A füstérzékelő életet menthet!

Szerző: Media24

2024-09-27

Minél több lakásban legyen füstérzékelő, ami egy nagyon fontos életmentő eszköz lehet. Ennek érdekében indít programot KOPPÁN Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke. Összesen tíz füstérzékelő készüléket ajánlott fel az ügy érdekében. Az elsőt Kracsun Zsoltnak és családjának adta át, akiknek július végén az Almássy lakótelepen égett ki teljesen a lakásuk.

Az országban augusztusig több mint négyezer lakástűz volt, és sajnos a lakástüzekben 53-an életüket vesztették. A füstérzékelő jelzése életet menthet, hiszen ezek az eszközök olyan érzékenyek, hogy már a lánggal égés előtt érzékelik a füstöt és jeleznek.

A baj pillanatok megtörténik – mondta KOPPÁN Viktor Dávid és felidézte azt a szerencsés kimenetelű „tragédiát”, ami július 28-án hajnalban egy Almássy lakótelepi házban történt. „A tűzvizsgálatok szerint ma négy olyan veszélyforrás van, ami a leggyakrabban okoz tüzet a lakásban. Az első a nyílt láng használata, második helyen az elektromos tüzek, harmadikként a különböző tüzelőberendezések okozta tüzek és a negyedik helyen a dohányzás szerepelnek a tüzet kiváltó okok között.

Az első füstérzékelőt Kracsun Zsoltnak adta át a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke.

Kracsun Zsolt arról beszélt, hogy valóban nagyon gyorsan tud terjedni a tűz. „A mi esetünkben a kislányom volt otthon egyedül, és az a nagy szerencse, hogy a hőre és a lángok zajára felébredt. Addigra azonban már akkora volt a füst a lakásban, hogy csak az ablak felé tudott menekülni. Nagyon bátran és okosan cselekedett, úgy tudott leugrani az ablakból, sérülésekkel ugyan, de megúszta az esetet, a lakásunk viszont teljes egészében kiégett.”

A program keretében előadásokat is szeretnének tartani, hogy minél több emberhez eljussanak a legalapvetőbb tűzmegelőzési tanácsok.

Néhány éve a Palotavárosban elkezdtünk egy tűzmegelőzési, edukációs programot – mondta Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő, közbiztonsági tanácsnok. „Fontos, hogy mindenki tisztában legyen az alapvető tűzmegelőzési szabályokkal, ami Palotavárosban különösen fontos, hiszen itt emeletes társasházakban laknak az emberek. Fehérvár a saját szociális hálóján keresztül azoknak biztosítana füstérzékelőket a Fehérvári Tűzoltó Egyesületen keresztül, akik idősek és egyedül élnek a lakásban.” Kiemelte, hogy volt olyan eset, hogy egy lakásban működő füstjelzőt a szomszédok vették észre és így időben tudtak még cselekedni.

(Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Media24

2024-09-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This