Már Telikben hangolnak Kalmárék

Szerző: Mátay Balázs

2023-11-13

Ma megkezdte a közvetlen ráhangolódást a bolgárok és a montenegróiak elleni Eb-selejtezőkre a magyar labdarúgó-válogatott az MLSZ edzőközpontjában. A Telkibe érkező játékosok között ott volt a Fehérvár FC ásza, Kalmár Zsolt is, aki kisebb sérülését követően a legutóbbi két győztes Vidi meccsen az Újpest és a Ferencváros ellen már bő félórát a pályán volt és komoly szerepe is volt mindkét sikerben.

Sallai Rolandot és Gulácsi Pétert leszámítva mindenki teljesen egészséges, e két labdarúgót az egészségügyi stáb tagjai vették kezelésbe, a többiek viszont részt vettek a délutáni foglalkozáson. A keret egyik fele regenerációs feladatokat végzett, a másik felének a centerpályán vezényelt edzést Marco Rossi szövetségi kapitány.

Az edzés előtt Dibusz Dénes és Nagy Ádám vett részt a csapat sajtóeseményén, amelyen elmondták: azt szeretnék, ha a pályán tudnák kiharcolni az Eb-részvételt, vagyis ha megtartanák a bulgáriai mérkőzést.

– Természetesen olvassuk a bulgáriai mérkőzéssel kapcsolatos híreket, de úgy készülünk, hogy lesz mérkőzés csütörtökön, és mi is ezt szeretnénk, mert a pályán akarjuk bebiztosítani az Eb-részvételt. Komolyan kell venni a bolgár csapatot, az új szövetségi kapitány kinevezése után változhat a játéktervük, ezért igyekszünk minden eshetőségre felkészülni – mondta Dibusz Dénes.

Ami pedig a válogatott következő mérkőzését illeti, Nagy Ádám kiemelte: a bolgárok ellen a csapat nem mehet bele olyan hozzáállással a mérkőzésbe, mint legutóbbi a litvánok ellen.

– A litvánok ellen elkövettünk egy hibát, azt hittük, hogy a szerbek legyőzése után túl vagyunk a nehezén. Ezt a kissé hanyag mentalitást messziről el kell kerülnünk a bolgárok ellen, és a ránk jellemző hozzáállással kell kimennünk a pályára. A korábbi mérkőzéseken az egész csapat kitette a szívét-lelkét a pályán, erre lesz szükség az utolsó két meccsen is – fogalmazott a 75-szörös válogatott középpályás.

Azt egyelőre továbbra sem tudni, lesz-e egyáltalán mérkőzés Bulgáriában, mert a tragikomédia a helyszínt illetően tovább folytatódik. Egy héten belül a harmadik stadiont próbálja letolni az UEFA torkán a szurkolók tüntetésétől és rendbontásától tartó – legalábbis ez a hivatalos indok –  bolgár szövetség. A legújabb verzióval van bibi, nem is kicsi, ugyanis a ma felmerült Arda Arénában Kardzsaliban még soha nem volt válogatott meccs, nincs rajta az UEFA számára kötelezően a sorozat előtt leadott listán, amely a lehetséges hazai stadionokat tartalmazza, ahol lehet Eb-selejtezőt rendezni, nincs három csillagosnál magasabb minősítésű szállodája, ami ugyancsak elvárt, továbbá nincs 90 perces autóbuszos utazási időtartamon belül elérhető nemzetközi repülőtér sem, amit szintén előírt az európai szövetség a selejtezőkre.

Ez négy ellenérv és akadály a kardzsali rendezésre. Mindazonáltal az UEFA adhat kivételes engedélyt, ha úgy ítéli meg, szükséges. Már csak az a kérdés, asszisztál-e az UEFA ehhez a szomorújátékhoz és káoszhoz, amit a bolgár szövetség művel, avagy két nappal a találkozó előtt pontot tesz a végére és meccs nélkül maradnak a felek.

Nehéz helyzetben vannak a döntéshozók, mert tovább húzni nem lehet a döntést, sőt, már most késő, hiszen repülőjegyeket, szállásokat módosítani, foglalni két nappal a meccs, eggyel az utazás előtt majdnem lehetetlen küldetés egy komplett küldöttség, 30-35 fő részére pláne.

Mindezek tetejébe, ha netán nem lesz meccs és a bolgárokat a szabályok szerint kizárják a selejtezőből úgy, hogy már csak egy forduló van hátra, nem tudni, mi lesz a szankció? Mert ha megkapjuk a győzelmet 3 ponttal és 3-0-ás gólkülönbséggel, majd a záráson a szerbek is, akikhez utaznának a bolgárok, és más nem történik, akkor csoportelsőként megyünk az EB-re, mögöttünk Szerbia is. De ez nem feltétlenül sportszerű Montenegróval szemben, amely még matematikailag befuthat továbbjutó helyre.

A másik, elviekben leginkább lehetséges verzió, hogy minden mérkőzését, eredményét utólag törlik Bulgáriának, ami nekünk nem annyira jó, mert bár akkor is biztosan kijutók vagyunk, de nem feltétlenül csoportelsőként és olyan kevés ponttal, amivel esélyünk sem lesz az első kalapra a decemberi sorsoláson. Nagyon nem mindegy, mert első kalaposként a kiemelteket, így pl a franciákat, angolokat, németeket, olaszokat, spanyolokat elkerülnénk az Eb-n erős eséllyel.

Nincs mese, kedden délelőtt legeslegkésőbb dönteniük kell az illetékeseknek!

(Fotó: MLSZ)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-11-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This