Kíváncsi vagy arra a növényre, amely hozzásegíthet a vágyott alakhoz? Ismerkedj meg a maté teával, amely támogatja a kalóriaégést, javítja az anyagcserét és tompítja az étvágyat. Persze kellő mozgással kiegészítve.
A Dél-Amerikában élő indián törzsek már akkor fogyasztották a yerba maté nevű növényt, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. A maté egy örökzöld fafajta, melynek bőrszerű leveleit és kisebb hajtásait tea készítésére lehet használni.
Ehhez az őslakosok a hozzávalókat parázs felett kiszárították, vagy forró vízbe mártották, s annyira felaprították, hogy kioldódhasson belőle a beltartalom. A maté teát fából vagy egy tökféle (Lagenaria siceraria) héjából készült edényből fogyasztották egy úgynevezett bombillán keresztül (ami egy fémből készült „szűrő”). Ez az eszköz akadályozta meg, hogy a szájba jusson a növényi törmelék.
A „hagyománytisztelők” a mai napig ily’ módon hódolnak e nedű élvezetének, de vannak, akik kávégépet használnak a tea elkészítéséhez. A teát ihatjuk melegen vagy hidegen, tejjel, mézzel, citrommal, mentával, jéggel is.
A legegyszerűbb elkészítési módja az, ha egy-két teáskanálnyi levelet beleteszünk egy nagyobb bögrébe, ráöntünk 1,5 dl forrásban lévő vizet, hagyjuk 5-10 percig állni, leszűrjük – és már fogyaszthatjuk is.
A Latin-amerikai országokban nagyon népszerű, az elmúlt években pedig az Egyesült Államokat és Európát is kezdte meghódítani. Évente kb. 100 millió kilogramm matét termelnek és dolgoznak fel. A fő piac Buenos Aires. Brazíliában több száz gyártója van a maténak. A statisztikák azt mutatják, hogy egy átlagos matéfogyasztó évente 8-10 kg matéból készült teát iszik!
A maté Európába először a jezsuita misszionáriusok közvetítésével került, akik fontosnak tartották, mert észrevették, hogy a guarani indiánok, akik nagyon sokat fogyasztottak belőle, nem kaptak skorbutot, hiába csak húson élnek.
A teát varázsitalnak is nevezik, mert benne van a kávé erőssége, a teák egészségre gyakorolt hatása és a csokoládé nyújtotta eufória érzése is. Koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de a zöld teánál magasabb: az alapanyag 0,3-1,5 százalék koffeint és 4-10 százalék kaffetannint tartalmaz. A kávéval ellentétben nem olajos és savképző, így nem nagyon valószínű, hogy gyomorsavat vált ki.
A fa levele 24 féle vitamint és ásványi anyagot fog össze (A-, C-, E, B1-, B2, B3- (niacin), B5- és a B-vitamin komplex, illetve kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor és a cink…), valamint 15 különböző aminosavat, csersavat, nyomelemeket, klorofilt, flavonoidokat és rengeteg antioxidánst.
A teljes cikk itt olvasható:
https://fmc.hu/2019/02/02/mate-tea-a-folyekony-zsiregeto
0 hozzászólás