Favizsgálat a Zichy ligetben – így történik az idős, veszélyes fák diagnosztizálása

Szerző: Mátay Balázs

2024-09-13

Székesfehérvár Városgondnoksága Facebook-oldalán és weboldalán adta hírül, hogy a Zichy ligetben hogyan, milyen módszerrel vizsgálják meg az idős, veszélyessé vált fákat. Mint írják, a Városgondnokság faápoló szakmérnökei részletesen megvizsgálnak minden egyes idős fát a ligetben. Sokszor a vizuális vizsgálat során nem találnak rendellenességeket, azonban a törzset kézzel megkopogtatva is kongó hangot tapasztalnak. Ilyenkor FAKOPP műszerrel (akusztikus tomográf) is megvizsgálják a fákat, ami kimutatja a törzsben illetve nagyobb vázágakban található korhadásokat és üregeket.

Az alábbiakban két fa vizsgálatának leírásával szemléltetjük, hogyan is zajlik egy-egy idős városi fa szakszerű vizsgálata.

Vannak olyan idős koros fák Fehérváron, amik a városi környezetben már nem maradhatnak, mert nem kockáztathatja senki, hogy bárkire vagy bármire is tonnás ágak zuhanjanak. Az azonnali balesetveszély megszüntetését kivéve a Városgondnokság is csak fakivágási engedély birtokában vág ki fákat, ezt is kizárólag indokolt esetben teszi.

Az első vizsgált idős japánakác esetében a törzs kongó hangja miatt került sok műszeres vizsgálatra, amely egyértelműen igazolta azt a gyanút, hogy a fa belsejében kiterjedt korhadás van. Egy ilyen fa statikája gyenge és balesetveszélyessége miatt mindenképpen szükséges a kivágása. Ez a vizsgált fa a Zichy liget északnyugati részében, a 17. honvéd gyalogezred emlékművel szemben található.

A FAKOPP műszer (akusztikus tomográf) a törzsben, nagyobb vázágakban található korhadások és üregek kimutatására szolgál. Működése azon a tényen alapszik, hogy a hang terjedési sebessége lassabb a beteg részekben, mint az egészségesben. Ezáltal képes színes kép formájában visszaadni a fa keresztmetszetének állapotát.

A másik fa (térköves fősétány mentén) koronaalapi részén nagy méretű nyílt korhadás volt látható, amely minden bizonnyal egy korábbi ág lehasadásának eredményeként alakult ki. Egy ilyen fát hiába gallyaznak meg, mivel a koronaalap (ahol a törzs elágazódik) sérült, nem lehetséges olyan módon megmetszeni, hogy hosszú távon biztonságosan megtartható legyen a fa. Ezt a fát két rétegmagasságban vizsgálták meg.

Az alsó rétegnél csak egy nagyon kis elváltozást mutat a kép, azonban a második rétegmagasságban már egyértelműen kirajzolódik a korhadás okozta rendellenesség. Több rétegvizsgálat esetén térbeli ábrázolást is biztosít a mérés.

Fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen műszeres favizsgálati módszer kizárólag kiegészítő lehetőséget kínál. Elsődleges és elengedhetetlen lépés a szemrevételezéses vizsgálat, amely az esetek döntő többségében elegendő egy fa rendellenességeinek biztos megállapításához. Egy műszeres vizsgálat mindig csupán ráerősítésként szolgál, pontosítja a vizuális vizsgálat során tapasztaltakat.

A liget biztonságossá tétele mellett a Városgondnokság elkezdte olyan nagyobb méretű koros fák beszerzését, amiket nagy számban fognak még idén ősszel ültetni a kiöregedett fák helyére.

(Fotó: Városgondnokság)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-09-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

ARAK OPEN az Európai Sporthéten

ARAK OPEN az Európai Sporthéten

Az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) csatlakozik az Európai Sporthét eseményeihez. A jövő heti programról a...

Share This