Jobb életminőséget és egészségben eltöltött hosszabb életet érhetünk el megfelelő mennyiségű D-vitamin bevételével. Egy tanulmány szerint kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető lenne a csípőtáji törések, az 1-es típusú cukorbetegségek, a daganatos betegségek és az influenzás tünetek megjelenése, miközben a várható életkor 2-3 évvel meghosszabbodhatna.
Először is foglaljuk össze a korábbi cikkekből levezetve, hogy mi mindennel hozható összefüggésbe szervezetünk D-vitamin szintje – a bőrben UV B sugárzás hatására termelődő és a táplálékkiegészítőkkel bevitt D3 vitamin + a táplálékkal bejutó minimális mennyiségű D2 vitamin együtt!
A D-vitamin az alábbi területekkel kapcsolódik:
– az immunválasz-készséggel
– a daganatképződéssel
– a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével
– a magas vérnyomással
– az ízületi gyulladással, autoimmun betegségekkel
– a csontszerkezet alakulásával, izomerő kifejtésével
– a terméketlenséggel és a magzat fejlődésével
– az inzulin aktivitásával és rezisztenciával
– a pszihiátriai zavarokkal: depresszió, autizmus, skizofrénia
– a neurológiai kórképekkel: Parkinson, Alzheimer, szkllerózis multiplex
„Milyen élelmiszerekben található sok D vitamin?” – tehetnénk fel a kérdést arra gondolva, hogy majd a táplálkozás során elengedő mennyiségű vitamint viszünk be a szervezetünkbe a téli hónapokban, s nem kell máshogyan megoldanunk a pótlást. Hamis illúzió azonban arra számítani, hogy majd a sok tojással és tejtermékkel meg van oldva a probléma.
Amikor a D-vitaminról beszélgettem Dr. Kovács Lászlóval, figyelmembe ajánlotta Dr. Toldy Erzsébetet, akinek a D-vitaminról szóló előadása így kezdődik: „Szögezzük le, hogy a D-vitamin ellátottság nem dietetikai kérdés”. Példának hozta fel, hogy tojásból harmincat (!) kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy minimálisan fedezzük a napi D-vitamin szükségletünket, ami eszméletlen mennyiség. Ezen kívül cáfolja azt a hiedelmet, hogy egy tojássárgája a szükségletünk 7%-át fedezné.
A magyar táplálkozási szokások az ételeinkkel a szükséges D-vitamin bevitelnek csak a töredékét biztosítják, de ha az alábbi élelmiszerekből télen többet fogyasztunk, javíthatunk ezen az arányon. Ám nem szabad elfeledkezünk arról, hogy ezekben a hónapokban – ennek ellenére – is szükség van a megfelelően adagolható, kapszulák vagy tabletták formájában történő D-vitamin pótlásra.
A kérdést tehát így pontosíthatnánk: „Milyen élelmiszerekben található a többihez képest nagyobb mennyiségben D-vitamin?”
A legjobb D-vitamin források közé tartozik a gomba, mely nagyon gazdag B-vitaminban, ásványi anyagokban (szelénben, vasban, káliumban), ráadásul kalóriatartalma alacsony! A shiitake gomba szintén szuper vitaminforrás!
A tej és a tejtermékekben szintén nagy mennyiségben található D-vitamin, valamin kálcium is. A sajtok közül a ricottát ki kell emelni, mert ötször annyit tartalmaz e vitaminból, mint társai!
Ajánlott a lazac, a tonhal, a tőkehal, makréla és a szardínia fogyasztása is, mert a tengeri halak húsában a D-vitamin mellett esszenciális zsírsavak is találhatók, melyek fontosak egészségünk megőrzésekor. (A zsírosabb halak a legjobbak!) 100 gramm lazacban 600 NE D-vitamin van! A makréla pedig azért is hasznos, mert omega-3 zsírsavakban bővelkedik. Minden haltípus hasznos szervezetünknek!
A tőkehalmáj külön kategóriát érdemel, s nemcsak azért, mert vajas pirítóson egy kis citromlével rendkívül ízletes reggeli! Együnk rendszeresen csirke- vagy marhamájat is! A csukamájolaj szintén remek választás – elkerülhető vele a csontritkulás és javulhat az agyi aktivitás.
A teljes cikk itt olvasható:
https://fmc.hu/2020/12/13/potolhato-e-elelmiszerekkel-a-szukseges-d-vitamin-mennyisege
0 hozzászólás