Minden, amit a ketogén diétáról tudni érdemes

2022-11-30

Alacsony szénhidrát és magas zsírbevitel – ez a ketogén diéta lényege, mely több energiát, minőségibb alvást, kiváló állóképességet és zsírtalanabb testet ígér mindenkinek.

A ketogén diéta lényege az, hogy a táplálékbevitel során a makro tápanyagok arányával, a kalória csökkentésével, esetleges böjtel vagy időben korlátozott étkezéssel a szervezet dominánsan már nem a glükózból nyer energiát – ATP – hanem a zsírsavakból, ketontestekből. Ennek hatására jön létre a ketózis nevű állapot, ami nem keverendő össze a ketoacidózis nevű állapottal, amely életveszélyes.” – tudtam meg Lakatos Pétertől

A Precision Nutrition amerikai táplálkozási szakértői végzettséggel (is) rendelkező sportember / edző kifejtette, hogy sokszor ketogénnak neveznek a hozzá nem értők olyan élelmiszereket is, amelyek nem sorolhatók ebbe a kategóriába.

Csak azért még nem keto valami, mert annak nevezzük arra gondolva, hogy a kevés szénhidrát egyben ketózist is jelent!”

– hangsúlyozta – „Nyilván alacsony szénhidrát bevitele mellett a ketontestek mennyisége növekszik, de gyakran nem éri el azt a szintet, amely ketózisnak nevezhető. Sokan az alacsony szénhidrát mellett nagy mennyiségű fehérjét visznek be, nem tudván, hogy a szervezet egy glükoneogenézis nevű folyamat során fehérjéből is képes glükózt előállítani, ezzel megint megakadályozva a ketogén diéta alapját képező ketózis kialakulását. A ketózis persze mérhető is, nem elvont fogalom. Vérből, leheletből, vizeletből pontosan kimutatható, és ez a sorrend egyben a pontossági sorrendje is az ellenőrzésnek.”

A ketogén diéta esetében egyébként nem egyszerűen arról van szó, hogy a cél az, hogy ketontest termelődjön. A fő kérdés az, hogy mennyi? Egyes edzések után simán kerülhet az alany ketózisba – post exercise ketosis -, de miután a többség ilyenkor leginkább fehérjét és szénhidrátot pótol, ezért ilyenkor rövidtávú a hatás.

Az enyhe táplálkozási ketózis valahol 0.5 mmol/l felett kezdődik, és 3 mmol/l-ig tart – itt már korántsem enyhe a mérték. E szint felett kezdődik a terápiás szint, amit egyes betegségek – lásd epilepszia – alkalmaznak, és nagyjából 5 mmol/l-ig tart. Vagyis: ha olyan terméket vásárolunk, amely csomagolására az van írva, hogy „keto”, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az elfogyasztásával valóban ketózisba kerülünk.

A szakértőtől megtudtam, hogy elképesztő mennyiségű kutatás jelenik meg e témakörben. Péter idén decemberben vendégül is látja a világ vezető kutatóját, Dr. Dominic D’Agostino-t, akit azért hívott meg, hogy tudását megossza a hazai sportolókkal / edzőkkel / érdeklődőkkel. Az amerikai professzor és kutatócsoportja a Dél-Floridai Egyetemen a metabolikus terápiát kutatja hosszú évek óta. Mint bebizonyította tudós-társaival: az alacsony szénhidrát- és magas zsírbevitelt előtérbe helyező diéta a rákkezelésnek is az egyik fontos alap-pillére lehet!

Jelenleg a ketogén diétát használják az amerikai haditengerészet elit búvárjainál is, és világhírű sportolók felkészítésének is meghatározó elemének számít. (Többek között a tragikus körülmények között elhunyt Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers egykori klasszis kosárlabdázója is ezt alkalmazta: kalóriabevitelének 50-60%-a zsírból származik.) Az így táplálkozó sportolók mind arról számolnak be, hogy jobb lett a közérzetük, az energia-szintjük pedig nőtt.

A teljes cikk itt olvasható:

https://fmc.hu/2019/12/03/minden-amit-a-ketogen-dietarol-tudni-erdemes

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Temesvári Márta

2022-11-30

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This