Újabb csoda: kapus igazolt a Vidi!

Szerző: Mátay Balázs

2023-08-09

Azok után, hogy lassan egy éve a vezetőkön kívül mindenki látta, hogy kapus poszton – majd nem sokkal később már egyértelműen csatárposzton is – gondban van a csapat, előbb jött egy támadó, Karamoko személyében a Vidihez, majd ma bejelentették azt is, hogy a hazai mezőny egyik legtehetségesebb hálóőre, a 25 éves, már a válogatott kereténél is figyelembe vett Tóth Balázs érkezik – egyelőre a szezon végéig kölcsönbe – Fehérvárra.

Tóth 11 évesen érkezett a Puskás Akadémiára Kazincbarcikáról, de közben egy szezonon át a Vidi U17-es csapatában is védett, alig 15 esztendősen a 2012-2013-as idényben. Az elmúlt 10 évben egy csákvári NB II-es kölcsönszezont leszámítva végig a PAFC játékosa volt, ahol jórészt a korábbi remek Vidi-hálóőr, Mitring István volt a kapusedzője. Általa, vele fejlődött a legtöbbet.

A kiváló szakember kifejezetten örül, hogy tanítványa egykori klubjához igazolt, büszkeséggel tölti el, hogy azon az úton járhat, ahol egykoron ő maga, abban pedig biztos, hogy a kapusok közötti rivalizálás a csapatnak is jót tesz majd.

– Büszke vagyok Balura, hogy a Vidiben bizonyíthat ebben a szezonban. Ez visszaigazolása az én és edzőtársaim munkájának, hogy talán mi is jó munkát végeztünk. Meggyőződésem, hogy Tóth Balázs ideális fogás a Fehérvár FC-nek, mert szorgalmas, keményen dolgozó kapus, minden képessége adott ahhoz, hogy az NB I-ben rendszeresen lehetőséget kapjon. Én magam gyerekfejjel kerültem anno a 80-as években Mosonmagyaróvárról Fehérvárra, a Sóstón lettem NB I-es kapus, a Vidiben fejlődtem a legtöbbet, ezért is tölt el pozitív érzésekkel ez az átigazolás. Azt gondolom, Balázsnak alaposan meg kell küzdenie a csapatba kerülésért, komoly versenyre készteti majd Kovács Danit, ez pedig jó neki, Daninak és a csapatnak is. A lényeg, hogy ő fejlődjön tovább, kapjon lehetőséget, rutinosabbá váljon, úgy, hogy a Fehérvár FC is profitáljon ebből. – árulta el gondolatait Tóth Balázs Vidibe igazolása kapcsán Mitring istván, aki hosszú évek óta a Puskás Akadémia kapusedzője, számos tehetséges, jó képességű hálóőr pallérozója volt az elmúlt évtizedben.

Jelenleg Kovács Dániel a Vidi első számú kapusa, a szerb válogatott Rockov a tartalék. Egyikük sem a poszt géniusza… Kovács szinte minden meccsen bemutat 1-2 bravúrt, ugyanakkor minimum ugyanennyi hajmeresztő hibát is vét, gyakran rosszul helyezkedik, a beadásokra pedig szinte egyáltalán nem mozdul ki, márpedig ez alap egy jó kapusnál. Rockov talán jobb alapképességekkel rendelkezik, ő ki is jön gyakran a beadásokra, igaz, előfordult, amikor nem kellett volna, kapott már bajnoki gólokat, amikor kirontott a kapuból, mint Zrínyi a várból, döntött mindenkit, csak éppen a labdát fejelte el mellette, fölötte az ellenfél (pl a Honvéd) támadója és gól lett a vége… Szóval neki is akadnak bravúrjai, de képtelen megbízható teljesítményre, ő sem az a kapus, aki hátul stabilitást ad a csapatának.

Az iméntiekben vázoltak tükrében kissé érthetetlen, hogy a sokszor bizonyított, válogatott portást, Kovácsikot adta kölcsön sérüléséből felépülve tavaly a menedzsment a Győrnek, majd onnan visszatérve idén nyáron nem hosszabbítottak vele szerződést, így távozott. Persze, Kovácsik sem volt hibátlan, de részint amit lehetett, megtett a csapatért, a gólvonalon és azon kívül is jobb volt, mint a másik már említett csapattársa, posztriválisa, ráadásul bajnok, kupagyőztes és EL-csoportkörös volt a Vidivel, a rutinja is sokat jelentett.

Talán most Tóth Balázzsal valóban jó lóra tett a fehérvári klub, s személyében megoldott lesz a jó eredmények érdekében mindenhol, mindenkor alapnak számító, rendkívül fontos poszt, a háló előtt.

(Fotó: Fehérvár FC)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-08-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami