A diólevélből készült főzetet – többek között – használhatjuk emésztési problémákra, vértisztításra, a máj serkentésére, s még az orrpolip gyógyításában is hasznunkra válhat.
A múltkor már szó volt arra, hogy a közönséges diófa levelét egykoron igazi elixírnek tartották. Ennek oka az, hogy a bőrbetegségektől kezdve a hajápoláson át a méregtelenítésig rengeteg problémát orvosolhatunk vele. Külsőleg való használatáról már írtam egy külön cikket, most pedig következzen a belső használat – és előnyei!
Mire jó?
A diófa leveléből készült főzet tonizáló, stimuláló, salaktalanító és segíti az emésztést. Az emésztőrendszerre és az izomzatra gyakorolt hatása nagyon jól megfigyelhető. Angolkórra, tüdő- és csont TBC-re és nyirokrendszeri betegségekre is használhatjuk foszfortartalma miatt.
Serkenti a májműködést, a vérkeringést, miközben vértisztító is. A népgyógyászat régóta ismeri antibiotikus hatását. Még lépfenét is kúráltak vele egykoron. Mivel szabályozza az anyagcserét, csökkenti a vércukrot – ezért cukorbetegség esetén is hatásos lehet. Enyhíti a szomjúságérzetet.
Ha valakinek gyomorhurutja vagy hasmenése van, vagy bármilyen emésztési problémája, a diófa levele segítséget nyújthat. Használhatjuk a láb vérkeringésének javítására, valamint vérzések csillapítására. A gyomor- és orrpolip gyógyításában is hasznos lehet.
Tényleg gyógyítja a hámszöveteket?
A diólevél kívül-belül gyógyítja a hámszöveteket. Hatóanyagai elpusztítják a betegségeket okozó szervezeteket. Plusz: összehúzó (asztringens) hatása is van. Összehúzza a nyálkahártyát, s így megszünteti a szivárgó vérzéseket is. Ebből adódóan meggátolja az újrafertőződést, s beindulhat az emberi szervezet természetes regenerációja, ami befejezi a gyógyítást.
Csak a levélnek van jótékony hatása?
Nemcsak az egészséges levelekből készíthetünk főzetet (külső és belső használatra), hanem a dió külső burkából, a kopácsból is. A leveleket leszedés után mossuk meg egyesével, terítsük szét egy textíliára, s árnyékos, szellős, meleg helyen hagyjuk megszáradni. A diószüretkor „lefejtett” kopácsot daraboljuk fel, s úgy szárítsuk ki.
A teljes cikk itt olvasható:
https://fmc.hu/2020/05/30/regeneralodj-diofalevellel
0 hozzászólás