Vidi: javuló játék, döntetlen a Fradi otthonában

Szerző: Mátay Balázs

2023-04-02

Olyan dolgok történtek ma MOL Fehérvár FC NB I-es labdarúgó csapatával a bajnokságban, amelyek ebben az idényben még nem: idegenbeli rangadón szerzett pontot, egynél több találatot jegyezve, hátrányból egyenlítve, az elmúlt időszakban ritkán látott hozzáállásal és bátor focival. Mindez éppen a bajnok és jelenleg vitán felül állóan legjobb magyar csapat, a Ferencváros vendégeként elért 2-2-vel jött össze, egy remek meccsen, amelyet nem csak azért nyerhetett volna meg a Vidi, mert vezetett is 1-0-ra…

Stopira igazi Fradi specialista, igen gyakran talál be – rendszerint fejjel – a zöld-fehérek ellen amióta Magyarországon játszik. Most a 7. percben egy jobb oldali, szögletet követő Kastrati-beadást váltott gólra szép fejessel a sokszoros zöld-foki szigeteki – immár magyar állampolgársággal is rendelkező – védő.

A folytatásban ment előre rendesen és jól focizva az egyenlítésért a Fradi, ám ezúttal láthatóan sokkal stabilabb, szervezettebb, jóval koncentráltabb és bátrabb volt a fehérvári egylet, mint korábban, még Michael Boris, majd Huszti Szabolcs irányításával. Akik emlékeznek az őszi FTC-Vidire, azok ég és föld különbséget tapasztalhattak ma vendégrészről, a 0-4-es, minősíthetetlen és erőteljes alibifocit hozó találkozóhoz képest.

0-1 nél, az első félidő ráadásában, ha a VAR-szobában ülők nem centizgetnek csaknem 3 (!!) percig, két góllal vezethetett volna Bartosz Grzelak csapata, ám Ivanics spori és a többi „sasszem” addig nézegette a monitorokat, addig vonalazgattak, mígnem kihozták lesnek a Schön gólja előtti szituációnál a labdát átvevő, majd utána a gólpasszt adó Kodro pozícióját. A sokadik televíziós visszajátszásból sem tűnt lesnek, de „megszakértették” az okosok és azt mondták, majd mutogatták derék vonalazgatással, hogy Kodro válla pár centivel előrébb volt a játékszer átvételekor, mint a Fradi védőé. Az, hogy ezzel semmiféle előnye nem származott, az csak erősíti a lesre vonatkozó szabály gyenge pontjait… No, akár így, akár úgy, a „szabál az szabál”, mégha messze sem tökéletes az, sőt.

(Utólag már tudjuk, a Fradi is szerzett egy gólt, amit erősen kellett VAR-ozgatni, de itt egyértelmű volt, hogy Abena a hajrában a feje helyett a jobb karjával juttatta a hálóba a labdát, úgyhogy ebben a tekintetben is egál volt a küzdő felek között.)

Továbbra is stabilan, bátran focizott a vendég csapat, ám a sokszor végzetesnek bizonyuló hibák most is jelen voltak a Vidi védekezésében, így a második félidőben úgy tudott fordítani a hazai egylet, hogy bár kihagyott néhány kecsegtető helyzetet, ez a két találata a Vidi ajándékaként érkezett számára, pontosabban az ifjabb Lisztes Krisztián számára, aki előbb úgy lőtt közelről a kapuba Sagal bal oldali beadását követően, hogy előtte Bese már szerelte Sagalt a 16-os vonalán, de elcsúszott, közben pedig nem rúgta el a labdát, pedig megtehette volna könnyen. Sagal köszönte a visszaszerzett játékszert és a rendezetlen védelem tagjai között átpasszolva azt, hozta kihagyhatatlan helyzetbe a kis Lisztest.

A második ferencvárosi gólnál még nagyobbat hibázott a fehérvári hátsó alakzat, pontosabban Csongvai, aki olyan tett, amit még utánpótlás szinten sem szoktak a gyerekek: a Vidi a régi „szokásos” és felesleges módon tili-tolizott a saját 16-osán belül, magára húzva az ellenfelet, végül pedig Csongvai az ötös jobb sarkának vonalában még cselezni próbált, naná, hogy nem jött be, Traoré szerelte a szerencsétlenkedő védőt, majd a megint éppen jó helyen álló Lisztesnek újra csak az előtte tátongó kaput kellett eltalálnia 3 méterről. Persze ez nem is okozott gondot számára. Nem véletlenül vigasztalta játékosát a meccs végén Grzelak-mester…

Mivel ekkor már a hajrában jártunk, ráadásul a Vidi az elmúlt öt (!!) idegenbeli bajnokiját egyaránt 2-1-re bukta el, aligha akadtak sokan, akik ekkor bármit tettek volna arra, hogy a vendégek éppen a Fradi otthonából nem távoznak verséggel. Pedig ez történt és nem érdemtelenül! A 80. minutumban a ma kifejezetten aktív és jól játszó Schön ívelt kiváló ütemben balról a pár perccel korábban beállt, lendületből érkező Makarenko fejére, ő pedig nagy erővel, a földre bólintva a labdát, 2-2-re hozta vissza a MOL Fehérvárt!

Ez maradt a végéig, s összességben igazságos az iksz, mert az elmúlt hetekhez képest sokkal jobban játszó Ferencváros ugyan több helyzetet dolgozott ki, mint vendége, ám ezek legalább fele a látogatók védőinek hibái által alakultak ki, miként a két gól is. Mindeközben a piros-kékek régen tapasztalt tartásról és bátorságról tettek tanúbizonyságot, mert az elvett gólon és a két lélekromboló hiba után bekapott találaton is túl tudta tenni magát fejben így volt képes egalizálni!

Egyértelmű, hogy Bartosz Grzelak alaposan gatyába rázta a Vidit, de legalábbis igen jó úton jár efelé. Amennyiben ez a felfogás, hozzáállás marad, miközben sikerül az ordas hibákat, védelmi megingásokat minimalizálni, s még Kovács kapust is megtanítja végre valaki arra, hogy legalább egyértelmű helyzetekben mozduljon ki a gólvonalról, húzzon le néhány beadást és ne csak kirúgásoknál, hazaadásoknál és bekapott gól után a hálóból kiszedve érjen a labdához, akkor hamar utoléri a középmezőnyt, s talán a végén a dobogósok is látótávba kerülnek.

Ehhez az első önbizalomerősítő lépéseket a Honvéd legyőzésével és a mai ferencvárosi pontrablással megtették Kodróék, a következő jelentős lépést pedig jövő szombaton (április 8, 17.00) az Újpest elleni hazai meccsen kell megtenni, újabb 3 pont begyűjtésével.

Az most egyértelműen bebizonyosodott, hogy ez a Vidi egyáltalán nem oda való, ahol jelenleg a tabellán áll, a kerete sokkal erősebb ennél, s Grzelaknál eddig a játéka és mentalitása is teljesen rendben van. Az, hogy ez a szezon összességében egy nagyon gyenge szezon lesz, aligha kérdéses, akármi is történik az utolsó meccsig, ám nem mindegy, hogy a hátralévő nyolc találkozón milyen képet mutat a gárda, nem mindegy, hogy végig a kiesés ellen menekül, avagy felzárkózik a 4.-6. helyekig (ez még reálisan benne van a pakliban), és a nyáron végre egy jó átigazolási szezont fut majd és a frissített kerettel újra célba veheti a bajnoki dobogót, stabilan, magabiztosan, ahogy korábban tette 2010 és 2021 között.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-04-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami