Pohárkrém, ital, mártás és saláta – mindez gránátalmából!

2023-03-12

A szerelem, a termékenység és a bőség jelképe is a gránátalma. Az ókori sírokat is sokszor gránátalma-elemekkel díszítették, s még a Bibliában is olvashatunk e gyümölcs tápértékéről és szépségéről. Aphrodité „szent gyümölcse” tápanyagokban gazdag, kalóriatartalma pedig alacsony. Bátran fogyaszthatjuk hát!

A gránátalma előnyös tulajdonságairól írtam már nem is olyan régen. Arról viszont nem szóltam még, hogy Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy tiszteletben tartották, s díszcserjeként is elterjedt. Gyümölcséből és kérgéből festéket és illatszert is előállítanak.

Közel-Keleten a húsból szirupot készítenek, és savanyúságokhoz adják. Sőt, a savanyú indai fűszer, az anardana alapját is a megszárított gránátalma adja. (A magvakat és a burkot együttesen szárítják meg.)

E növénynek elég kemény héja van, belül pedig sok kis rekesz található, amelyek sok-sok bogyót ölelnek át. Aki először próbálkozik a gránátalma megpucolásával, az valószínűleg a gyümölcs nagy részét elpazarolja majd – hacsak nem fogadja meg tanácsaimat!

Az édes magvakhoz a legegyszerűbben úgy juthatunk hozzá, ha egy éles késsel levágjuk a korona alatt a csúcsot. Ekkor feltűnik 4-6 vékony hártya, ami a magok között húzódik. E hártyák mentén kell végig vágni a gyümölcsöt. Csak óvatosan, alig benyomva a kést dolgozzunk, különben megsérthetjük a belső részt, és szétfolyik a magok leve!

Ezt követően óvatosan, kézzel bontsuk „gerezdekre” egy tál felett, hogy az esetlegesen kifolyó szirupot felfogjuk. A magokat egyszerűen ki lehet billenteni ágyukból, s már csak a vékony hártyát kell lehúzni, amit közöttük találunk.

Ha csak a gránátalma levére vágyunk, akkor persze nem kell megpucolni, hanem egyszerűen, mint egy citromot vagy narancsot – kifacsarhatjuk. Ha akarjuk, össze is turmixolhatjuk a magokat, s önthetjük natúr joghurthoz, vagy müzlihez – nagyon finom nassolnivalót kapunk!

Koktélokhoz is keverhetjük, és szörp is készülhet belőle – oly’ módon, mint bármilyen más gyümölcsből, csak egy kicsivel több édesítés szükséges (gondolva az édes-savanykás ízre). A levét vízzel is hígíthatjuk, ha túl sűrűnek találjuk, vagy limonádéhoz is csurgathatjuk.

Ha pohárkrémre vágyunk, 2 tojásból, 2 evőkanál cukorból, 2 evőkanál lisztből, 1 evőkanál olajból, pici sóból és 1 citrom reszelt héjából készítsünk piskótát, szúrjunk belőle tetszőleges formákat, kenjük meg olvasztott csokival, szórjuk meg dekorcukorral.

2,5 dl habtejszínt verjünk fel 8-10 dkg porcukorral és 1 csomag habfixálóval, majd tegyük a hűtőbe. 25 dkg mascarpone-t, 5 nagy narancs héját, 1 csomag vaníliás cukrot, pici rumot, fél csomag zselatinfixet és 1 mandarin kifacsart levét keverjünk jól össze. Ehhez adjuk hozzá a felvert a tejszínhabot, s hűtsük le.

Rétegesen rakjuk poharakba a krémet, a gránátalma magjait, a piskóta-formákat, illetve a 3 mandarinból és zselatinfix-ből készített zselét.

A teljes cikk itt olvasható:

https://fmc.hu/2018/04/28/poharkrem-ital-martas-es-salata-mindez-granatalmabol

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Temesvári Márta

2023-03-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This