfilmet, amely a Fehérvár Médiacentrum egykori és mai kollégáinak jóvoltából készült! Az alkotás lejátszását stílszerűen Szentgyörgyi Tamást indította el, ugyanúgy, mint 1984-ben a televízió legelső adását. Ezt az összeállítást, az 1984. május elsejei első, kísérleti tévéadást, valamint a Vörösmarty Rádió 1994. szeptember huszonnegyedikei első megszólalásait az érdeklődők megnézhetik és meghallgathatják a Fehérvár Televízió és a Vörösmarty Rádió Youtube-oldalain.

(ÖKK/Media24 – szöveg, fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-09-24

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This