Fontos lépés: Forever Young – közvetlen EU-s támogatást nyert Székesfehérvár

A Forever Young (Örökké Fiatal) konzorcium tagjaként első alkalommal nyert közvetlen Európai Uniós forrásból támogatási összeget egy, testvérvárosokkal megvalósítandó, a generációk közötti együttélést fókuszba helyező projektre Székesfehérvár.  A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból. A további részletekről dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI) ügyvezetője számolt be sajtótájékoztató keretén belül.

A forrás elnyerése kapcsán Dr. Petri Bernadett kiemelte, hogy ezzel a sikeres pályázattal Székesfehérvár több száz települést megelőzve bekerül egy fontos, szűk körbe, ami a jövő szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

„Azért nagyon nagy dolog ez a pályázati nyertesség Székesfehérvár vonatkozásában, mert ezáltal s város bekerült a nyertes pályázók közé, ami mindig egy zárt kör Brüsszelben, nagyon sokat számít, ha valaki az első lépést megteszi ebbe az irányba. Ez a pályázat egyébként több száz másik pályázatot utasított maga mögé, tehát ez önmagában is mutatja ennek az együttműködésnek az értékét, minőségét. Azt gondolom, hogy azért is példaértékű ez pályázat és együttműködés, aminek a keretében megvalósul majd maga a projekt, mert pont olyan elemeket von magába amelyek rámutatnak, hogy miről szól ideális esetben a közvetlen uniós forrásszerzés.” 

A Fidesz-KDNP színeiben EP-képviselőként is induló Petri Bernadett azt is fontosnak tartja, hogy teljes egészében ne Brüsszel határozza meg, hogy mire nyerhetnek forrást a városok, majd a projekt tartalmáról szólva elmondta, hogy egy fontos generációs és közösségi kérdés áll annak fókuszában.

„Itt arról volt szó, hogy egy közösségi kérdést állított a város ennek az együttműködésnek a középpontjába, mégpedig a generációk közötti együttélést. Nagyon lényeges – azért az a címe ennek a konzorciumnak, pályázatnak, hogy Forever Young, azaz örökké fiatal -, hogy vannak olyan társadalmi, demográfiai változások amelyekre fel kell hívni a figyelmet, és ahol egy felelős városvezetés, egy város mindig tanulhat a többi település példájából, itt is ez történik. Ez az együttműködés felhívja a figyelmet arra, hogy milyen tapasztalattal bírnak az idősebb generációk, egyben igyekszik mozgósítabi a fiatalokat, hogy azokat a közösségi kérdéseket közösen válaszolják meg, amelyek minden várost érintenek. Itt kiemelném, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a városok közötti együttműködésben a kialakult konzorcium számos nagyon fontos elemmel bír, mutatja a lengyel-magyar együttműködést, a Székesfehérvár – Gyulafehérvár együttműködést – jó erről beszélni a Nemzeti Összetartozás Napján -, hogy ez ilyen szempontból is mekkora értékkel bír. „

Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András egyebek mellett azt is kiemelte, hogy a jövő szempontjából nagyon sok fontos területen, így bérlakások építése tekintetében is lehetőség nyílik közvetlen uniós forrás elérésére.

„Infrastrukturális fejlesztésekre is van lehetőség közvetlen  uniós forrás lehívásával. Nem titok, hogy például lakhatási kérdésekben, bérlakás építések kapcsán is egyeztetünk, tárgyalunk, hogy hogyan lehetne közvetlen forrást megszerezni, de azt is tudni kell, hogy ezeknél általában önerős pályázatokról beszélünk, tehát maguknak az önkormányzatoknak is fel kell készülniük, hogy saját tőkét is kell mozgósítani egy-egy pályázat benyújtása és sikere esetén annak végrehajtása vonatkozásában. Ebben van az államnak segítő szándéka, különböző önerő pályázatokon keresztül, amik települések számára is elérhetők, de mindig nem lehet csak arra számítani, hogy az állam fogja az önerőt megoldani, így erre nekünk tartalékolnunk is kell összegeket, hiszen egy-egy infrastrukturális pályázat nyilván nem ilyen összegű, hanem sok száz milliós, akár milliárdos összértékű lehet, amivel nyilván az önerő szintek is emelkedni fognak”.

A ” Forever Young” projekt keretében Székesfehérvár és négy testvérvárosa, Gyulafehérvár (Románia), Kranj (Szlovénia), Opole (Lengyelország) és Zadar (Horvátország) megismerhetik, illetve megismertetik egymás szakmai jó gyakorlatait, új típusú kulturális kezdeményezéseiket, népszerűsítik az európai értékeket, valamint erősítik a helyi identitást, ezáltal elősegítve az aktív polgári szerepvállalást a fiatalabb generációk (elsősorban egyetemi hallgatók) körében. A tevékenység másik kiemelt célcsoportja az önkormányzati döntéshozók és szakértők köre.

A pályázati célok végrehajtása négy rendezvény megvalósításán keresztül történik meg, bennük a partnervárosok közötti tudáscsere és egyedi kulturális kezdeményezések létrehozásával. A rendezvények lebonyolítása mellett a kölcsönös részvétel biztosítása szintén alapeleme a támogatást elnyert pályázatnak.

A tervezett kétnapos, kultúrák közötti párbeszédet és a kölcsönös kulturális tanulást célzó programok:

1. Jó gyakorlatok a várospolitikában – Gyulafehérvár, 2024. november: projektpartnerek közötti kölcsönös tanulás annak érdekében, hogy az EU által finanszírozott tématerületeket jobban ki tudják használni, kulturális kezdeményezések és a fiatalok bevonása révén előmozdítva saját városaik működését.
2. Egyetemi műhely és ifjúsági fórum – Zadar, 2025. február: kiegészülve a Zadari Egyetemmel, a rendezvény célja az EU által finanszírozott ifjúsági mobilitási lehetőségek széles körű elterjesztése, a fiatal egyetemi hallgatók a helyi és tágabb értelemben vett európai közéletben betöltött fontos szerepük tudatosítása, aktivizálása.
3. „Életünk az EU-ban” Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Találkozója és Kiállítása – Opole, 2025. május: fiatal művészek találkozója, hogy nemzetközi környezetben mutassák be alkotásaikat, művészeti konferencia szervezésével: kulturális aktivizmus, fiatalok jelenlétéről az EU, a települések és a helyi közösségek jövőjében.
4. Nemzetközi Előadóművészeti Utcai Fesztivál/Királyi Napok – Székesfehérvár, 2025. augusztus: a projekt záróeseményeként szervezett előadóművészeti fesztivál, az európai kulturális örökség sokszínűség bemutatása céljával.

A kezdeményezés támogatója az Európai Bizottság, amely az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) szervezetén keresztül irányítja az Európai Bizottság Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek 2021-2027 (CERV) elnevezésű programját. Ennek egyik támogatási formája a testvérvárosi programok támogatását finanszírozó CERV-2023-CITIZENS-TOWN-TT alprogram.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Mátay Balázs

2024-06-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This