Petőfi 200 – Magyar vagyok, vándorkiállítás az Új Magyar Képtárban

A Petőfi 200 emlékév hajrájában a Szent István Király Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Magyar vagyok címmel rendez kiállítást az Új Magyar Képtárban. A kedd esti ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Tóth Norbert, a kiállítás kurátora, a Nemzetstratégiai Intézet főtanácsosa, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A tárlat – melynek fővédnöke a Magyar Országgyűlés elnöke, dr. Kövér László – november 22. és 2024. január 26. között keddtől vasárnapig, 10.00 és 18.00 óra között látogatható.

A magyar irodalom egyik legmeghatározóbb és legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor 200 éve, 1823. január 1-jén született. A költő rövid pályafutása alatt közel ezer verset, köztük a magyar költészet


Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

legismertebb műveit alkotta meg. A kerek évforduló alkalmából Petőfi Sándor emlékévet hirdettek, melynek végéhez közeledve most a Szent István Király Múzeum és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Magyar vagyok címmel nyitott kiállítást az Új Magyar Képtárban. A tárlaton számos hazai és határon túli művész mutatja be festményeit, fotóit, grafikáit, valamint szobrait, textíliáit és kerámiáit.

A vendégeket, köztünk a kiállításban résztvevő művészeket a Szent István Király Múzeum főigazgatója, Pokrovenszki Krisztián köszöntötte, aki megtiszteltetésnek nevezete, hogy ez a hosszú utat bejárt kiállítás megérkezett Székesfehérvárra, majd szólt arról, hogy Petőfi Sándor emlékezete nemcsak a mostani tárlaton jelenik meg, hiszen a múzeum Országzászló téri épületében, a néprajzi kiállításban látható az a tuskó, amelybe az elmesélések szerint a forradalom költője székesfehérvári tartózkodása emlékére egy 1842-es rézpénzt vert.

Az igazgató szavai után dr. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a szervezőknek a tárlat Székesfehérvárra hozását, kiemelve, hogy első alkalommal itt látható az országban, ami a város történelmi szerepét, múltját tekintve feltétlenül helyes döntés volt az illetékesek részéről. A városvezető hozzátette: bízik abban, hogy sokan lesznek majd kíváncsiak a kuriózumnak számító kiállításra. „Mindenkinek, aki a kiállítás megrendezésében közreműködött, szeretnék köszönetet mondani, azok nevében is, akik segítenek abban, hogy valóban minél többen jöhessenek, akár egyéni látogatóként, akár baráti társasággal, akár családosan, vagy akár csoportosan fogják megnézni ez a kiállítást, bizonyára szép és elgondolkodtató élményben lesz részük.”

Dr. Cser Palkovics András hozzátette, hogy Petőfi Sándort ehhez a városhoz nagyon komoly múlt köti, nem időtartamában hosszú idő, hanem tartalmát illetően, hiszen a kiállítás helyszínétől nem messze, a korábbi Petőfi Mozi helyén álló korabeli épületben lakott, miközben vándorszínészként társulatával a városban szerepelt.

A megnyitón közreműködött Berki Lilla népdalénekes és Cserta Balázs népzenész. Előadásukban megzenésített Petőfi-versek csendültek fel, köztük olyanok is, amelyek Szék falujában Mezőségben, Erdélyben folklórizálódtak.

A Magyar vagyok kiállítás 2024. január 26-ig keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható az Új Magyar Képtárban.

(Media24, fotó: Mátay Balázs)

 

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-11-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This