Diétázol, de kínoz az éhség és azon gondolkozol, hogy feladod? Már álmodban is csak az evésre tudsz gondolni? Szeretnél jóllakott lenni a zsírcsökkentés alatt? – Olvass tovább!
A múltkor tisztáztuk, hogy a diétát / fogyókúrát általában azért adja fel az ember, mert nem szereti, ha korog a gyomra, ha az éhség mardossa. Ha hosszú éveken át „túlettük” magunkat, akkor a testünk hozzászokott ahhoz, hogy x mennyiségű élelmet kap. Ha csökkentjük a korábbi „bevitelt”, akkor bizony a gyomor jelez, korog, jön az éhség.
Ha minőségi tápanyagokat teszünk a tányérunkra, akkor nemcsak energiával töltjük fel magunkat – miközben nem terhelődünk felesleges szénhidrátokkal – , szabályozzuk a vércukorszintet, hanem még a telítettség érzését is megtapasztalhatjuk: „túlevés” nélkül! Nagyon sok olyan étel létezik, amely finom, és közben még „telít” is.
Ezek közül a múltkor bemutattam a mandulát, a zabkását, a gyömbért, a zöld teát és a kávéról is ejtettem pár szót. Később jutott eszembe, hogy talán egyszerűbb lett volna a levessel kezdenem a sort, hiszen szinte minden nap feltálaljuk az ebéd vagy a vacsora során, mégse gondolunk úgy rá, ahogy majd e cikk után fog a kedves olvasó.
A levesek kevés kalóriát tartalmaznak, magas a víztartalmuk és jóllakottságot okoznak. A leves növeli az ételek térfogatát a gyomrunkban, ezért kevesebbet tudunk utána enni. Persze, itt most a zöldséglevesekre gondolok, nem az agyoncukrozott paradicsomlevesre. Bár anyukám a paradicsomlevest steviával ízesíti, és úgy már bátran merítek én is belőle.
A stevia glikémiás indexe nulla, vagyis nem emeli meg a vércukorszintet – tehát cukorbetegek is fogyaszthatják. (Serkenti az inzulintermelést!) Ugyanezen okból kifolyólag a fogyókúrázók is előnyben részesíthetik, mert nullkalóriás.
Aki nem tudná, annak elmondom, hogy a stevia egy növény (amit a szüleim is termesztenek egyébként a kertjükben). Levelében nagyon sok ásványi anyag található: magnézium, cézium, kálium, foszfor, cink, vas, mangán, kobalt. Tartalmaz A, E, C, P vitamint, nikotinsavat, aminosavakat, pektineket, béta-karotint, különleges illóolajokat.
Ásványi anyag tartalma miatt segítséget jelenthet a szájbetegségek gyógyítására, a fogszuvasodás megelőzésére. Vannak országok, ahol szájöblítőkben, fogkrémekben is megtalálhatjuk emiatt. Antibakteriális hatása van. Meggátolja több vírus és káros baktérium szaporodását. Gombaölő hatása miatt a Candida kezelésében is hatásos megoldás: ilyenkor teaként fogyasszuk! Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza ellen is. Csökkenti a magas vérnyomást, a normális vérnyomást pedig változatlanul hagyja. Javítja a szövetek oxigénellátását.
A teljes cikk itt olvasható:
https://fmc.hu/2018/12/11/ezektol-az-etelektol-biztosan-nem-hizol-meg
0 hozzászólás