Energiabiztonság: jól szerződött a város, télen is működhetnek az intézmények

Lezárult a villamos áram és földgáz beszerzése. A tavalyi és a jelenlegi szerződéseinknél jóval előnyösebb árakon tudunk földgázt és villamosenergiát vásárolni a városi intézmények és épületek számára 2024-re, valamint 2025-re – tájékoztatott közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester. Ez azt is jelenti, hogy várhatóan nem lesz szükség olyan téli korlátozásokra az intézmények működése tekintetében, mint ‘az elmúlt télen.

„Jó hírekkel szolgálhatok: lezárult a villamos áram és a földgáz beszerzése. A tavalyi és a jelenlegi szerződéseinknél jóval előnyösebb árakon tudunk földgázt és villamosenergiát vásárolni a városi intézmények és épületek számára 2024-re, valamint 2025-re. Ez azt is jelenti, hogy várhatóan nem lesz szükség olyan téli korlátozásokra az intézmények működése tekintetében, mint ’22/’23 telén.

A tavalyi, brutális (esetenként a korábbinál 10-szer magasabb) energiaárak okozta bizonytalanságot és nehézségeket idén amennyire tőlünk telik, ki szeretnénk küszöbölni.

Ennek érdekében lefolytattuk a földgáz és a villamos energia beszerzésére szolgáló jogi versenyeljárásokat a központosított közbeszerzési portálon keresztül. Ezek szerencsére eredményesen zárultak 2024-re, valamint 2025-re vonatkozóan is. Meggyőződésünk ugyanis, hogy a mai, kiszámíthatatlan világban a legnagyobb érték a stabilitás, így fontos eredmény, hogy két évre tudunk most szerződni. A most elért árak, nettó egységárak, azaz ezekre rá kell majd még számolnunk az adó, valamint a rendszerhasználati díjak költségét.

Villamos energia: a 2022-es, borzalmas árakhoz képest most kedvezőbb árakat kaptunk, ami még ugyan mindig magasabb, mint a 2021-es ár, de ez a jelenlegi adóbevételeink mellett kezelhető. A villamos energia egységára az intézményeink esetében 2024-ben: nettó 88 Ft/kWh, 2025-ben: nettó 83 Ft/kWh lesz. A stadion, valamint a multicsarnok esetében pedig 2024-ben: nettó 86,1 Ft/kWh, 2025-ben: nettó 81,7 Ft/kWh lesz. A pályázatok keretében 5 cég nyújtott be ajánlatot. A legkedvezőbb árat az MVM adta, így velük kötünk szerződést.

Földgáz: kedvező árajánlatok jöttek, a piac jelentősen korrigált a tavalyi állapothoz képest. A földgáz ára 2024-ben: nettó 27,8 Ft/kWh, 2025-ben: nettó 29,7 Ft/kWh lesz. A pályázat keretében 5 cég nyújtott be ajánlatot. A legkedvezőbb árat az MVM adta, így velük kötünk szerződést.

Távhő: a pontos árakat és a támogatási rendszert szeptemberben ismerhetjük majd meg, de várhatóan az is kedvezőbb lesz az idei évhez képest.

A biztonságos és kiszámítható működés garantálása érdekében két évre biztosítjuk tehát az önkormányzat intézményeihez és tulajdonában álló épületeinek működtetéséhez szükséges villamos áram, valamint földgáz ellátását. Kijelenthetjük, hogy valamennyi önkormányzati intézmény működése garantált és stabil lesz 2024-ben és 2025-ben is.

Az intézmények továbbra is a megfelelő takarékossági intézkedések mellett működnek majd, de téli korlátozásra nem kell számítani, nyitva tudjuk majd tartani azokat a tél folyamán is. Intézményeink tavaly is hatékonyan és lelkiismeretesen takarékoskodtak az energiával, melyet ezúton is köszönök! Odafigyeléssel és következetességgel ez minden kellemetlenség nélkül tartható lesz a következő időszakban is.

Folytatjuk természetesen az energiahatékonyságot szolgáló beruházásokat is. Ennek keretében zajlik a közvilágítás teljes cseréje, amelynek keretében több mint 11 ezer korszerűtlen izzót cserélünk jóval környezetbarátabb, valamint hatékonyabb LED izzóra. A beruházás idén befejeződik, tehát már a következő időszakban is jelentős megtakarítást eredményez majd. Folytatódik az intézményeink felújítása is, valamint a napelem telepítési program is. Készülünk egy jelentős beruházás megvalósítására az uszodában is, ami ott is napelemek elhelyezését eredményezi majd.

Köszönöm minden kollégám munkáját, aki lehetővé tette a beszerzést, egyben pedig minden fehérvári polgárnak a türelmet és megértést, amivel az energiahelyzet okozta takarékossági intézkedésekhez viszonyultak! Az energiaellátás tekintetében minden idők egyik legnehezebb évét is stabilan, biztonságosan tudtuk megoldani, ami komoly eredmény. A város ismét igazi csapatként oldotta meg a kihívást, köszönet mindenkinek, aki ehhez hozzájárult. Bízom abban, hogy az élet egyre több területe térhet vissza a normál kerékvágásba, ugyanakkor: a legjobbat reméljük, de felkészülünk a legrosszabbra is! Forrásaink egy részét tehát továbbra is tartalékba helyezzük és megőrizzük. A város biztonsága ugyanis továbbra is kiemelten fontos.”

dr. Cser-Palkovics András
polgármester

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Media24

2023-08-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This