A fügekaktusz gyümölcse – a tuna – Mexikóban mindennapos tápláléknak számít. A növény szárát – a nopalt – nyersen, főzve és sütve is fogyasztják, s még alkoholos koktélokat is ízesítenek vele. Sőt, a fügekaktuszt nemcsak az élelmiszeripar használja fel, hanem a kozmetikai ipar és a gyógyászat is!
A múltkori cikkemben már megemlítettem, hogy a gyümölcstermő kaktuszok a „medvetalp” vagy opuntia kaktusz–félék közül kerülnek ki, Amerika meleg égövi részéről származnak. A legismertebbek a mexikói fügekaktuszok.
E növény az indiánok egyik kedvenc csemegéje volt. Mexikóban szinte minden nap fogyasztják a gyümölcsét: nyersen vagy szárítva. A szár részével különböző ételeket dúsítanak (főzve, sütve): tálalják húsételekkel, tojással, hagymával…
Fogyasztása nagyon egészséges, sokféle vitamint tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és C-vitamint. Gazdag ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Sok benne az élelmi rost, a fehérje, a poliszacharid és a bioflavonoid.
Gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet. Antioxidáns hatású, védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben, megóv az oxidatív stressztől. Támogatja az anyagcsere-folyamatokat, kedvező hatással van az emésztésre (segíthet a testsúly-csökkentésben), segít a vese- és kötőszöveti méregtelenítésben.
A horzsolásokat és a vágásokat is eredményesen kezelhetjük vele. Éppen ezért készítenek belőle krémeket, amelyeket hámsérülésre és gyulladás-csökkentésére használnak. A növényből készül olyan kivonat is, amely az öregedési folyamatokat lassítja, a bőrt pedig simábbá teszi.
Ha szeretnénk egy saját fügekaktuszt a kertünkbe, akkor jó tudni, hogy nincsenek kártevői, tehát teljesen alkalmas biotermesztésre! Vasi Szabó Jánostól (egy fügekaktusz-gazdától) megtudtam, hogy ha a megfelelően laza, jó vízáteresztő, enyhén savanyú kémhatású talajba ültetjük a növényt, akkor nem igényel tovább különösebb gondozást. Metszeni sem kell, s csak azokat a szártagokat szükséges lecsípni, amelyek a hó súlya alatt félig letörtek, vagy nagyon ráhajolnak a földre. Ha évről-évre kiemelkedő termést szeretnénk szüretelni róla, akkor azért a szervestrágyázást ne spóroljuk meg!
A fügekaktusz egzotikus dísze a sziklakerteknek: kövirózsával ültessük körbe, mert így kevesebb gond lesz a gyomlálással – amúgy embermagasra is megnőhet ez a kaktuszfajta -, télen a hóból kikandikáló nagy zöld, tüskés szárképletek meglepő látványt nyújtanak!
A teljes cikk itt olvasható:
https://fmc.hu/2017/12/31/tudtad-milyen-egeszseges-a-fugekaktusz
0 hozzászólás