Fehérváron tanácskoznak az ország vezető infektológusai és mikrobiológusai

Szerző: Media24

2024-09-26

Az antibiotikumoknak egyre ellenállóbb baktériumoktól kezdve a lepkehimlőn át a „klasszikus” kanyaróig számos fertőző betegség szóba kerül az infektológusok és mikrobiológusok 51. konferenciáján, amelynek Székesfehérvár ad otthont három napon át. A fehérvári találkozó apropóját az adta, hogy a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Osztálya hamarosan beköltözhet a kórház most elkészült, új tömbjébe.

Az 1962-ben megalakított Magyar Infektológiai és Mikrobiológiai Társaság immár 51. alkalommal szervezte meg szakmai találkozóját. Amint a társaság elnöke, dr. Lakatos Botond kérdésünkre elmondta, évről-évre egyre többen jönnek el a szakma legfrissebb tudását terjesztő konferenciákra, amelyeket egyfajta vándorgyűlésként, egy-egy kórház fertőző osztályához kapcsolódva szerveznek meg, így a szakterület orvosai közötti kapcsolatok is erősödnek. Így esett a választás – már nem első alkalommal – Székesfehérvárra, ahová tizenhat év után tért vissza a rendezvény.

A Mercure Hotel Magyar Királyban Dr. Müller Zsófia, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Infektológiai Osztályának osztályvezető főorvosa nyitotta meg a konferenciát. Hangsúlyozta, a székesfehérvári találkozó apropóját az adta, hogy a kórház infektológiai osztálya a jelenlegi helyéről, egy 100 éves épületből a kórház új, modern tömbjébe költözik. Az osztályvezető főorvos elhunyt édesanyjának, dr. Ozsvár Zsófiának ajánlotta a találkozót.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy másfél évtizedet követően visszatért a rangos szakmai találkozó Székesfehérvárra. A kórház új tömbjével kapcsolatban elmondta, az épület maga már elkészült és éppen az engedélyeztetési eljárás zajlik. Egyúttal újabb találkozóra invitálta a résztvevőket, amikor már a beköltözést követően megismerkedhetnek a 21. századi épülettel, amely a remények szerint valóban hosszú távra biztosít megfelelő elhelyezést a vidék egyik legnagyobb kórházában működő, kiemelten fontos részlegnek. Dr. Cser-Palkovics András polgármestertársai nevében is megköszönte az infektológusoknak azt a munkát, iránymutatást, amellyel a koronavírus-járvány idején segítették az önkormányzatokat. „Amikor a pandémia elindult, nem voltak polgármesteri kézikönyvek arról, hogy covid idején például a hetedik fejezetet kell pontról-pontra végrehajtani. A Szent György Kórházon keresztül ezen szakterület orvosaitól, szakápolóitól óriási segítséget kaptunk, amit ezúton is köszönünk! – fogalmazott a polgármester.

Dr. Bakos Gábor, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója elsősorban azt emelte ki, hogy amíg az orvosok jelentős része alapvetően régóra ismert betegségekkel, állapotokkal foglalkozik, addig az infektológia mindig új kihívásokkal kerül szembe: új vagy átalakuló kórokozók jelennek meg, sokszor elölről kell kezdeni egy terápiát. Hozzátette, ezzel párhuzamosan fantasztikusan fejlődik az infektológia, a diagnosztikai lehetőségek bővülnek, illetve felgyorsulnak. A terápia tekintetében pedig a mesterséges intelligencia használata elkerülhetetlen lesz.

Az infektológusok és mikrobiológusok éves nagykonferenciájának csütörtök délelőtti gyermekinfektológiai szekciójában a „klasszikus” és a ritkább, újonnan megjelent fertőzések dinamikáját, trendjeit elemezték a szakemberek, a délutáni, mikrobiológusok számára szervezett külön szekcióban pedig a nagyon súlyos fertőzésekről, ritka kórokozókról és az ellenük való védekezési lehetőségekről esett szó.

Az idei rendezvény központi témáját a „területen szerzett súlyos infekciók” adják, azaz minden olyan fertőzés, amit a kórházi ellátáson kívül kaphatnak el az emberek. Ugyancsak szóba kerül a háromnapos konferencián az antimikrobiális rezisztencia, azaz az antibiotikumoknak ellenálló „szuperbaktériumok” problémája is, amely elsősorban az ilyen szerek túlzott használata miatt alakul ki, és jelent egyre nagyobb problémát a gyógyításban.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Media24

2024-09-26

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This