Vidi: több igazolás nincs, Zivzivadzét vitte volna a Köln (?)

Szerző: Mátay Balázs

2022-09-02

Az átigazolási határidő már lejárt Magyarországon, miként a legtöbb európai országban is (Törökország, Oroszország és néhány egyéb kivétel akad azért), így most már csak lejárt szerződésű, szabadon igazolható focisták maradtak a piacon. A MOL Fehérvár alaposan megmozgatta keretét, sok jó – és kevésbé jó – játékos távozott. Persze érkeztek is jó néhányan, akik között a várt, azonnali erősítést jelentő nagy fogások nincsenek. Ugyanakkor mostanra az is kiderült, hogy – grúziai lapértesülések szerint – a Köln elleni EKL-párharcban gólt szerző Zivzivadzét vitte volna a német csapat, de a fehérvári vezetők nem fogadták el az érte tett ajánlatot, így marad a Sóstón.

Összességében nem nevezhető rossznak, de igazán jónak sem a Vidi átigazolási „csomagja”. Petrjak, Nikolics, Géresi, Rus, Kovácsik elengedése, vagy kölcsönbe adása egyértelműen gyengítette az állományt, de több más fiatal tehetség elengedése sem eget verően remek húzás, mert pl Szabó Levente és Zsóri is fiatal, tehetséges, gólratörő és gólerős játékosok, akiknek helyük lenne a keretben, s okos, szisztematikus munkával hamar erősségeivé válhattak volna a MOL Fehérvárnak. Biztosan van más is, hirtelen ők jutottak eszembe.

Géresiről is túl könnyen lemondott a vezetőség. Ő saját nevelésű, szintén remek támadó, aki már a válogatottban is bemutatkozott, az ő kiebrudalása sem jó húzás, mint ahogy Kovácsik Ádám Győri kölcsönadása sem biztos, hogy az. A kapus posztra egyértelműen igazolni kellett volna egy stabil, jó játékost, mert Kovács Dániel jó átlagkapus, semmi extrát nem tett és tesz a játékhoz, a védési hatékonysága alig éri el az 50%-ot, azaz minden második kapujára tartó lövésből gól lesz! Rockovot ismét láttuk, hogy bár képes bravúrokra, annyi hibája van, olyan bakikat követ el, amik nem megengedhetőek. A rendelkezésre álló három portásból pont a kölcsönadott, ugyancsak válogatott Kovácsik az, aki a legmegbízhatóbb, legjobb produkcióra képes.

Az érkező újakról szinte már mindent leírtam, összegzésképpen csak annyit, hogy Serafimov, Bumba, Schön és Kastrati kétségkívül képesek a magyar átlag feletti produkcióra, ugyanakkor egyikük sincs most abban az állapotban, formában, hogy rögtön emeltek volna a játék színvonalán, róluk tudjuk, hogy a képességeikkel nincs baj, minél előbb formába kell őket hozni, beilleszteni a csapatba, mert bennük van ráció. illetve Serafimov hamar megsérült, így ő ezért sem sokat bizonyíthatott. Pokorny is egyre kevésbé látszik jó döntésnek, most, legutóbb a Kecskemét ellen kifejezetten rossz volt nézni a rengeteg hibás labdaátvételét, eladott labdáit, lassúságát. Ő sem tartozik a jó húzások közé.

Bumbáról még néhány gondolat: ő eddig kifejezetten nagy csalódás, a közelében sincs annak a játéknak, amit Kisvárdán letett a gyepre az elmúlt idényben. Sok lehetőséget kapott az eddigi mérkőzéseken, de mind játékban, mind hozzáállásban, küzdeni tudásban van még hová fejlődnie. Mielőtt bárki nagyon elkezdené védeni, egyetlen tény a román válogatott középpályásról, ami beszédes: a Ferencváros elleni idegenbeli rangadón szó szerint alig volt épkézláb megmozdulása, lecseréléséig esett-kelt a labdában (is), kedvetlen volt, sokszor nem ment vissza vesztett labda után, kellemesen elsétálgatott, Albert-módra, csípőre tett kézzel. Na, ilyen egészen biztosan nem hiányzik a Vidinek! Ez a hozzáállás már az NB III-ban sem kifizetődő…

A dán Larsen hozza nagyjából, amit középső védőként várni lehetett tőle, rá nem lehet panasz. Szendrei Ákos? Ha Géresi és Zsóri és Szabó Levente nem kellett, ő miért? Mit mutatott A DAC-nál, amiért kölcsönvette a Vidi? Fiatal, oké, és ezen kívül? A rutinos Kovács István Győrbe engedése sem a legjobb döntés, a „kis” Kokó (már régen nem „kis”, de rajta maradt a jelző) még mindig az NB I egyik legpengésebb támadó középpályása, jól lát a pályán, 30 felett is lenne haszna, ha bizalmat kapna. Ő sokszor bizonyított, nem zsákbamacska. Houriban szintén van még lehetőség, bár a Vidi anno könnyen lemondott róla, kölcsönadta Romániába, ahol megsérült, nem tartóztatták Craiovában kölcsönszerződése lejártával. Most már lassan bevethető állapotban lesz, pengés, lát a pályán, remek rúgótechnikája van. Ha nem tekeredik rá a labdára feleslegesen, ami a legkevésbé jó tulajdonsága, akkor ő erőssége lehet a piros-kékeknek.

A „csúcsdísz” Nikolics Nemanja. A klub gólrekordere „öregnek” találtatott, mehetett, ám – nem véletlenül – szinte minden Vidi meccsen percekig skandálják a nevét a szurkolók! El kellett mennie a klubtól, ami hatalmas mélyütés volt számára, így el is ment a török másodosztályba, de ő az, aki hozzáállásával és rendkívüli gólérzékenységével még 34 évesen is hasznára lenne a csapatnak! Neki elég már meccsenként 20-30 perc ahhoz, hogy sok fontos gólt lőjön, a klubszeretete, és mentalitása pedig mindenki számára példát mutathatna. HA még lenne. De nincs, pedig ha még – legalább – ezt a szezont megkapja, majd ajánlanak számára egy munkát a klubnál, biztosan örömmel vállalta volna. Ez, ahogy és amikor kiebrudalták, minden, csak éppen nem jól átgondolt és korrekt döntés volt.

Összességében a keret „megmozgatása” sikeres volt, minőségének növelése kevésbé. Mindazonáltal még csak a szezon elején járunk, ha összekapja magát a Vidi, ha az újak be tudnak illeszkedni és a legjobbjukat adják, akkor ez a vélemény is változhat. Én a magam részéről ezt remélem.

(Fotó: MOL Fehérvár FC)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-09-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami