Fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékeztek az aradi vértanúkra

Szerző: Mátay Balázs

2024-10-05

Évek óta hagyomány Székesfehérváron, hogy a helyi Fidelitas kezdeményezésére a Zichy ligettől fáklyás felvonulással és koszorúzással tisztelegjenek az aradi vértanúk emléke előtt. A résztvevők ezúttal a Fidesz fővárosi elnöke és közgyűlési frakcióvezetője, Szentkirályi Alexandra, valamint Vargha Tamás országgyűlési képviselő, honvédelmi miniszterhelyettes, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Róth Péter alpolgármester, helyi Fidesz elnök és a szervező Fidelitas városi szervezetének képviselői vezetésével szombat este a Zichy ligettől sétáltak át a fekvő katona emlékműhöz lobogó fáklyával a kezükben, hogy közösen tisztelegjenek az aradi vértanúk előtt.

Szentkirályi Alexandra ünnepi beszédében kiemelte, hogy a múlt üzenete ma is érvényes.

Október 6-nak az az üzenete, hogy küzdenünk kell, még akkor is, ha annak nagy ára van. Küzdeni kell a saját szuverenitásunkért, nemzetünkért, annak szabadságáért! Sajnos a magyar nemzet túl sokszor tapasztalta meg, milyen árat kell fizetni a szabadságért, de azt is megtanultuk belőle, mindig küzdeni kell azért, hogy saját sorsunkról, életünkről mi magyarok dönthessünk, és szerintem ez az üzenet nem lehet kevésbé aktuális most sem!” – tette hozzá a Fidesz budapesti elnöke.

A huszonkét éve minden esztendőben megrendezett, hagyományos fáklyás felvonulás célja az emlékezés, amely a magyarok szabadságvágyát, küzdeni akarását jelképezi, amely Vargha Tamás szerint példa lehet számunkra 2024-ben is.

„Azt hiszem, egy katonaember életében a szabadságért való harc a legfontosabb, hiszen az esküjükben is szerepel: életem feláldozásával is megvédjük a hazát! Ezt kérjük a ma katonáitól is, és ezért kell őket is nagyon megbecsülnünk.” – fogalmazott Vargha Tamás.

Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit és a kegyelet virágait a fekvőkatona emlékműnél.

Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma összességében tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Szintén ezen a napon végezték ki Magyarország első miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost is, Pesten.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Written by Mátay Balázs

2024-10-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This