Újra volt retro foci a Mancz utcában, Karsaival a fókuszban

Szerző: Mátay Balázs

2023-08-25

Másfél évtizede jönnek össze egy kis nosztalgia focira és verbális múltidézésre Székesfehérváron a környéken felnőtt egykori gyerekek és családtagjaik, barátaik a Mancz János utcai kultikus bitumenes pályán, ahol a 70-es évektől máig több ezren sportoltak, gyakoroltak, sokan közülük edzésen kívül ott csiszolva technikai és taktikai tudásukat. A Mancz utcai örökifjak ma kora este 15. alkalommal találkoztak és focizgattak egy kicsit, már aki még mozgásképes állapotban volt.

A Mancz utca és környéke igazi sportos városrész, a Vidi egykori sztárjai közül többen ott kaptak lakást anno a 70-es években, de más egyesületek és sportágak jeles képviselői, szakemberei is ott leltek otthonra és sokan közülük máig ott élnek, így Tiber László, Nagy II. János, Szabó Károly vagy éppen Fejes Gábor, illetve a már nyugdíjasként oda költöző Fister Ferenc. Sajnos már nincs az élők sorában Bobory Béla, Kerecsényi Lajos és id. Lukács László, akik ugyancsak a Manczon, illetve a környékbeli utcákban (Rákóczi, Ősz, Kígyó, Semmelweis) éltek. Az egyik legnagyobb legenda, Karsai László, illetve a Vidi UEFA-döntős csapatának játékosa, Borsányi István, akik ma már másutt élnek, de évtizedekig ez a környék volt az ő otthonuk is.

A Vidi történetének egyik legnagyobb alakja, valaha volt legpengésebb játékosa, a legendás Karsai László végezte el a kezdőrúgást

Apropó Karsai! A piros-kék klubikon állt a mai Manczos csata fókuszában, ugyanis korábban nem tudott eljönni a nosztalgiafocira, most azonban igen, így természetesen ő végezte el a kezdőrúgást is. A fehérvári VT Vasas és Vidi legendák közül még jelen volt – természetesen Tiber „Lacán” kívül – Nagy II János és Fister Ferenc, de a 70-es, 80-as években a piros-kékeknél és a MÁV Előrénél is focizó, illetve edzősködő Pemmer György (volt Orbán Viktor miniszterelnök ifiedzője is a Lokinál), valamint a Vidi korábbi kőkemény balbekkje, Molnár „Vizsla” Zsolt is tiszteletét tette, igaz, jókora késéssel, így ő már csak a „lelátóról” szemlélhette az egykori társak, barátok játékát.

Az egykori NB I-es gólkirály, Tiber Krisztián még most is gyors és érzi a kaput

A pályán is akadtak azért az „ifjabbak” (értsd zömmel a 40-es éveik végén, avagy 50-es éveikben járók) közül néhányan, akik még megmutatták, mára sem felejtettek el játszani. A Vidi után a Gázszerben kiteljesedő, NB I-es gólkirály Tiber Krisztián, az ugyancsak első osztályú múlttal rendelkező, jelenleg a Nemzeti Sportnál tevékenykedő kolléga, Bobory Balázs, Rehák Viktor, illetve a megyei fociban ugyancsak jól csengő nevű Strommer Miklós (55 évesen még aktív a megyei II. osztályú Bakonycsernyében!!), Balogh Zoltán, Gödri Ferenc, Hajnal László és még többen mások, rendkívül lelkesen terelgették a játékszert, időnként nagyon szép dolgokat művelve azzal, tapsra ragadtatva a kerítés mellett szurkolókat.

Egy gól a sok közül. Bobory Balázs (félig takarásban) többnyire másokat szolgált ki, itt ő talált be

A csapatokat erősítő fiatalok is minden dicséretet megérdemelnek, mert nem csak technika, lendület és gyorsaság is volt általuk a bitumenes szentélyben.

Az eredmény? A fehér pólósok győztek csaknem 8 perces hosszabbítást követően „aranygóllal”, mindazonáltal mindenki nyert, aki pályára léphetett, ez nem kérdés.

Pályán és azon kívül is sűrű volt a forgalom

A Mancz-saga jövőre a 16. epizóddal folytatódik, azt megelőzően pedig – immár ez is sokéves hagyomány – a Vidi műfüves csarnokában szilveszter napján, délelőtt összegyűlnek még egy kis évzáró zrikálásra és focizgatásra a Mancz utcai örökifjak és barátaik.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-08-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This