Öttusa: Párizsig még marad a lovaglás

Szerző: Mátay Balázs

2021-11-04

Bombaként robbant a hír tegnap, miszerint a Nemzetközi Öttusa Szövetség  (UIPM) végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy kiveszi az öt tusa közül a lovaglást. A UIPM ma videokonferencia keretében tájékoztatta a tagszövetségeket erről, illetve más jelentős változásokról, amelyekről még az elmúlt héten saját hatáskörben döntött. A legfontosabb tényező, hogy a 2024-es párizsi olimpián még a lovaglás is az öttusa része lesz, hiszen a mostani nemzedék még így készül, ám 2023-tól a fiatalok versenyeit már az új módon kell megrendezni.

A témában két székesfehérvári bennfentes, Gallai István, a magyar szövetség főtitkára, valamint Vörös Zsuzsanna korábbi olimpiai- és világbajnok versenyző, jelenlegi szövetségi alelnök is nyilatkozott, megerősítve az információkat, amelyeket angol, majd francia sajtóorgánumok szivárogtattak ki először. „A jövő héten Monacóban én is részt veszek a technikai, a versenyzői és az edzői bizottság tagjainak megbeszélésén, amely után már tisztább lesz a kép. Már csak azért is, mert az idő sürget, a programbizottságnak pedig december 10-ig javaslatot kell benyújtania a NOB számára. A végső döntést a pekingi téli olimpia idején hozzák meg” – mondta Gallai István, aki jelezte: nem örülnek a döntésnek, de tudomásul kell vennünk.

„Részben született döntés, egyelőre az a határozat, hogy a lovaglás a párizsi olimpia után kikerül a sportágból, ám, hogy mi lesz helyette csak december elején derül ki. A nemzetközi szövetségtől származó információk alapján ezt a lépést kellett megtenni annak érdekében, hogy a sportág az olimpiai programon maradhasson. A világ folyamatosan változik, sajnos jelen pillanatban ennek kell megfelelni, és mivel Magyarország nagy öttusa hagyományokkal rendelkező nemzet, így minket sokkal érzékenyebben érint ez a döntés. Én átéltem már hasonlót 2008-ban, amikor a laser run bekerült a programba, akkor ez volt a feltétele az olimpián maradásnak. Akkor lázadtunk, de nem értünk el vele semmit. És véleményem szerint jót tett a sportágnak a döntés, látványosabb lett tőle. Hogy ezúttal mihez kell alkalmazkodni, mivel kell majd megbarátkozni? Decemberben kiderül. Mindenesetre mindenki számára fájó ez a döntés.” – tájékoztatott a témában Vörös Zsuzsanna.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-11-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami