Újabb Vidi-kudarc, meddig tart a türelem?

Szerző: Mátay Balázs

2022-02-05

Az, hogy ez a szezon sem a MOL Fehérváré lesz, azt már augusztusban erősen sejteni lehetett, miután egy örmény csapat simán kiütötte az EKL-ből, miközben a bajnokságban nyerő helyzetből szórta el a pontokat. Arra azonban talán senki sem gondolt, hogy a pontvadászat kétharmadához közeledve úgy áll a 4. helyen a gárda, hogy a dobogósoktól már 8 pontos távolságban van, mögötte pedig egyre nagyobb a tömörülés. A „tavasz” egyenesen pocsékul kezdődött a Vidi számára, a Puskás Akadémia után ma a Debrecentől is kikapott (1-2), ráadásul hazai pályán. Egy újabb (ebben az idényben legalább a nyolcadik) olyan mérkőzésen, amely abszolút a Vidinek állt, vezetett is, de nem tudta fölényét és előnyét 3 pontra váltani. Nagy kérdés, meddig tart a türelem Szabics Imrével szemben?

A tréner láthatóan nem tudja, mi a kudarcok oka, sőt, ezt a meccs utáni nyilatkozatában ő maga mondta ki. Ugyanakkor rögtön azzal takarózott, hogy ő három éven belül ígért sikert, addig „építkezési fázis” van. Ez alapesetben egy feltörekvő csapatnál rendjén is volna, ám ezt a csapatot Vidinek (MOL Fehérvárnak) hívják! Ez a csapat 2009 óta egyszer maradt le a dobogóról, háromszor nyert bajnokságot és fél tucat ezüstérmet szerzett! Ez nem az a klub, ahol három évig elnézik bárkinek, bármiért is, hogy „majd leszünk jobbak”…

Nyilván nem lehet mindig az edzővel elvitetni a balhét, de mivel egyszerre egy kezdőcsapatnyi játékost nem lehet elküldeni, akiktől a képesség/teljesítmény arányában mutatott produkciójuk és lagymatag hozzáállásuk okán meg lehetne, meg kellene válni, marad a régi recept: az edzőt menesztik.

Akármit is gondol Szabics, neki lehet, hogy már egy meccse sem lesz már, nemhogy három éve! De miért is lenne? Mit mutatott eddig olyat 10 hónap alatt Szabics és csapata, amely előrelépést jelent? Valljuk be, semmit. A tavaly sokat szidott védekezés cseppet sem lett acélosabb. Egyénenként mind válogatottak, rutinos, jó játékosok (ez nem csak a védőkre igaz!), de csapatként semmi szervezettség, összehangoltság nincs közöttük. A DVSC-től kapott első és második gólnál is többen nagyot hibáztak. Vegyük mindjárt az ukrán válogatott védőt, a ma bemutatkozott Sabanovot. amikor Szécsi megtolta a labdát előtte keresztbe és lendületből kapura is lőtt, ő nem lépett oda, inkább behátrált. Két lépés, ennyi múlott, hogy ne is tudjon lőni, nemhogy ekkora gólt szerezzen. Egyértelműen jó képességű védő, de talán pont ezek az apró dolgok, amelyek miatta  Dinamo Kijev eladta a Vidinek.

A második debreceni gólnál pedig tökéletes lenyomata volt a piros-kékek eddigi teljesítményének: a jobb oldali beadás előtt Heister lekísérte a középre centerező játékost, de nem lépett oda, nem csúszott be, nem tett meg mindent a hárításért, majd az érkező Szécsi egyszerre előzte meg gyorsabb reakciójával a kapujából kissé lassan kivetődő Kovácsot és a mögötte csodálkozva figyelő Fiolát, aki egyszerűen elaludt… A többi védő? Ugyancsak csodálkoztak. Heister és Fiola volt a két legnagyobb hibázó, de az egész védekezés mondott csődöt ismét, úgy, ahogy van.

Az ellenfél kapuja előtti határozatlanságot jelzi, hogy ennyi – elvben – minőségi, s korábban azért már sokszor bizonyító támadó két mérkőzésen egyetlen érvényes találatot tudott összekapirgálni. Nincs elég igazán nagy ziccer, de annyi mindenképp,a mellyel győzni lehetne megfelelő koncentrációval. De azzal elől is, hátul is gond van. Nem néha,  indig. No, ezek után mire is kellene várni? Mire alapozva kellene újabb és újabb vereségekre várni az edző menesztésével és valódi erősítést jelentő játékosok igazolásával? A kérdés nyilván költői.

Remélhetőleg Sallói István sportigazgató – aki egészen biztos vagyok benne, hogy látja mindezeket, amiket leírtam, s amiket sok ezren látnak még -, meg tudja győzni arról a tulajdonost, hogy ennél jobban kell igazolni, ezt a keretet alaposan fel kell frissíteni, nem elég 2-3 igazolás, akik pont nem támadók és nem lökik meg a kellő szinte csapat szekerét, s képes lesz erre megfelelő játékosokat is találni. Még mindig van több, mint egy hét a téli átigazolási időszakból, ideje a tettek mezejére lépni, különben a szezon összes hátralévő meccse úgy végződik, ahogy ma és a Puskástól elszenvedett vereségnél, hogy a találkozók utolsó 10 percében a „Szabics takarodj!” és az „egyszerűen kurva gyenge!” rigmusok töltik be a stadiont…

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-02-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami