Öttusa: Coubertin forogna a sírjában…

Szerző: Mátay Balázs

2023-04-20

Az olimpia alapsportágának számító, magyar szempontból sikersportágnak számító öttusa jövőre, Párizsban szerepelhet utoljára az ötkarikás játékokon, legalábbis a nemzetközi szövetség (UIPM) jelenlegi vezetésével szemben álló csoportosulás, a Pentathlon United által készített online felmérés szerint.

Az insidethegames.biz ismertetése alapján a megkérdezett sportolók, edzők és tisztségviselők több mint 70 százaléka tart attól, hogy az öttusa kimarad a bő öt év múlva esedékes Los Angeles-i játékok programjából. Nem véletlenül, ugyanis a modern öttusa – amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, s 1912-es bevezetése óta folyamatosan szerepel a játékokon – egyelőre nincs ott a 2028-as olimpia előzetes, ideiglenes programjában!

Az internetes közvélemény-kutatás kérdéseire 18 országból csaknem kétszázan – több mint felerészben sportolók – válaszoltak. A felmérés azt is kimutatta, hogy változatlanul bizalmatlanság övezi a UIPM működését, a megkérdezettek 87.4 százaléka azt mondta, hogy a jelenlegi vezetés nem alkalmas a „sportág jövőbeli védelmére”.

A Pentathlon Unitednek ez az első felmérése a UIPM tavaly novemberben megrendezett kongresszusa óta, ahol a többség amellett szavazott, hogy a 2024-es párizsi olimpia után csere legyen a számok összetételét illetően, konkrétan a lovaglást akadályverseny váltsa fel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság október közepén mumbai ülésén dönt az öttusa – valamint az ugyancsak veszélyeztetett súlyemelés és ökölvívás – ötkarikás sorsáról, illetve a Los Angeles-i játékok végleges programjáról.

Nagy kérdés, hogy a mindenható illetékesek, vagy legalábbis magukat annak gondolók miképpen veszik a bátorságot arra, hogy az olimpia alapsportágának, kvázi szimbólumának számító sportágat, amelyet maga Coubertin báró álmodott meg és hozott létre, mindenféle marketingokokra hivatkozva száműzzék a játékok programjából, annak dacára, hogy eszement diktátumuk okán a lovaglás helyett a jövőben már akadályverseny lesz ez egyik legfontosabb tusa? Az még úgy, ahogy tolerálható, hogy a pénz és a tv-közvetítések jogosultjai körül forog a világ, az ő gyakran elmebeteg elképzeléseik öltenek testet a képernyőn és a versenypályákon, ám az nagyon nincs, hogy a „Coubertini alapot kiveszik az építményből”! Mert az könnyen összedőlhet. Lassacskán oda jutunk, hogy klasszikus és népszerű sportágakat vágnak ki a műsorból, miközben akár a bélyeggyűjtés vagy a távolba nézés is olimpiai sportág lesz, ha kitalálja valamely „jól képzett” marketinges avagy a jogokért a NOB-nak sokat perkáló tv-csatorna, hogy az kell a népnek! Nálam nagyon közel már a világvége. Remélem azért, van még visszaút a normalitások közé!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-04-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami