A rendkívüli hőségben is ott voltak a Királyok a Belvárosban

Újabb három egykori uralkodónk mutatta meg magát „alattvalóinak” szombaton délután, folytatódott a Királyok a Belvárosban című, az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napokra hangoló rendezvénysorozat: ezúttal III. Béla, II. András és II. (Vak) Béla óriásbábjainak kíséretéhez csatlakozhattak az érdeklődők a Fő utcán. 

A júliusi hétvégéken idén is megjelennek a királyi óriásbábok a fehérvári Belvárosban; a népes rajongótáborral rendelkező óriásokat hagyományőrző csapatok és régizenészek kísérik a középkort idéző eseményen. Az idei második felvonuláson III. Béla, II. András és II. (Vak) Béla képviselte a 23 tagú óriásbáb-családot.

Az óriásbábok testőrségét ezúttal a Szent László Vitézei Egyesület tagjai adták, akik az Árpád-házi időszakot idézték meg korabeli viseletben és fegyverekkel. Céljuk, hogy Szent László emlékének tisztelegve a lovagkirály erkölcsi és szellemi példamutatását tovább vigyék.

Mint a helyszínen is elhangzott: fontosnak tartják a középkori magyar történelem, építészet, társadalom és kultúra megismerését, a középkori magyar felszerelések, fegyverek és eszközök készítését, azok használatának elsajátítását és bemutatását. A hagyományőrző csapat a Városház téren tartott bemutatót, nagy sikerrel.

A menet a hagyományoknak megfelelően a Vörösmarty Színháztól indult, az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatta be a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál, a zenei aláfestést a Tabulatúra Régizene Együttes szolgáltatta.

A következő szombaton, július 20-án, 17.00 órakor Szent László király, felesége, Rheinfeldi Adelhaid királyné és lányuk, a szentként tisztelt Piroska hercegnő tesz sétát a Belvárosban. A program 18 órakor a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál a Lili & Miki Acoustic műsorával zárul.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-07-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This