Vidi ankét: nehezen áll össze a képlet, újabb távozók

Szerző: Mátay Balázs

2023-01-25

A Városháza díszterme adott otthont a MOL Fehérvár FC szurkolói ankétjának. Az NB I-es pontvadászat hétvégén folytatódik, így nem meglepő, hogy sokan voltak ott és tettek fel kérdéseket az új sportigazgatónak és edzőnek, Juhász Rolandnak illetve Huszti Szabolcsnak.

A drukkerek természetesen elsősorban arra voltak kíváncsiak, amit mi is gyakran boncolgattunk: vajon miért nem igazolt eddig még érdemben az ősszel leszerepelt klub? Nos, a választ illetően semmi meglepő nem történt, Juhász Roland is csak ugyanazokat a frázisokat puffogtatta, amiket elődei, azaz úgy mondott valamit, hogy nem mondott semmit…

A Vidi honlapjáról idézve: „…szélső és csatár posztra szeretnénk még igazolni, de a piacon szinte minden csapat szeretné szerződtetni a potenciális jó játékosokat. (Juhász Roland) Hozzátette, a jelenlegi nyolcadik helyezés nem könnyíteni meg a helyzetünket az átigazolási piacon, de még két-három játékost szeretnénk szerződtetni a télen. Az elmúlt években a környező országokban is egyre fizetőképesebbek lettek a csapatok, így míg korábban egy játékosért négy-öt klub versengett a piacon, mára már Magyarországon áll érte sorban négy csapat. A fiatal kiszemeltekkel kapcsolatban a sportigazgató elmondta, ár-érték arányban nem reális ajánlatokkal találkoztak, Szappanos Péterrel pedig hosszú tárgyalások után nem sikerült megegyezni a Budapest Honvéddal.”

Magyarán: jajj, de nagyon akartunk jó csatárokat is igazolni a kiszemelt kapus mellett, de nem tudtunk, mert drágák, mint ahogy a fiatalok is. Érdekes, mert korábban nem volt drága senki a Vidinek, akit kinézett magának, azt ki akarta és tudta fizetni. A tulajdonos és annak lehetőségei nem változtak, ám a szándéka nyilvánvalóan igen: ma már nem óhajt olyan összegeket a csapatba fektetni, mint 4-5 évvel korábban, és azt megelőzően, (2009-2018 között) amikor csak a Fradi tudott néha a közelébe férkőzni mások csak egy-egy szezonban, időlegesen.

A baj csak az, hogy – és itt nem cáfoljuk Juhászt – akkoriban a piros-kékek nem a 8. helyen szégyenkeztek a tabellán, hanem minimum az első két helyen, de legrosszabb esetben is dobogón, majd indult is rendre az európai kupák valamelyikében, míg most nem, illetve utóbbi esetében kevés rá az esély, ez pedig nem vonzó a jobb, elérhető futballistáknak. Ugyanakkor ezzel csak az a bibi, hogy ezt tűpontosan lehetett tudni akkor is, amikor Juhászt kinevezték, s ő elfogadta a felkérést. Amikor azt nyilatkozta, később már Husztival harmonizálva, hogy a keretet a télen alaposan át kell alakítani, ki kell cserélni, fel kell frissíteni, mélyíteni, erősíteni szükséges.

Tehát Juhász pontosan tisztában volt vele, hogy bejövő oldalon nem fogja tudni teljesíteni az ígéretet, mégis belement, mert a helyzet, a nagyon rossz helyzet és a szurkolók megnyugtatása ezt megkövetelte.

Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy a keret jelentős átalakítása abban merül ki, hogy az ősszel már hazatérő Petrjak után a teljes maradék ukrán kontingens, azaz Lednyev, Sabanov és Makarenko, valamint a már korábban a második csapathoz száműzött „meztévesztő” Zivzivadze, majd Bumba és Szendrei is elment, illetve átadósorba került, tehát fél tucat távozó már van, s Bamgboye lehet a hetedik, akit állítólag a Rapid Bukarest vinne.

Ellenben a hat-hét eligazoló helyére nincs minőségi érkező, pontosabban van a kecskeméti kölcsönből visszatért Szabó Levente, van a sérülésből felépült Alef és a két valóban új igazolás: Christensen és Flores. Egy tehetséges, de az ősszel meglehetősen hullámzó produkciót mutató, lutrinak számító támadó és három szűrő-védekező középpályás. Ennyi, nem több, márpedig ez nem jelent erősítést, sőt! Lehet, hogy hozzáállásában egy jobb Vidi lesz a pályán tavasszal (ezt azonban a felkészülési meccsek tükrében nem lehet kijelenteni…), de minőségében, erősségében biztosan nem! Márpedig a nyolcadik helyről előremozdulni erősítés nélkül, jó mentalitású és megfelelő tudású játékosok, főleg góllövők nélkül nem lehetséges.

Még nem késő, még mindig tart az átigazolási szezon. Mert bár az újaknak hetek kellenek a beilleszkedéshez, ha valóban sikerülne még 2-3 támadót, minőségileg megfelelő támadót igazolni, akkor nem lehetetlen azt a 6 pontot ledolgozni, amivel most a már dobogós Kisvárda a Vidi előtt jár. Egyáltalán nem, sőt, de ehhet valóban kell ez a 2-3 jó támadó és úgy „cuzámmen” egy kompakt, jól összerakott és sikeréhes, motivált társaság.

Az erős kérdésekre az első nagyon fontos választ vasárnap este Kecskeméten meg is kapjuk. Sok, nagyon sok múlik egy sikeres rajton. Most kiváltképp.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2023-01-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami