Vidi: román gólvágó, netán magyar válogatottak?

Szerző: Mátay Balázs

2023-02-09

A hazai átigazolási időszakból már csak néhány nap van hátra, február 14-én éjfélkor bezárul a piac, onnantól kezdve csak szerződés és csapat nélküli játékosokat lehet szerződtetni és regisztrálni az NB I-be. Hiába néz ki úgy, hogy a MOL Fehérvár egyszerűen nem képes igazolni az égetően fontos támadó pozícióba senkit, nem tehet mást, egyszerűen muszáj lesz előhúzni valakit/valakiket a cilinderből, különben még az eddigi sokknál is keményebb jobbegyenes érheti a klubot, amely nemhogy az elvárt dobogón nincs, de még annak közelében sem, sőt, mindössze 3 pont választja el a sereghajtó Vasastól. Ennek megfelelően fel is merült néhány név a piros-kékek kapcsán, mint lehetséges erősítés.

A román sajtóban megjelent hírek szerint igen komoly esélye van annak, hogy az első osztály újonca, a Hermannstadt 10 gólos csatára, Daniel Paraschiv a Vidihez igazol. A remek formában lévő, immár válogatott (Moldova ellen góllal mutatkozott be) játékos hajlana is az egyezségre, ám bajban lévő, csődvédelem alatt álló klubja nem engedi el bagóért, sőt! A Dinamo Kijevet maga a támadó kosarazta ki, hiába adna érte több, mint 1 millió eurót, mert háborús övezetbe nem szeretne menni, az egyéb komoly érdeklődők viszont (a Vidi mellett holland, izraeli, francia és belga kérők is voltak, vannak) nem ajánlottak érte 700 ezernél többet. A MOL Fehérvár nagyjából ugyancsak ennyit áldozna érte, de bónuszokkal együtt ez még emelkedne kicsit.

A hírek szerint hosszabb távon a Bundesligába vágyó 23 éves csatár számára ideális ugródeszka volna az NB I, így alapvetően valószínűleg csak a pénzen múlik majd az üzlet. Az biztosra vehető, hogy a Vidi tulajdonosa – bár bőven tudna – másfél milliót nem óhajt áldozni egyetlen labdarúgóért, így Paraschivért sem, ezért kétséges az üzlet létrejötte.

Ennél egyszerűbb lehet a képlet, ha a válogatottságtól nemrégiben elköszönő Szalai Ádámot környékezi meg a piros-kék alakulat, akivel éppen most bontott szerződést az FC Basel. Úgy tudjuk, fel is merült a neve a Sóstón, ugyanakkor az a tény, hogy Szalai decemberben betöltötte a 35. életévét, azaz nem éppen ifjonc, nem teszi őt túl vonzóvá, főképp egy olyan csapatnál volna a szurkolók számára kissé furcsa és nehezen emészthető a szerződtetése, ahol a klub gólrekorderét nyáron 34 évesen azért küldték el, merthogy öreg és már nem alkalmas a 90 perces focira. Mindeközben most szerződött a ciprusi listavezetőhöz, ahol rögtön kezdő volt és gólt szerzett…

Persze Szalai az Szalai, aki még ősszel is remekelt a válogatottban, s fontos gólokat szerzett, illetve olyan rutinnal rendelkezik, ami páratlan a hazai mezőnyben, talán Dzsudzsák közelíti meg ebben a tekintetben. Egy biztos: azon túl, hogy Nikolics kiebrudalásával nem lettek népszerűbbek akkoriban a fehérvári vezetők – akik ma már nincsenek a klubnál -, a maiak talán kevesebb kritikát kapnának, ha megegyeznének Szalaival, hogy a tavaszt itt tölti és Kodro mellett még lenne egy jó, rutinos gólvágója a csapatnak. Aztán nyáron lehet tovább gondolkodni a folytatáson és a további erősítéseken.

Ott van még lehetőségként Varga Kevin esetleges leigazolása, ám a fiatal, válogatott szélső támadó amióta két és fél éve külföldre igazolt, alig játszik, sem két török, sem kölcsönben svájci csapatában nem töltött be komoly szerepet, kevés meccsen kevés percet kapott. Esetében nem csak ezért volna lutri a szerződtetése, hanem azért is, mert egyébként sem bizonyította még sehol, hogy nagy góllövő potenciál rejtőzne benne. Amint berobbant, volt néhány jó meccse a DVSC-ben, máris eladták külföldre, s behívták a válogatottba, de sem a klubjaiban, sem a nemzeti csapatban nem ontotta a gólokat. Sőt, alig talált a kapuba, tétmeccsen konkrétan két és fél év alatt 7 találatot jegyzett Bajnoki- és kupameccseken, illetve a válogatottban (éppen a törökök elleni NL-találkozón 2020 őszén), ami egy támadótól igen karcsú, ha pedig hozzáteszem, hogy a legutóbbi gólját tavaly januárban, 13 hónapja szerezte, még lehangolóbb a kép…

Vele kapcsolatban nagyjából arra lehetne számítani, mint Schön Szabolcs esetében: lenne egy válogatottal több a keretben, aki fiatal is, igyekszik is, de alig játszott az elmúlt időszakban, formán kívül van. Totális lutri, mert lehet, hogy idejön és azonnal megtalálja a góllövő cipőjét, élete formájába lendül és hurrá, mindenki neki tapsol, azonban az is előfordulhat – és bizony erre mutatkozik reálisan a nagyobb sansz -, hogy eltelik újabb 4 hónap a szezon végéig visszafogott teljesítménnyel.

Egy biztos: kemény nyomás van a sportigazgatón, Juhász Rolandon és helyettesén (bizony, neki ilyen is van!), hogy villantsanak valamit és érdemi góllövőt igazoljanak jövő szerdáig, addig pedig legyen túl a Vidi minimum vereség nélkül a holnapi, mezőkövesdi bajnokiján, ellenkező esetben aligha tervezhetne hosszú távra posztján ő maga is.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-02-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This