Gyulai Memorial: kedden sztárdemonstráció lesz a Bregyóban!

Szerző: Mátay Balázs

2023-07-17

Korábban is számos olimpiai- világ és Európa-bajnok atléta megfordult a sportág rendezvénytérképén egyre markánsabb pozíciót elfoglaló Gyulai István Memorial Magyar Nagydíj résztvevői között, azonban az idei fehérvári viadal valószínűleg minden idők legnívósabb mezőnyét felvonultató Gyulai Memorialja lesz, melynek felvezető sajtótájékoztatóján is számos Eb- vb- és ötkarikás bajnok vett részt ma a Városháza dísztermében.

Az eseményen jelen volt Nia Ali gátfutó világbajnok, Steven Gardiner 400-as olimpiai és világbajnok, Erriyon Knighton és Julien Alfred világklasszis sprinterek, továbbá Kozák Luca gátfutó olimpikonunk, Eb-ezüstérmesünk, Daniel Ståhl olimpiai és világbajnok, Kristjan Čeh világbajnok diszkoszvető, Halász Bence Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Ryan Crouser kétszeres olimpiai aranyérmes és Joe Kovacs többszörös világbajnok, magyar származású súlylökő.

A tájékoztatón részt vett dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke, Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója, míg a házigazda Székesfehérvár Megyei Jogú Várost Mészáros Attila alpolgármester képviselte.

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a 13. alkalommal megrendezésre kerülő Gyulai István Memorialt már tizedszer láthatjuk vendégül – kezdte köszöntőjét Mészáros Attila alpolgármester. Ahogy fogalmazott, tíz évvel ezelőtt, amikor a város és a verseny közös útja elindult, Székesfehérvár a legjobb atlétikai infrastruktúrával rendelkezett. Azóta a sportág országszerte is sokat fejlődött, Budapesten pedig az új Atlétikai Centrumban kerül megrendezésre a 2023-as világbajnokság. Az alpolgármester hozzátette, mindig nagy öröm, amikor ilyen sok sportoló látogat a városba, megismerhetik annak történelmét és a kultúráját, valamint találkozhatnak a szurkolókkal. Mészáros Attila megköszönte a szervezők és a támogatók áldozatos munkáját, majd jó szurkolást kívánt minden kilátogató nézőnek.

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára belépőként elárulta, hogy az Egyetemi Világjátékokra utazó csapat eskütételéről érkezett a sajtótájékoztatóra. A Világjátékokon 113 sportoló, azon belül is 24 atléta képviseli majd az országot. Az államtitkár ezzel is jelezte: különleges év az idei a magyar atlétika történelmében, hiszen idén a Gyulai István Memorial mellett az Atlétikai Világbajnokságot is Magyarországon, az újonnan épült Nemzeti Atlétikai Központ rendezik meg. „A Gyulai István Memorial több szempontból is fontos verseny. Fontos, mert az egyik utolsó kvalifikációs lehetőség a világbajnokságra, valamint fontos Gyulai István miatt is, akinek a neve egybeforrt az atlétika sporttal.” – nyilatkozta az államtitkár, aki aláhúzta: a verseny nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén a világbajnokságot is hazánkban rendezik.

A három felvonásos maratoni tájékoztató második és harmadik részében jöttek a fentebb már említett klasszisok, bajnokok. A legrutinosabb és legeredményesebb közülük Steven Gardiner, aki 400 méteres síkfutásban csak azt a versenyt nem nyerte még meg, amelyen nem indult… Olimpiai- és világbajnok, nem mellesleg négyszer nyert már a Gyulai Memorialon is 2015 óta, pedig még csak 27 esztendős. Az ötkarikás bajnok hangsúlyozta: szereti ezt a versenyt, ezért rendszeres visszatérő, s ha már itt van, ötödször is győzni szeretne a Bregyóban.

A Gardiner mellett helyet foglaló Erriyon Knighton hatalmas tehetség, 19 éves, de már 18 esztendősen vb-bronzot nyert 200 méteren (ezzel ő lett a legfiatalabb, aki sprintszámban dobogós helyen végzett), s hogy mekkora sztár lehet belőle, jelezi az a tény, hogy az elmúlt évek során a legendás Usain Bolt korosztályos rekordjait sorra döntötte meg 200-on, de 100-on sem éppen kutya, már, amikor elindul a legrövidebb vágta számban. Alighanem a következő bő évtizedben ő, és még jó néhány évig honfitársa, a szintén remek – igaz „már” 26 éves – Noah Lyles uralja majd a két fő sprintszámot, hacsak nem sérülnek meg, a jelenlegi ászok nem kapják össze még jobban magukat, vagy nem kerül elő egy újabb nagy tehetség, aki felveszi velük a versenyt.

Az eseménnyel párhuzamosan a Városház téren a Magyar Atlétikai Szövetség szervezésében a vállalkozó kedvű, érdeklődő gyerekek és családok különböző versenyszámokban, valamint ügyességi feladatokban próbálhatták ki magukat az Atléta vagyok! atlétika népszerűsítő program keretében. A nagy hőség rányomta a bélyegét a délutáni esemény jelentős részére, ennek ellenére szép számmal akadtak, akik részt vettek a feladatok elvégzésében.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2023-07-17

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This