Újabb Vidi-bukta, Szabicsnak lefőtt a kávé!

Szerző: Mátay Balázs

2022-02-13

Harmadik tavaszi mérkőzését is elvesztette a labdarúgó NB I-ben a MOL Fehérvár FC. Szabics Imre együttese – röviden összefoglalva – most is gyenge „kislányfocit” mutatott be, ennek ellenére most is vezetett, majd most is kikapott. Hiába próbálják elkerülni az elkerülhetetlent: Szabicsnak lefőtt a kávé Fehérváron, ezzel a sorozatprodukcióval egyszerűen nem lehet senki a Vidi edzője! Ilyenre, hogy három bajnokit bukjon el egymás után a fehérvári egylet, ritkán akad példa, s nem is a Vidi szintje ez! Ne feledjük: ez a csapat három bajnoki címet nyert és hatszor volt ezüstérmes az elmúlt 11 évben. Ez a csapat nem kísérleti nyúl, nem edzőjelöltek gyakorlóiskolájának együttese! Aki nem hozza ezzel a kerettel és azokkal a feltételekkel, amelyek a csapat rendelkezésére állnak, legalább az ezüstöt, annak nincs helye a kispadon vezetőedzőként!

A játékosok is cinkosak ebben a minősíthetetlen produkcióban. Zivzivadzét már elpasszolták Újpestre, ez rendben is van, mert nem Vidi szintű futballista, de ki kell mondani, le kell írni: szinte minden játékos mélyen valós tudása alatt teljesít jelenleg, és a hozzáállással is látható gond van. Egyre ingerlékenyebbek a szurkolók a „mindent megtettünk, de nem volt szerencsék,”, a „hiszem, hogy lesz ez jobb és hamarosan elindulunk felfelé”, valamint „az építkezéshez türelem kell, de hiszem, hogy jó úton haladunk” nyilatkozatok hallatán, teljes joggal.

Nem biztos, hogy mindenkinél népszerű leszek ezzel, de leírom: kevés igazán alkalmas ember van a maga posztján jelenleg a klubnál. Nagyon kevés. Nem véletlen a rendszerint elhibázott edzőválasztás és játékospolitika. Megkockáztatom: olyan ez az egész, mintha koncepciózusan leépítenék a csapatot, mintha a tulajdonos és a vezetők szándékosan nem akarnák már a csúcson tartani a piros-kékeket. Hogy milyen érdekek alapján, vagy milyen tényezők okán, nem tudom, de teljesen egyértelmű, hogy már messze nincs olyan erős a játékoskeret, mint korábban, mintha Marko Nikolics edzősködését követően, a harmadik bajnoki cím, majd kupagyőzelem után szándékosan kezdték volna el „kiengedni a levegőt a csapat buszának” kerekeiből.

Gyakorlatilag 3 éve egyetlen igazán jól sikerült igazolása sincs a Vidinek. Talán Kodrót – és a klub iránti végtelen elkötelezettsége és segíteni akarása okán – Nikolics Nemanját tekinthetjük erősítésnek, de Kodro tavaszra szépen beleszürkült a csapatba, nem szerez gólt, Nikolics pedig már 35. életévében jár és egyre kevesebb lehetőséget kap, így pedig nem is várható el, hogy ő vigye a hátán a gárdát. A többiek? Két-három kivételtől eltekintve nem képviselnek megfelelő színvonalat.

A jelenlegi helyzet tarthatatlan, ezt már a kupában való helytállással sem lehet kozmetikázni. Amennyiben a vezetők itt továbbra is élcsapatot akarnak, akkor nagyon gyorsan, „tegnaptól” el kell kezdeni a pontokat gyűjteni, hármasával. Szabicsnak leketyegett az ideje, egy jól motiválni tudó, rutinos edző kell ide, aki mentálisan és taktikailag érett, helyreteszi a játékosok gondolkodását, hozzáállását, tudja, hogy mikor és kit cseréljen le és be, komplexen rátermett arra a feladatra amit egy rendszerint bajnoki címért küzdő alakulat vezetését jelent. Ehhez alaposan meg kell rotálni és frissíteni a játékos keretet, mint ahogyan azokat is, akik elhibázott döntéseikkel a jelenlegi helyzethez vezető utat egyengették. Egy biztos, ez, ami most van, ez a helyzet nem maradhat így. Nem hónapokig, nem hetekig, de már napokig sem. Cselekedni kell, MOST! Minden tekintetben, mert a vészharang nem csak halkan szól, időnként, hanem már egyre fülsiketítőbb zajjal, folyamatosan.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-02-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami