A „4K-s Aranylányt” köszöntötték a Városházán

Szerző: Mátay Balázs

2024-08-27

A székesfehérvári sport aranykönyvébe rögtön az első oldalon és aranybetűkkel kerül bele Vörös Zsuzsanna neve és a 2004. augusztus 27-i dátum. Ekkor nyerte meg fantasztikus versenyzéssel az athéni olimpiai játékokat a Volán Fehérvár korábbi klasszisa, az egyetemes női öttusa valaha volt egyik legnagyobb alakja. Őt köszöntötte kedden a Városháza Dísztermében dr. Cser-Palkovics András polgármester, az Alba Volán SC elnöke, Tóth István valamint Mészáros Attila és Róth Péter alpolgármester. Megjelent az eseményen és ugyancsak üdvözölte az öttusázó klasszist két korábbi polgármester, Balsay István és Warvasovszky Tihamér is.

Vörös Zsuzsanna 12 évesen Kulcsár Antal biztatására és védőszárnyai alatt kezdett el öttusázni, pontosabban először csak úszni, ugyanis azt gyakorlatilag nem tudott, így rögtön egy intenzív úszótanfolyammal kezdődött a pályafutása! Érdekesség, hogy később kifejezett erőssége lett az úszás, olyannyira, hogy a sportág egyik legjobbja volt ebben a számban.

Az első háromtusa versenyen már megmutatkozott tehetsége, majd évről évre egyre eredményesebbé vált. 1997-ben már junior egyéni Eb- és vb-győztes lett, 1999-ben pedig a sportág első magyar női világbajokaként ünnepelhettük. 2000-ben éppen Székesfehérváron nyert egyéni Eb aranyat, majd a viszonylag sikertelen sydney-i olimpia és ennek hatásaként a kissé visszafogott 2001-es év után újra begyújtotta a rakétákat, melynek betetőzése a 2004-es esztendő volt, amikor Moszkvában világbajnok, Athénban pedig olimpiai bajnok lett! Ezzel az ő nyakába akasztottak először a magyar női öttusázók közül ötkarikás aranyérmet, egyben ő szerezte meg Székesfehérvár első és egyben máig egyetlen olimpiai bajnoki címét.

Kezdésként a jelenlévők – a város vezetőin kívül az ünnepelt egykori sportköri elöljárói, edzői, versenyzőtársai és családtagjai – megtekintették Vörös Zsuzsanna nagy napjának összefoglalóját, amely két évtized után is vastapsot kapott a résztvevőktől.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Zsuzsa személyéről és az általa elért eredményekről is elismeréssel beszélnek a városban és az egész világon. Sportteljesítménye az egyszemélyes sikeren túl egy komoly összefogás eredménye, hiszen kellett hozzá a csapat, a család, a sportklub, az edzők, a szakmai stáb és a támogató közeg egyaránt. „Az, hogy ma együtt lehetünk, önmagában jelenti a sport szépségét. Köszönet jár mindenkinek, aki Zsuzsa eredményét segítette, támogatta!” – fogalmazott, majd hozzátette, érdemes időnként megállni, a büszkeségünknek hangot adni, emlékezni, emlékeztetni és példát mutatni a mai kor fiataljainak.

„Többek között én is részese voltam a csodának, ami a ’90-es évek elején kezdődött és Kulcsár Antal vezetésével egy fantasztikus stáb alakult ki.” – hangsúlyozta elérzékenyülten Tóth István, az Alba Volán SC elnöke, aki felelevenítette a sportsikerekhez vezető fontos lépéseket, a sporttámogatások megszervezését és a sportlétesítményi fejlesztéseket, valamint Vörös Zsuzsa karrierjének főbb állomásait. Minimum 4K kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményeket elérjen, nevezetesen: képesség, képzettség, készség és kitartás! – mondta, majd kiemelte, az egész versenyzői pályafutás leglényegesebb, mindent átfogó eleme nem más, mint maga az emberi tényező.

 

A köszöntőket követően levetítették az olimpiai bajnoki cím belvárosi ünneplését megörökítő, a Fehérvár Televízió által készített archív felvételeket, majd Vörös Zsuzsanna szólt a résztvevőkhöz. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették, támogatták őt. Hangsúlyozta, az olimpiai érem mindenképpen szép teljesítmény, mindegy, hogy milyen a színe. Az athéni győzelem nagy dolog, ami azóta is csodálatos emlék számára.

Az olimpiai bajnok érdekességképpen elmondta, hogy a verseny előtt, illetve a lövészetet megelőzően nagyon feszült, ideges volt, amit edzője, Kulcsár Antal oldott fel egy rövid beszélgetéssel, és fontos tanácsokkal. Ezek annyira segítettek számára, hogy a lövészet már jól sikerült, megalapozta az „aranyos” napot. Később a vívás és az úszás is kiválóan összeállt, de a lovaglás során is megőrizte komoly előnyét riválisaival szemben, így erejét jól beosztva ért elsőként a célba a futás végén.

Azóta sem sikerült más székesfehérvári sportolónak olimpiai dobogó tetején állni, de 3 évvel ezelőtt nem állt tőle messze remek tokiói bronzérmével az a Kovács Sarolta, aki klubtársa, korábban versenyzőtársa, majd ma már edzőtársa a szakosztályigazgató Vörös Zsuzsának. Mindketten Székesfehérvár díszpolgárai és elhivatottak abban, hogy további sikeres öttusázókat, méltó utódokat neveljenek ki.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This