Jégkorong, kosárlabda: Volán és Alba vereségek

Szerző: Mátay Balázs

2024-10-15

Álomszerűen kezdett, nagyon gyorsan megszerezte a vezetést kissé álmosan startoló riválisa ellen, és több góllal el is húzhatott volna a címvédő Genéve-Servette HC csapatától a jégkorong Bajnokok Ligája alapszakaszának záró körében a Hydro Fehérvár AV19, ám végül érvényesült a papírforma, s az utolsó percekig nyílt összecsapáson nyert a svájci favorit 5-2-re.

A meccset nem is indíthatta volna jobban a négy kulcsjátékosét (Berger, Bartalis, Sebők, Reijola) is sérülés és betegség miatt nélkülöző Volán: még másfél perc sem pergett le a nyitó játékrészből, amikor az igencsak élesen hokizó hazai alakulat a különösen motivált Terbócs révén megszerezte a vezetést egy jól sikerült buli után elhozott pakkból.

Nem fékezett Kiss „Dudu” együttese, sokkal közelebb állt a második gólhoz, mint a BL-győztes az elsőhöz! Több emberelőny is kihasználatlan maradt, köztük egy öt a három elleni kettős fór. Az  eredmény nem változott már az első 20 perc végéig, az egygólos AV19 vezetés mindenképpen megérdemelt volt.

A folytatásban sebességet váltott a genfi csapat, de egyenlítéséhez kellett a fehérvári gárda túlzott igyekezete is, mert egyszerre túl sokan voltak a jégen az „ördögök” oldalán, az ajándék emberfórt pedig ki is használta a Servette, egyenlített a 22. minutumban. Egyre inkább felgyorsultak a látogatók, akik a harmad hajrájában egy kivédekezett emberhátrány után a büntetőpadról visszatérő hokisuk, Le Coultre góljával szerezték meg a vezetést. Mindkét bekapott gólért kár, mindegyik elkerülhető lett volna némi szerencsével és jobb odafigyeléssel.

A záró játékrészben 6 perc alatt két újabb svájci találat érkezett, de ezek már legalább kevésbé írhatók a szerencse számlájára. Ment, hajtott a hazai társulat a szépítésért, ami az 55. percben Kuralt előnyös góljával sikerült is, ám többre már nem tellett, főleg úgy, hogy Horváth kapus a végén lekorcsolyázott, hogy elől emberelőnyben esetleg újabb gólt, gólokat szerezhessen csapata, ám ahogy a legtöbb esetben történik, most is megtörtént: a svájciak találtak be az üresen árválkodó hazai ketrecbe.

Megérdemelten nyert ugyan a Genéve-Servette HC, de nem volt három gólnyi különbség a küzdő felek között. A Volán minden dicséretet megérdemel, s innentől kezdve csak az ICEHL-re koncentrálhat, melynek keretében péntek este az olasz Pustertalt fogadja az Alba Arénában 19.15-kor.

Ahogy a bajnokságban, a FIBA Europe Cup során is hektikus az Alba Fehérvár teljesítménye. A selejtezőben idegenben simán kikapott, majd még simábban nyert saját otthonában és bejutott a csoportkörbe, ahol az első mérkőzésen kiütötte a bolgár bajnok Rilski Sportist gárdáját. Kedden este a csoportból való továbbjutásra leginkább esélyes ESSM Le Portel csarnokában vendégeskedtek Vojvodáék, akik jó kezdés után visszaestek, s bár az utolsó negyed elejéig volt esélyük megfordítani az állást, végül nem tudták, sőt, teljesen kiengedve méretes, 104-73-as zakót öltöttek magukra.

Pedig a harmadik játékrészben, 51-52-nél még az Alba vezetett, de aztán egyre inkább szétesett, ritmustalanná vált a játéka. Az utolsó 10 perc elején 75-64-nél még élt a halovány remény, hogy lehet ez szebb is a végére, de nem lett, sőt, teljesen elúszott a hajó. Egy 10-0-ás futással a franciák eldöntötték a lényegi kérdéseket, aztán már csak azt várta a fehérvári csapat, hogy legyen vége. Lett, de – ahogy a legutóbbi két találkozóján is történt – az utolsó percekre totálisan leeresztett. A Rilski ellen egy hete az első csoportmeccsen simán belefért a kék-fehérek tetemes előnye birtokában, de a pécsi bajnokin már nem, most pedig pláne nem.

Ezt az alakuló rossz „szokását” remélhetőleg ezzel kukába dobja az Alba és a jobbik arcát mutatja majd a meccsek elejétől a végéig. Szüksége is lesz rá, mert szombaton (október 19.) 17.00-kor jön a ZTE elleni hazai bajnoki, 22-én, kedden Észtországban a Kalev elleni újabb EK-meccs, 26-án, szombaton pedig a mindig fontos szolnoki bajnoki rangadó.

(Fotó: Soós Attila, FIBA)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Written by Mátay Balázs

2024-10-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This