A Városházára látogattak a Kárpát-medencei Színjátszó Tábor diákjai

Szerző: Media24

2024-08-12

Hetedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei Színjátszó Tábort a Vörösmarty Színház, a Rákóczi Szövetség és Székesfehérvár Önkormányzata. Ebben húsz határon túli diák vesz részt, akik tevékenyen kapcsolódnak be a Székesfehérvári Királyi Napok programjaiba, hiszen az ő közreműködésükkel valósul meg az Árpád-házi históriák című történelmi játék augusztus 18-án és 19-én a Bartók Béla téren. Az ifjú tehetségeket hétfőn délután a Városháza Dísztermében köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szikora János, a teátrum igazgatója.

A Szövetség, a Színház és az Önkormányzat kiváló szakmai kapcsolatot ápol évek óta, melynek nyomán évről évre létrejön a tábor a Székesfehérvári Királyi Napok szép és szimbolikus részeként. A diákok 2013 óta a Koronázási szertartásjátékban, vagy annak valamelyik kapcsolódó programjában vettek részt. Idén az ő közreműködésükkel valósul meg az Árpád-házi históriák című történelmi játék, amihez a táborban kapnak felkészítést. A fordulatokban gazdag darab a korábbi szertartásjátékokban bemutatott királyok kalandos életének egy-egy jelenetét meséli el, a főszerepben Egyed Attila, Juhász Illés, Ballér Bianka működik közre.

A táborba olyan fiatalok jöttek el, akik érdeklődnek a színjátszás iránt, illetve olyan iskolákba járnak, ahol nagy hagyománya van a színjátszásnak és a színjátszó csoportoknak. A fiatalok Székesfehérváron betekinthetnek a teátrum kulisszái mögé és megismerkedhetnek a színjátszás alapjaival a Vörösmarty Színház művészeinek, vezetőinek segítségével.

A fiatalokat dr. Cser-Palkovics András polgármester fogadta a Városháza Dísztermében. Örömét fejezte ki, hogy az együttműködésnek köszönhetően a hagyomány folytatódik, és idén is megvalósul a színjátszó tábor, amely a Királyi Napok szép fejezete. A nemzet bölcsőjeként a városnak dolga van határon innen és túl, bárhol is éljenek magyarok a világban. Fehérvár nagyon büszke a történelmi múltjára, melyet szeretnének a fiataloknak is megmutatni – erősítette meg a városvezető.

Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója arról mesélt, hogy gyermekként nem kedvelte a történelmet, hiszen egyfajta „telefonkönyvként”, adatok, nevek, évszámok halmazaként tekintett a tantárgyra, melyet be kellett magolni. A nevek és számok mögötti történeteket, azok összefüggéseit csak idősebb korában értette meg. Az egész életét arra tette fel, hogy emberi történeteket meséljen el a színjátszás eszközeivel. A királyok, hadvezérek, egyéb sorsdöntő személyek történetei adják a mi mai történelmünket, melyet mindenkinek ismernie kell, hiszen meghatározza a jelenünket – hangsúlyozta.

„A városban töltött néhány nap óriási értéket jelent a Kárpát-medencében élő diákoknak, és mi abban bízunk, hogy ezeket az értékeket a fiatalok hazaviszik, és a határon túl jobban tudják majd ápolni a magyar színjátszás hagyományait.” – fogalmazott Dán Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség rendezvénykért és kommunikációért felelős igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy óriási értékként tekintenek a táborra.

A látogatás zárásaként a fiatalok megnézték a Városházán a Szent Korona és a koronázási jelvények hiteles másolatait és a polgármesteri szobát is.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Media24

2024-08-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This